Mi a véleményed az újdonsült Erdélyi, Felvidéki és Vajdasági magyar állampolgárainkról?
A dolog apropója számomra több dolog is.
Egyrészt egy Magyar állampolgárnak joga van a Magyarságához, de ugyanakkor kötelessége lenne adózni (elviekben)
Ha jól tudom a sok magyar állampolgárságot igénylő adózni nem nagyon fog, viszont papíron "hozzánk" szeretne tartozni, és ugyanakkor élhet az így járó mondjuk úgy jelentős kedvezményekkel.
Legtöbb ott élő valóban ennyire agyament lenne vagy csak teteti és nem jön rá hogy csak a szavazata miatt kap állampolgárságot.
Mi a véleményetek erről?
Pro és kontra, szépen vagy csúnyán!
És akkor vegyük még ide a felsőoktatást.
A "határontúliak" bejelentkeztek kamu szakokra, és igénybe vették a filléres kollégiumi ellátást, de nem a tanulásért, hanem a hallgatói jogviszonyból adódó előnyök miatt. (olcsó kollégium, utazási kedvezmények, diákszövetkezeti munkavállalás lehetősége stb.) Nagy sláger volt, hogy az erdélyiek "egyszakos" románra, a felvidékiek szlovákra jelentkeztek.
Az egytemere gyakorlatilag be sem jártak, a diákmunkákat, meg egyszerűen "lenyúlták" a valódi diákok elől. Sajnos tapasztalat.
Arra meg kiváncsi lennék, hogy nekik kell -e hallagatói nyilatkozatot kitölteni?
"Tévedés a kedvezmény mértéke 90 (!!!!) %. Magyar igazolványra, és határontúli oktatói vagy diákigazolványra.
És akkor még vegyük ide az állampolgársággal alanyi jogon járó jutatásokat: családi pótlék, öregségi járadék (28500) stb.
+TB ellátás: ezt is előszeretettel veszik itt igénybe az "ősmagyarok"."
90%-os utazási kedvezmény évente 4-szer jár, diákigazolvánnyal ugyan úgy 50 %, mint a magyarországi diákoknak.
Öregségi járadék a 3 hónapnál hosszabb ideig külföldön tartózkodónak elve nem jár. TB ellátás a Magyarországon élőknek sem jár alanyi jogon.
Micsoda szánalmas alakok írogatnak ide, meg a kérdező is az! Miért? Az egy dolog, hogy a választási-jog nem teljesen jogos.
De akkor azon miért nem vagytok felháborodva, hogy akik kimenekültek külföldre a jobb megélhetésért cserébe azok ugyanúgy szavazhatnak! Pedig elvileg már nem itt él akkor miért szólnak bele a dolgokba?
Vagy pl., hogy állítólag kettős állampolgárok vannak a "nagyházban". Azon meg még ti voltatok felháborodva!
Amúgy annyira nem lehetnek hülyék a határon túlra szakadtak mert nem felejtették el amikor a táblás bohóc 23 millió románnak kampányolt itthon ellenük. :D
Kedves kérdező!
Erdélyben élek, magyar nemzetiségű román állampolgár vagyok. Csak azért írok, hogy némileg megnyugtassam a kedélyeket - legalábbis teszek rá egy kísérletet.
Itt élek, itteni emberekkel vagyok körülvéve nap mint nap, beszélek velük, ismerem az álláspontjukat. Én magam nem vettem fel a magyar állampolgárságot (még), a családom többi tagja és ismerőseim nagyrésze viszont igen. Azon kevesek közé tartozom, akik nem vették zokon, amikor megtagadták a kettős állampolgárságunk felvételét. Egyszerűen elfogadtam, hogy a Ti kezetekben volt a döntés, többségben így döntöttetek, és ezt feltétel nélkül tiszteletben tartottam.
