Miért minimálbér emelésben gondolkodnak sokan, miért nem normális fizetésben?
"Ha nem keres valaki eleget, akkor mondjuk ne legyen autója. De ez csak példa."
Akkor az a normál amikor nem kell alkalmazkodni a körülményekhez? Vagy nem értem, miért írtad ezt?
Nyugaton a minimálbér, azaz ez a 1000 eurónyi/ ~900 fontnyi összeg, arra elég, hogy kivegyél egy átlagos kis lakást, befizesd a számláid, megvedd a napi betevőd. Esetleg marad egy kicsi szórakozásra.
Itthon ezt a fantasztikus 65 ezerből nem csinálod meg, mert ott kezdődik a dolog, hogy egy normális lakás albérlete olyan 50-től indul. Kb. 100-120 ezerre lenne szükség a fent említett élethez. Ha annyi lenne a minimálbér senki nem panaszkodna. Max egypár ember, de azok le vannak xarva.
Kérdésre válaszolva. Azért akarnak minimálbér emelést, mert Mo-on nagyon sok embert ezzel próbálnak kifizetni, függetlenül attól, hogy milyen szakmai tudással bírsz. "Ez van. Ha nem tetszik ott az ajtó. Van rajtad kívűl 45 másik jelentkező". Szóval ha már minimálbéren kell élni akkor legalább a fent említett életet (ami, mint ahogy már említettem, Nyugaton alap) tudja magának megengedni a szerencsétlen munkavállaló.
pontosan(14-es válaszolónak)
a képzetlen munka nem azért alacsony értékű, mert nem nem végez valódi munkát; sőt példát is mondok: az élelmiszerboltban(kicsik) az ott dolgozók keresik meg a könyvelők, informatikusok bérét is, de míg az informatikusból(jó) és a könyvelőből(jó) hiány van, ezért nagyobb bért el tud kérni, addig a szegény bolti dolgozó ha nem elég keményen dolgozik, vagya a bérét kevesli, azt modják neki, hogy el lehet menni, van helyette másik 50 aki szivesen dolgozik(legalább ekkora túljelentkezések szoktak lenni egy-egy ilyen melóra is)
14-tök igazad van!Itt a minimálbér pont,hogy nem elég a lakhatásra meg a kajára!Ezért hőbörögnek teljesen jogosan az emberek.
Én nem azt mondom,hogy az utcaseprő keressen annyit mint egy orvos,de az tucaseprőnek is legyen elég a fizuja tisztes 21-dik századi élethez.Mondjuk:utcaseprő -150e nettó(50e albi/hitel,50e rezsi,50 kaja+utazás).orvos:300e nettó.
"Mondjuk:utcaseprő -150e nettó(50e albi/hitel,50e rezsi,50 kaja+utazás).orvos:300e nettó."
Ezt komolyan is gondolod? Mert akkor valami nagy gond lehet veled! Egy orvos csal 2-szer keressen többet, mint egy utcaseprő? Én a jelenlegi viszonyok között azt mondanám, hogy a minimálbér nagyjából reális szinten van, viszont a többi fizetésen lenne mit emelni, mert a tudást nem nagyon fizetik meg. A kényszerített minimálbér emelést nem tartom jó ötletnek. (Mármint hogy rá erőltetik a munkaadókara minden évben a nagy mértékű minimálbér emelést.)
"Nyugaton a minimálbér, azaz ez a 1000 eurónyi/ ~900 fontnyi összeg, arra elég, hogy kivegyél egy átlagos kis lakást, befizesd a számláid, megvedd a napi betevőd. Esetleg marad egy kicsi szórakozásra. "
Akkor nézzük végig. 1000 €-t keresel, akkor lakhatásra elmegy simán 500 €.(Ami otthon 50.000-től kezdődik, az nagyjából itt 500 €.). Ez ugye a béred fele. Emellett ott a rezsi, ami nagyjából 100-110 €, aztán bevásárolni is kell, azt sem lehet megúszni 200-250 € alatt, de inkább több, ugyanis ideális esetben napi 10 €-val érdemes számolni. Tehát most járunk 800-850 €-nál. Közlekedni is kell, az sem két fillért, várostól függően 50-90 € a bérlet. Tehát havi szinten jó ha 50 € megmarad szórakozásra, de mivel szórakozás errefelé drága, így hamar el is fogy. És akkor még nem vettél ruhát, stb. Itt bukik meg az, hogy a Nyugati minimálbérből hú de jól lehet élni. Meg lehet, de a magyarból is meg lehet, csak szűkösen.
Angliában, ahol cca. 900 font a minimálbér, még egy kis lakást sem lehet bérelni, mert magasak a bérleti díjak. Angliában minimálbérből csak szobát lehet bérelni.(Nem csak Londonban, de még vidéken is.)
Utolsó akkor számoljunk!
Magyarország:Miimálbért:65e Ft
Lakhatás:Budapesten,alaphangon:40e
Rezsi:30e
Itt már minuszban van az illető,úgyhogy kár folytatni...Na ez a baj,fogd már fel.
Nem evett,nem utazott,nem vett ruhát és pláne nem szórakozott!!!
17-es,én baromi boldog lennék diplomásként a 300 nettóval.Állatorvos vagyok,100 ezret keresek...Szóval...Csak pár 10e forintal többet,mit az utcaseprő.
Amúgy nem értem téged miért zavar,hogy csak mennyivel keresel többet.Az lenne nekem a lényeg,hogy kényelmesen,jól meg tudjak élni a fizmból,nem az hogy a másikhoz képest mennyivel több,és döngethessem a mellem...Amúgy nekem csak jó,ha a többiek is jól keresnek,mert akkor van pénze behozni a rendelőbe a kutyáját és esetleg nekem is több fizut tudna adni a főnököm...Mondjuk,erre nem gondolsz?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!