Hogyan lehetnénk eredményesek a neoliberális gazdaságpolitikával, miközben sokkal nagyobb és erősebb "versenyképesebb" országokkal (globalitásokkal) kellene versenyeznünk?
Nekünk egyértelmű hogy nem jó a neolíb gazdaságpolitika.
Akkor miért is ne lehetnénk nemzeti protekcionisták?
Ki is most az EU ban a neolíb felfogású ország?
Hiszen mindenki a saját iparát és mezőgazdaságát védi, még ha nem is nyíltan de bújtatva!
Én sokfelé jártam már az EU ban, de nem tapasztaltam hogy a buszaik, a villamosaik, és az állami megrendeléseik biztos piacát oda adták volna. ( egy neolíb ilyet nem csinál)
Persze a mai adósságunkkal, és a mi adottságainkkal talán jobb lenne ha egy öszvérebb, megoldást alkalmaznánk.
Nem vagyok piac ellenes de sokkal jobban szabályoznunk kellene az importunkat és kiváltani ahol csak lehet.
Talán az adósságunk fizetését javíthatnánk, ahogy a jegybanki feltételeket is ha nem lenne akkora szükségünk a valutára. Persze a magyar " nem külföldi multi" szerepét is javítani kellene az exportunkban az arányokat tekintve! Pld A magyar bolthálózatokat előnybe helyezhetnénk a szoc kártya használatával is.
Még egyszer leírom, nem vagyok piac ellenes de valahol azokat a hátrányokat amiket a multiknak adtunk lassan fel kellene számolni és ez egy nem direkt kivitelezés lehetne! "ugyan akkor radikális is"
"Jahh Az Mszp és SZdsz páros eléggé a neolíb irányba hajazott!"
2001: 45%-os adócentralizáció
2010: 50,5%-os
vagyis a számok azt mutatják, hogy szocdem irányba vitték a gazdaságpolitikát. Neolib retorikájuk volt, főleg Fletónak és Kókának, ezért is lettek népszerűtlenek, de közben a neolib politika 180 fokos ellentétét valósították meg.
Vannak ezeknek az embereknek érzéseik?
Mikor megcsinálták a bajt az országban, talán még nem is tudták hogy mit okoznak.
De ma már tisztán látszik hogy mi is lesz, és még az arc izmuk sem rezdül, és nem pirosodik.
Bár már edzettek rá előtte is „ gágogva „ !
Nagy tévedés amit állítasz !
Ugyanis nem vagy körültekintő!
A gazdasági „ csökkenést „ nem számolod.
Szóval semmilyen szociális érték emelést nem csináltak élénkebben mint a konzervatív elődnek tituláltak csak nem engedtek inflálódni, amit nem követett a növekedés.
Ha összeadod akkor még csökkent is a szociális érzékenység.
Persze ehez a hihetetlen korrupcióhoz is kell az adóbevétel.
Nem beszélve a multikra költött kedvezményei.
Szóval igaz hogy magasabb az elvonás mértéke” emeltek adókat ” de ebből sokkal kevesebbet költöttek vissza a szoc rendszerbe, sőt nem is fejlesztettek ennek a mértékében.
Szóval ellopták és elkótyavetyélték, multumutyira.
"Nagy tévedés amit állítasz !
Ugyanis nem vagy körültekintő!"
Odaírtam a valóságos számokat. Szólj a számoknak, hogy nem elég körültekintők.
"Ha összeadod akkor még csökkent is a szociális érzékenység."
A szociális kiadások csökkenése nem a szociális érzékenység csökkenése. Egyrészt mert az utóbbi nem egy létező, mérhető dolog, hanem egy szlogen. Másrészt a csökkenés a gazdaság összehúzódása miatt következett be.
"Szóval igaz hogy magasabb az elvonás mértéke” emeltek adókat ”"
Ami a neoliberális politika ellentéte, a neolib állam ugyanis kevés adót szed be és kevés szolgáltatást nyújt.
Vagy magánkézben vagy Magyarországon a tb, a nyugdíjrendszer, az oktatási rendszer, az eü. rendszer, a vasút és az összes közmű, a börtönök stb.? Ha abban lenne, és az adócentralizáció 30% lenne (50 helyett), akkor lennénk neoliberális országban. Most egy szocdem államban tartózkodunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!