A magyar állampolgárság felvétele pusztán mint identitási kérdés merült fel; azok közül, akikkel kapcsolatban állok, soha senkitől nem hallottam, hogy bármilyen ezzel járó, vélt vagy valós előnnyel élni szeretne. A felhozott anyagi juttatásokról (ha léteznek - mert látom, itt is vita tárgya) személy szerint most hallok először. Nézd, itt élünk, itt dolgozunk, itt fizetünk adót, biztosítást, az itteni egészségügyi ellátást vesszük igénybe, és itt kapunk majd nyugdíjat is. Ha több pénz kell, akkor sem a magyar állampolgárság adta előnyökkel élnénk, hanem többet dolgozunk, esetleg több munkahelyen, akárcsak Ti, otthon. Ez ennyire egyszerű.
Nyilván vannak és lesznek még olyanok, akik ebből megpróbálnak némi előnyt kovácsolni, de egyrészt ezek száma igen kevés, másrészt itt sem nézzük jó szemmel. Legalábbis én biztos nem. Továbbá kettős állampolgárság nélkül is voltak olyan, akik Magyarországra mentek dolgozni, és lejáratták az itteniek hírnevét. Ezekről viszont ne általánosíts, mert az ilyenek itthon is ugyanígy kiviselik magukat, itt sem állunk szívesen szóba az ilyenekkel. Mindenhol vannak kirívó egyedek. Itt, Székelyudvarhelyen elég nagy számban találkozok olyan magyarországi turistákkal, akik nem tudnak viselkedni, lesz.rják a közlekedési szabályokat, de eszembe nem jutna ezekről alakítani ki egy általános képet az ottaniakról. Sokkal nagyobb számban találkozom normálisakkal, és csak erre figyelek. Az összeshez viszonyított kevés számú eset alapján általánosítani baromságnak tartom.
Nem tudom, milyen eredményt fognak mutatni a legközelebbi szavazás statisztikái, de én gondolom, hogy igen kevesen fognak innen szavazni. Egyszerűen azon okból, amint írták: Ti éltek ott, a Ti mindennapjaira van befolyással. Mi az itteni politikai döntéseknek vagyunk kiszolgáltatva, az itteni dolgok az elsődlegesek számunkra, és ennek megfelelően az itteni szavazásokat vesszük komolyan. Ha meg is szerzem a magyar állampolgárságot (és valószínűleg így lesz), nem fogom azt érezni, hogy bármi jogom volna beleszólni az életetekbe.
Az "agyament", "hülyék" és hasonló jelzőidet meg kikérem magamnak. Ezzel elsősorban magadat minősíted. Tény, hogy jogodban áll bármit gondolni rólunk (vagy rólam), mint ahogy ezek alapján én is kialakítok rólad egy véleményt, amit majd Te is kikérhetsz magadnak, ha úgy tetszik. És továbbra is jól megleszünk egymás mellett itt a Gyakorin.:)
Helyesbítek, mert csúnyán elírtam:
"... nagy számban találkozok olyan magyarországi turistákkal, akik nem tudnak viselkedni, ..."
Helyesen:
"... nagy számban találkozok magyarországi turistákkal, és akadnak köztük olyanok, akik nem tudnak viselkedni, ..."
Elnézést érte!
Még vannak apró elírások, de azokat már hagyom.. későre jár.
Már elnézést, de mennyivel jobban érdemli meg a választójogot egy munkanélküli, segélyből és rablásból élő cigánybűnöző, mint egy erdélyi magyar?
Több százezer cigánynak van választójoga, akik még életükben nem dolgoztak, nem fizettek adót, ellenben százmilliárdokat költött rájuk az állam és ők ezt azzal hálálják meg, hogy terrorizálják az őket eltartó magyarokat!
Ők miért szólhatnak bele a mi ügyeinkbe?
Miért szavazhatnak?
Megjegyzem a cigányok szavazatát szokták legkönnyebben megvásárolni, ők egy kis potya kajáért, piáért, ezresért bárkire szavaznak.
Ők választásokat döntenek el a szavazataikkal.
És ti tényleg mégis egy székelytől féltitek az országot?
Nekem az állampolgárság elvi kérdés. Nekem fontos a nemzeti öntudat. Nem az előnyök miatt igényeltem, hanem hogy büszkén felvállaljam, milyen néphez is tartozom.
Természetesen tisztában vagyok a politikai indíttatással, de számomra ez felbecsülhetetlen és ha köteleznének sem mondanék le róla.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!