A szocializmusban tiltott dolog volt a rasszizmus?
Alig merült fel, a mai durva formákban egyáltalán nem. Én akkor nőttem fel, és arra azért emlékszem, hogy a cigányoktól falun tartottak a szüleim, nagyszüleim, de olyan nagy gond mégse volt. Voltak néha kisebb lopások, de a ház körüli kertekből soha, inkább a külső földekről, de ez se volt olyan tömeges. Betörés, netán rablógyilkosság meg szinte ismeretlen fogalom volt. Valahogy akkor nem volt akkora szakadék az átlagos vagy annál szegényebb magyarok és a cigányok között. Szabolcsból például a férfiak többsége eljárt dolgozni Pestre, vagy az ózdi kohóba. Többnyire őrök voltak, vagy segédmunkások. Voltak köztük cigányok is, még ha nem is ők alkották a derékhadat. Szóval volt különbség akkor is a cigány etnikum és a többségi magyarok között, de nem olyan éles. Ennek megfelelően én kemény cigányellenességgel se találkoztam.
Zsidókérdés meg még annyira se volt mint cigánykérdés. Az valahogy még inkább tabusítva volt. Olyan volt, hogy dünnyögték otthon vagy a kocsmában páran, hogy csak zsidókat neveznek ki vezetőknek, de nem volt benne ez a dolog a köztudatban szinte semennyire.
Pedig mutattak a tv-ben olyan rendőrségi oktató videókat azokból az időkből ahol nevén nevezve a cigány bűnözést, mutatták be mit és hogy csinálnak a cigányok amikor "akcióznak".
Az egyik híres narrátor hang, így kimondta kerek perec cigány bűnözés, ez volt a film témája.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!