Vajon hogy lehetséges ez a nagy szabadpiaci állapotok között?
Régen nem volt csak 2 féle virsli meg parizer, főző és lecsó kolbász, néhány felvágott, olyan ízes trapista amiből nem kellett 30dk a spagettire hogy íze legyen stb stb de mind finom ehető és egészséges volt. Én emlékszem az igazi boci csokira a sportszeletre stb stb aminek íze volt a vajkaramellára amit nem kellett rágni, és mind ez elfogadható árakon.
Ma mi van?
Van 20 féle mindenből, és mind szemét ipari hulladék, ízetlen vacak a trapistától a lila tehénig. Igaz van ma is finom egészséges és nem ipari hulladék csak ugye azt magyar halandó képtelen megfizetni.
Csak nézd meg a Győri édest, finom termékei voltak, igen voltak. Aztán egyre rosszabb és rosszabb lett.
Ma meg bődületes reklámmal mutogatják az új Dunát új csomagolásban. Kóstoltam, szarabb mint valaha.
Persze így nem nehéz versenyt nyerni, és ki fog 2-3 év múlva arra emlékezni hogy valaha milyen finom volt.
És itt van a multi előny elásva! hatalmas reklám és sok sok pénz a veszteséges időszakra, hiszen ha azt hiszik az emberek hogy a szar a finom mert feledékenyek akkor a szart fogják enni levestál számra és egyre drágábban ha nincs már konkurens!
Az az érzésem mintha lassan mindennel ez, vagy így lenne.
"Az emberek így is veszik: kereslet-kínálat.
Ennek semmi köze a kereslet kínálathoz!
ez egyszerűen arról szól hogy nem baj ha minden egyszer szarabb csak legyen elég tőkéd felvásárolni a a konkurenciát és kitalálni hogy miként legyen a termék BÁRMI ÁRON olcsó egy DARABIG!
Előbb utóbb szó szerint a saját szarunkat etetik meg velünk egy kis homokkal vagy fűrészporral keverve, mert az a legolcsóbb. Persze aztán a homok és a fűrészpor is túl drága lesz.
"Régen szocializmus volt, simán lehetett minőségi munkát végezni, mert nem kellett spórolni az alapanyaggal. Most már kell, mert verseny van és minél többet kell keresni minél kevesebb befektetéssel.
Azért ez nem hiszem hogy ennyire egyszerű!
Talán meg kellene próbálni tejből sajtot csinálni és nem szójából meg a franc tudja miből! Jahh hogy akkor nem tudnának a multik igazán versenyezni? Így meg csak ők tudnak. Nem lenne egyszerűbb "leegyszerűsítve" sajt csak az lehet ami tejből van" szabályt alkalmazni. Ami nem az az mehet a szemétbe. Lehet hogy 10-20% al emelkednének az árak de! Sokkal egészségesebb lenne minden, miközben a multik nem lennének versenyképesek a kis és közepesekkel, ami viszont hatalmas haszon lenne az államnak az embereknek és a fogyasztóknak is.
Hogy van az hogy a Tesco trapista ami csak akkor lát tejet amikor eltojják a tejes hűtő mellett a magyar adami val? Vagy ott a magyar karaván, amivel szintén a tesco s versenyzik míg a magyar karaván 1700 addig a tescos szójasajt 1100, pedig a magyar karaván a francia chevalier-el van minőségben pariban.
Mennyivel könyebb lenne ha a franciának kellene versenyezni a magyarral hiszen mind a kettő tejből van!
"A magyarok igénytelenek és nincs tartásuk, kedves kérdező. Nézd csak meg például a béreket. Egy normális, nyugat-európai országban beleröhögnének a munkaadó képébe, ha ilyen 250-300 eurós havi fizetésekért akarná dolgoztatni az embert és ezt közölné a munkavállalóval egy állásinterjún. Itt meg csúsznak-másznak előtte a porban és nyalnak neki az alamizsnáért, mert ha nem vállalja el, akkor van 100 másik gyökér, aki megteszi.
Nézd!
A kettőt nem lehet elválasztani, hiszen visszafelé érvényes! A magyar csak azért eszi a szemetet mert nincs másra pénze. De amíg a szemét lesz a kelendő, addig a magyar nem fog semmit gyártani mert nincs a szeméthez elé tőkéje. Meg kellene fordítani. Kitiltani a szemetet, és egyből életképes lenne a magyar termék, ami sok munkahelyet és emelkedő béreket jelentene.
"Vajon hogy lehetséges ez a nagy szabadpiaci állapotok között?"
Az alább felsorolt dolgok csak akkor állhatják meg a helyüket ha nem létezik olyan hogy szabad piac.És kis utánajárással rájön az ember hogy ma valójában nincs szabadpiac sőt inkább ennek az ellentéte a rabszolgapiac valósul meg.
Pedig a szabadpiacról van szó. A teljesen szabad piacról, ahol bármit lehet, mert senki nem korlátoz. Ahol minden azon múlik, mekkora a hatalmad, mekkora a fantáziád a hülyeséget értéknek beállítani. Ha néhány nyugati országban találsz jobb minőségűt, ez két okból van: a kormány keményen bünteti a rossz minőséget, a lakosság úgyszintén az elemi felháborodással és bojkottal. De az ilyesmi csak ott megy, ahol a pénz nem szempont. Nálunk is tudja az a sok vásárló, hogy a parizerben már a hús a legkevesebb (ha van), de ennyire telik neki. Enni meg kell.
Igen, minél rosszabb gazdaságú országba mész, annál rosszabb minőségű ugyanaz a termék. A csomagolása azonos (nagyjából, de már ez se mindig), a tartalma alapvetően eltérő. Minél rosszabb egy gazdaság, annál kisebb az érdekérvényesítő ereje, annál több a majdnem-áru. Én már régen beletanultam abba, mit érdemes megvenni, mit nem. És már régóta teszem, hogy közlöm az eladóval, hogy amit elad, az nem az, aminek adja. Mindent nem tudok kikerülni, ezért átalakult az étrendem. És a hely is, ahol vásárolok. Ha a multi hipermarketeknek belőlem (hozzám hasonlókból) kéne megélni itt, már rég egy se lenne Magyarországon. Van jó virsli is, csak kevés helyen. Van felvágott, húsáru és tejtermék is, csak kevés helyen és drágábban. Gumitrapista helyett vegyél fekete csomagolású óvárit, az még tartja magát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!