Megszavaznád egy népszavazáson a 3 napos hétvégét?
9. vagyok. Mondjuk én 20 éve úgy dolgozom, hogy munkafüggő, hogy mikor és nem időfüggő, de kiegészíteném azzal, hogy elvileg élhető lenne az a modell is, hogy marad a 40 órás munkahét, csak mondjuk éppen nem 5x8, hanem 4x10-es felosztásban. Tehát H-K-SZ-CS mondjuk 10 órát kellene dolgozni, és pénteken semmit. Ez nagyon enyhén módosítana az életvitelen, mert aki pl 8-4-ig van, annak 7-5-ig kellene dolgoznia, viszont megspórolna egy napi útiküétséget is, hiszen csak 4 nap lenne hetente, amikor a munka miatt kocsiba ül/tömegközlekedésre száll.
Viszont sajnos manapság egyre inkább az a trend, nálam legalábbis, hogy a megrendelések sosem követik a hétfőkeddszerdacsütörtökpéntek metódust, van, hogy valami sürgős, vagy a kifizetés miatt nekem sürgős hamar végezni, akkor bizony estébe nyúlólag is dolgozom, néha hétvégén is. Ugyanakkor bármikor megtehetem, hogy hétfő délelőtt menjek vásárolni, amikor gyakorlatilag üresek az üzletek :)
nem
de aztz már igen, hogy vasárnap zárva elegyenek a boltok, de mivel amikor 2010-ben a fidesz ezt terevezte bevezetni, akkor a multik odaszóltak nekik, hogy ha bevezetik, akkor ők lelépnek, és nem egy-kettő mondta, hanem a multik zöme
Igen, de a válasz ennél jóval bonyolultabb.
Ha jól emlékszem (?), az ipari forradalom kezdetén valaki azt mondta, hogy a gépesítés miatt lecsökken a munkaidő akár napi 2 órára is.
Sajnos nem ez történt, hanem kevesebb munkaerő túlórában végzi el a pluszmunkát. Nagyon kedvező makrogazdasági hatásai lennének, ha magasabb munkaerőszám dolgozna fejenként kevesebbet. Munkanélküliség/bűnözés csökkenne, az egyén többet fordíthatna kultúrálódásra, a munkavégzés hatékonysága megnőne, stb.
Úgy gondolom, keletkezne annyi makrojövedelem, amely ezt a folyamatot le tudná fedni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!