Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Az Árpád-ház után mely magyar...

Az Árpád-ház után mely magyar királyok beszéltek jól magyarul?

Figyelt kérdés
2013. febr. 17. 18:11
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
90%
Mondjuk II. (Dobzse) Ulászlóról nehéz elképzelni, hogy tényleg jól beszélt magyarul, de azt is hogy egyáltalán beszélt (persze egy szót nem váltottam vele, így pontosan nem tudhatom).
2013. febr. 17. 21:56
 12/13 anonim ***** válasza:
90%

Károly Róbert és I. (Nagy) Lajos. Ők 100%. Olvastam, hogy Károly Róbert megkövetelte Lajostól és még leendő menyétől is, hogy tökéletesen beszéljék a magyart, ha már magyar uralkodók lesznek.

Gondolom voltak még mások is de ők biztosan.

2013. febr. 18. 17:53
 13/13 Pro Patria ***** válasza:
33%

47%-os, honnan vetted ezt a blődeséget, hogy az Árpád-háziak nem beszéltek magyarul? Kifejezetten meglepetésként hatott a külföldi követek között, hogy a királyok a "szegények nyelvén" beszéltek.

A vegyesházi királyok mind beszéltek magyarul, Károly, a fia, Lajos is, noha nem lett volna feltétlenül szükséges az ország irányításához. Zsigmond hét nyelven beszélt állítólag (persze akkoriban nem voltak nyelvvizsga-bizottságok), nem találtam meg, de biztos vagyok benne, hogy közte volt a magyar is.

II. Lajos is beszélt (lengyel, cseh és latin mellett), magyarul is, bár nem mindegyiket egyformán jól.

A habsburgok már más helyzet. Őbennük kifejezett ellenállás volt a "rebellis magyarokkal" szemben, úgyhogy itt van pár évszázados kihagyás. Ha jól emlékszem, Ferenc József volt az első a Habsburg királyok közül, aki meglepetésre magyarul szólalt meg, "méghozzá egészen magyar akcentussal", mint a beszámolók írták.

És ugye a nemrég elhunyt Habsbur Ottó is beszélt.

2013. febr. 18. 23:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!