Az Árpád-ház után mely magyar királyok beszéltek jól magyarul?
Károly Róbert és I. (Nagy) Lajos. Ők 100%. Olvastam, hogy Károly Róbert megkövetelte Lajostól és még leendő menyétől is, hogy tökéletesen beszéljék a magyart, ha már magyar uralkodók lesznek.
Gondolom voltak még mások is de ők biztosan.
47%-os, honnan vetted ezt a blődeséget, hogy az Árpád-háziak nem beszéltek magyarul? Kifejezetten meglepetésként hatott a külföldi követek között, hogy a királyok a "szegények nyelvén" beszéltek.
A vegyesházi királyok mind beszéltek magyarul, Károly, a fia, Lajos is, noha nem lett volna feltétlenül szükséges az ország irányításához. Zsigmond hét nyelven beszélt állítólag (persze akkoriban nem voltak nyelvvizsga-bizottságok), nem találtam meg, de biztos vagyok benne, hogy közte volt a magyar is.
II. Lajos is beszélt (lengyel, cseh és latin mellett), magyarul is, bár nem mindegyiket egyformán jól.
A habsburgok már más helyzet. Őbennük kifejezett ellenállás volt a "rebellis magyarokkal" szemben, úgyhogy itt van pár évszázados kihagyás. Ha jól emlékszem, Ferenc József volt az első a Habsburg királyok közül, aki meglepetésre magyarul szólalt meg, "méghozzá egészen magyar akcentussal", mint a beszámolók írták.
És ugye a nemrég elhunyt Habsbur Ottó is beszélt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!