Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mennyire értetek egyet Bajnai...

Mennyire értetek egyet Bajnai Gordon 66 ezer forintos minimálbérével? Ez most komoly?

Figyelt kérdés
2013. jan. 15. 07:46
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
48%
Zsiga Marci szerint 45. ezerből is meglehet élni.
2013. jan. 15. 11:33
 12/29 anonim ***** válasza:
75%

"A minimálbérnek az a lényege hogy megtudjon belőle élni az ember alapszinten."

Nem, a minimálbérnek nem ez a lényege. A minimálbér egy gazdaságpolitikai eszköz. A célja a vásárlóerő növelése egy jól(vagy viszonylag jól) működő gazdaságban. De, mint már említettem, pillanatnyilag Magyarországon ma már a túl magas minimálbér nem a vásárlóerőt, hanem a munkanélküliséget növeli. Akármilyen csúnyán is hangzik, de ha pusztán gazdasági szempontból nézzük a minimálbér kérdését, akkor a jelenlegi gazdasági helyzet nem indokolja a 98 000 vagy 114 000 forintot.

2013. jan. 15. 11:33
 13/29 anonim ***** válasza:
57%
Lengyelországban a minimálbér 115 ezer forint.
2013. jan. 15. 11:34
 14/29 anonim ***** válasza:
31%
ma 11:33 El vagy varázsolva Bajnai fun!
2013. jan. 15. 11:35
 15/29 anonim ***** válasza:
69%

Nem vagyok elvarázsolva, sem Bajnai-fun nem vagyok, igaz az is, hogy nem vagyok olyan egyszerű faék, mint te, aki képtelen megérteni, hogy mik a gazdasági összefüggések.

Mellesleg azt is odaírtam a válaszmohoz, hogy "emberileg nézve ez iszonyatosan kevés pénz", de attól, hogy nyélből elutasítod a magyarázatot és nem veszel tudomást még sem neked, sem az országnak nem lesz jobb a helyzete. Hiába példálózol itt Lengyelországgal, akinek lényegesen jobbak a gazdasági mutatói, ebből is csak az látszik, hogy csak egy semmihez sem értő, összefüggéseket át nem látó, teljesen tájékozatlan hőzöngő vagy. Ha az ilyenek kezében lenne az ország gazdasága, mint te egy hónapon belül lehúzhatnánk a rolót!

2013. jan. 15. 11:48
 16/29 anonim ***** válasza:
68%

Csak, hogy egy kicsit rávilágítsak a dolgok lényegére, mellékelek egy térképet az európai minimálbérekről:

[link]

Amint talán másnak is feltűnik, a jelenleg legjobb gazdasági helyzetben lévő országokban (Németország, Ausztria, Norvégia, Svédország, Finnország, Svájc) egyáltalán nincs is minimálbér, tehát a dolgozókat ott még ez sem védi. A volt kelet-európai blokk országaiban, akiket már jobban érintett a válság és ahol lényeges szempont a vásárlóerő növelése általában mindenhol kevesebb, mint 400 EUR a minimálbér. A válság leginkább azokat az országokat érintette (Spanyolország, Görögország), ahol a legmagasabb (a gazdasági helyzet alapján indokolatlanul magas) a minimálbér. Egyedül Franciaország és Nagy-Britannia az, ahol a válság nem nem sodorta a tönk szélére az országot és megengedhetik maguknak a relatíve magas minimálbéreket.Ráadásul ezekben az országokban a rendkívül magas árszint miatt a minimálbérnek kisebb reálértéke van.

2013. jan. 15. 12:13
 17/29 anonim ***** válasza:
44%

"Amint talán másnak is feltűnik, a jelenleg legjobb gazdasági helyzetben lévő országokban (Németország, Ausztria, Norvégia, Svédország, Finnország, Svájc) egyáltalán nincs is minimálbér,"

De nagyon ostoba vagy. Ezek az országok megtehetik, hogy nincs minimálbér, mivel erős gazdasággal rendelkeznek.

Régen Németországban VOLT minimálbér!

2013. jan. 15. 12:25
 18/29 anonim ***** válasza:
22%
Ez a minimálbér táblázat nem valami hiteles.293eur az kb 85000ft felel meg.Attól azért bessze van a nettó minimálbér.
2013. jan. 15. 12:32
 19/29 anonim ***** válasza:
79%

"De nagyon ostoba vagy. Ezek az országok megtehetik, hogy nincs minimálbér, mivel erős gazdasággal rendelkeznek."

Miért is vagyok ostoba????? Nem azt próbálom itt elmagyarázni, hogy a minimálbér egy gazdasági eszköz a vásárlóerő ösztönzésére? (ami nálunk már nem tölti be a funkcióját, mert a túl magas minimálbér csak a munkanélküliséget növeli, ahogy ezt látjuk Görögországban és Spanyolországban is) A fejlett gazdaságú országokban nincs szükség minimálbérre, mert ott úgyis biztosítva van a vásárlóerő.

Itt mindenki azt hiszi, hogy azért van, hogy az emberek meg tudjanak élni, tehát a szociális háló egy részének tekintik, holott ez nem így van!

Ha nem vagy képes értelmezni a leírtakat, akkor talán te vagy az ostoba, nem én.

2013. jan. 15. 12:34
 20/29 anonim ***** válasza:
75%
"Ez a minimálbér táblázat nem valami hiteles.293eur az kb 85000ft felel meg." - Amint látod, ez egy 2011-es táblázat, de az arányokat és viszonyokat remekül mutatja.
2013. jan. 15. 12:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!