Bajnaiék bevezetnék az általános, országos ingatlanadót?
Tegnap ismertették a gazdasági programjukat, de a híradások erről a nüanszról nem szóltak. Nem tudom, volt-e róla szó, vagy ha nem is volt, attól még bevezethetik.
Számomra azért fontos ez a kérdés, mert én ettől tenném függővé, hogy rájuk szavazok-e. Persze, hülyék lennének előre elárulni, de hátha valakinek van erről véleménye vagy ismerete.
Kérdező! Nem beszélünk két dologról, csak másképpen. Az ingatlanadó különféle formában évtizedek óta létezik. Zavaros, néhány helyen magas, másutt alacsonyabb, és néhol nincs. Az én véleményem az, hogy ennél jobb az egységes és országos ingatlanadó. De itt értelmezzünk néhány dolgot.
Lehet vitázni azon, hogy egy konkrét adófajta kell-e, vagy sem. Amin nem szabadna vitázni, az az, hogy milyen legyen. Vagy sehol semmilyen, vagy kivétel nélkül mindenkire azonos mérce szerint. Az azonos mérce is sokféle lehet. Például mondhatnánk, hogy négyzetméterenként x forint. De azt is, hogy sávos. Vagy azt, hogy egy bizonyos terület felett. Mindet lehet indokolni, de az ilyen olyan kivételeket már nehéz, nem beszélve a beszedési költségekről. Nem mindegy, hogy 10 forintonként 1 forint a költség, vagy 100 forintonként.
Nem lehet vitázni azon sem, hogy kell adó. Az államnak vannak feladatai, azok végrehajtása pénzbe kerül. Van oktatás, egészségügy, hatóság, rendőrség, tűzoltóság és sok más. Az infrastruktúra, a fizetések, valahonnan fedezni kell. Kiszámítható, hogy a feladatokra mennyi pénz kell. Sőt, azon lehet vitatkozni, milyen feladatok nélkülözhetetlenek, és milyeneket oldunk meg majd akkor, ha lesz pénz. Azon is lehet vitatkozni, hogy ezt a pénzt milyen formában szedjük be. SZJA, ÁFA, társasági adó, gépjármű adó, stb. Az technikai kérdés, hogy mifélékkel, és milyen osztásban kell befizetni. Az elvi kérdés, hogy be kell, mert rosszul járunk (valami nem lesz elvégezve). Az is elvi kérdés, hogy az adókat a feladatok elvégzésére kell beszedni, nem pedig néhányak jólétére. De az megint technikai, hogyan tudjuk ezt elérni.
Ezért érzem kicsit feleslegesnek ezt a Bajnai kontra Fidesz, vagy kontra bárki féle vitát. Elfedi a lényeget. Ez ugyanis nem az adó mértékéről szól, hanem arról, kit utáljunk jobban. Szerintem az utálat nem csökkenti az adókat. Ami csökkentheti, ha türelmesen végighallgatjuk a mondandót, ha van észrevételünk, megtesszük, majd mérlegelünk, a másik fél mennyire vevő a véleményünkre, a javaslatai mennyire korrektek, és döntünk. A választáson. Közben persze vitázhatunk a részleteken, mert az sem mellékes, csak kevésbé fontos.
7-es ""Az egyik írásában ezt olvastam. Nagyon helyes lenne.""
De ha bevezetnék az álltalános ingatlanadót és havi ezreket fizetnél akkor te is lázadnál ellene ugye?
A szegények akik már az áramot sem fizetik azok miből fizetnének?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!