Azok, akik a "program" alapján választanak pártot, ugye tudják, hogy az is csak propaganda?
Normális esetben ez tényleg úgy működne, hogy a pártok a programjukat próbálják betartani, de ez itt meseország, itt minden másképp megy... :)
Sajnos valóban a pártok programja is ma már leginkább propaganda, mint tényleges, megvalósítható terv.
A hazudozás és ígérgetés szükségszerűen kialakul egy demokráciában, ugyanis a pártok úgy működnek, mint egy cég. Minél nagyobb hasznot akarnak a lehető legkisebb befektetéssel. Ez egy természeti törvény, általában a dolgok így működnek magában a természetben is a növények és az állatok között.
A lehető legkisebb befektetés azt jelenti, hogy nem foglalkoznak azokkal a dolgokkal, amit megígértek, ugyanis az rengeteg figyelmet, pénzt, energiát és időt elvonna tőlük attól, hogy minél jobban megszedhessék magukat a négy éves regnálásuk idején, ami ugye a nagy hasznot jelenti.
+
Nyilván egy párt sem képes a programjából mindent megvalósítani. De egy program nem arról szól hogy mindent betű szerint megvalósítani ha törik ha szakad. Vannak prioritásaik és van sok külső tényező ami alakítja a megvalósíthatóságot. Szóval egy program egy optimum ami nyilván olvad. Viszont egy irány ami meghatározza az adott párt motiváltságát. Ebben soha nincs hatalmas eltérés, legfeljebb ha a gazdasági hatások rákényszerítik.
Egy programot nem szentírásként kell kezelni, hanem célként, irányként, metodika ként.
A kérdéssel egy nagyon érdekes problémára világítasz rá :)
Oké, hazudhatnak a programban, és jogi szankciója nincs, csak az lehet maximum, hogy aki egyszer ezt megtette, arra többet nem szavazunk... de ha ez így lenne, akkor ma csak az LMP és a Jobbik versenyezne :)
Ha viszont a program is propaganda, akkor mégis mi alapján szavazzunk?
Pl. tegyük fel, hogy nem szavazunk olyanra, aki már leszerepelt, tehát van LMP és van Jobbik. Mi alapján döntesz? Melyikük mond szimpatikusabbakat a Parlamentben/sajtóban? dehát az propaganda... Program? Dehát az is propaganda...
Pénzfeldobás? Igen, talán ez a legésszerűbb. Ha fej, LMP, ha írás, Jobbik :D Minden racionális ember így kellene, hogy szavazzon legközelebb:) Na? :D
Én ugyanezt vettem fel már többször. Sokszor lehet itt olvasni, hogy "csak olvassátok el a programjukat", vagy "azért nem népszerűek még, mert kevés emberhez jut el a programjuk", vagy "a programok elolvasása után tudok csak helyesen dönteni", jobbikostól, bajnaistól, lmp-stől egyformán, és az ilyeneket sosem tudtam elfogadni.
A program csak egy kampányfüzet. Amik alapján én magam ítélek, azok a gyakorlati megszólalások, tettek, a véleményezések bizonyos dolgokról, hogy mit hogyan szavaz meg kicsoda. Mert ez a kézzel fogható, és ehhez nem kell megvárni egy esetleges kormányrakerülést. Ezt egész évben tapasztalhatjuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!