Egy ország, ahol nagy a nyomor, miért áldozza az adófizetők pénzét kultúrára, kenyérosztás helyett?
Magyarországról beszélek.
Kenyérre lenne szüksége a népnek, de csak cirkuszt kap.
Kultúrfesztiválok orrba-szájba mindenhol. Adóforintokból fenntartott nagy kőszínházak százai, sokmilliárdos operaház és MÜPA, galériák milliárdos biztosítási és utaztatási költséggel megvalósított kiállítások, stadionépítések. Kiemelt sportok kiemelt támogatása. Filmkészítés milliárdokért...
De a nép éhezik és nyomorog.
A kultúrát tartsák fenn az arisztokraták maguknak. Úgyis csak ők veszik igénybe is.
Nem fog itt semmi jobb lenni attól, hogy az Operaházba meghívják fellépni a világ legjobb tenorjait.
A kultúra az emberi élet ma már szerves része. Nem csak az arisztrokrácia él vele, a művészi hajlamú, illetve azt értő és értékelő embereknek pedig bizonyos szintig életfeltétel.
A kenyérosztás a világon semmit sem oldana meg, átfogó, hosszútávú programok kellenének, ami lehetőséget ad a kiemelkedésre a nyomorból.
Azért legyünk reálisak. Egyrészt a nép nem éhezik. Sokan vannak nehéz helyzetben, igen, de azért a nyomortól még messze vagyunk. Bár az tény, hogy valóban lehetne többet, sokkal többet tenni az új munkahelyekért, de ez ettől független kérdés.
Az adóforintokból fenntartott kőszínházakkal mi a gond? Teljesen nyugodt lehetsz afelől, hogy egy "arisztokratának" sokkal több adóforintja van benne, mint egy minimálbéresnek vagy segélyből élőnek.
Az sem igaz, hogy a kultúra feltétlen luxus. Egy évadban egy-két jegyet mindenki megengedhet magának, ha máshova nem, hát a karzatra, 800-1000 Ft-ért. Ha még ez is drága, akkor mondjuk az Erkel Facebook-karzatára, 101 Ft-ért. Ez tényleg luxus?
Tudom, hogy rossz a helyzet, de sajnos ez a kérdés eléggé demagógnak tűnik..
Igény? Ha már nincs nem szakadt ruhám sem és hajat is sampon nélkül egy lavórban mosok, akkor már eszembe sem jut megjelenni egy mégoly olcsó jegyet kínáló színházban sem. A hónap közepére már nincs amúgy 1000 ft-om sem (nem azért mert az első két hétben annyira szórom).
Itt tartok.
És velem együtt még sok százezren (millióan) itt tartanak.
Csak legfeljebb nem látjátok ezt.
Na akkor adjunk az érzésnek. Figyelem! Sírásra hajlamosak és érzékeny viráglelkűek ne olvassanak tovább!
Én szóltam előre... Az én adóforintjaimat nyugodtan költsék cirkuszra. Most őszintén: aki nyomorog, annak mennyi az esélye, hogy 5-10-20 év múlva egy kicsit is normális életet éljen? Közel 0. Hagyjunk éhenhalni félmillió-egymillió embert. Akkor jut majd mindenkinek munkahely, kevesebbet kell szociális kiadásokra költeni, szerintem megér néhány ajtócsapkodást az emberi jogvédők részéről. A temetésekre kellene költeni, ez egyszeri befektetés. 3-5 év múlva viszont gyakorlatilag megszűnne a nyomor, és jól élnének az emberek. A megmaradtak jó eséllyel megtanulnák végre, hogy a jóságos állambácsi már nem a jóságos állambácsi, hanem egy üzlet. Ahol semmi sincs ingyen, hiszen te sem dolgozol ingyen. Vagy igen? Akkor figyi: fel kéne ásni a kertemet! (Nem, nem hulláknak.)
PS: ha én oda kerülök, engem is nyugodtan lekapcsolhattok az "éltető gépről" (gyk: az állam csöcse). De nem fogok odajutni. Nem hagyom. Rossz vagyok? Igen, nagyon rossz. Kegyetlen. De megoldást kínálok. Jobbat, mint a bank.
"A megmaradtak jó eséllyel megtanulnák végre, hogy a jóságos állambácsi már nem a jóságos állambácsi, hanem egy üzlet. Ahol semmi sincs ingyen, hiszen te sem dolgozol ingyen."
Ez egyáltalán nem így van.
A kapitalizmusra épülő gazdasági rendszer nem működhet "nyomorgók" nélkül. Ha nincs nyomorgó, újratermeli őket, mert szüksége van a gyártási/előállítási/építési költségeinek minimalizálására, ergó megéri a legalacsonyabb béreket fizetni.
Ahol nincs ilyen réteg, ott vagy leáll a termelés, vagy hoznak embert (bevándorlás), és lesz.
Azt meg, hogy "hagyjuk éhenhalni az embereket", inkább nem kommentálom.
7 - es
Gyönyörű volt a kommented!Inkább nem jellemeznélek,mert azzal a Te szintedre sülyednék!
Egyet viszont szívemből kívánok!Vezessék be ezt amit Te mondtál,történjen így és lásd éhenm dögleni a gyermekeid!
További szépeket!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!