Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért nem ad a törvény lehetős...

Miért nem ad a törvény lehetőséget az önbíráskodásra, hogyha ennyire rossz a közbiztonság?

Figyelt kérdés
2013. jan. 14. 19:14
 1/10 A kérdező kommentje:
Mint becsületes ember, nem érzem magam jogbiztonságban.
2013. jan. 14. 19:17
 2/10 anonim ***** válasza:
93%
Hol húzod meg a határvonalat a "nem tetszik a képe" és a "megtámadott" között? Nyilván te sem örülnél annak, ha hatan odamennek hozzád és agyonvernek. És után hat szava van egy ellen, hogy nem te kezdted.
2013. jan. 14. 19:18
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Amerikában van egypár emberke akik önbíráskodni próbáltak amikor paprikasprayvel fújtak le-szerintük verekedő-embereket,akik vaalójában táncoltak..

És sokan biztos szándékosan élnének vissza ezzel.

2013. jan. 14. 19:19
 4/10 anonim ***** válasza:
87%
Az önbíráskodás nem vezet sehova. Ha mondjuk téged megvernek, majd ezután te is megvered az illetőt, akkor te se vagy különb mint a támadó! Mellesleg Magyarországon, európai összehasonlításban egyáltalán nem magas a bűnözés.
2013. jan. 14. 19:20
 5/10 A kérdező kommentje:
Első, a mai világban már így is úgy is simán megverhetnek 6-an egy embert, simán megússzák.
2013. jan. 14. 19:20
 6/10 A kérdező kommentje:
Igen nekem jól esne visszaadni ha bántódásom esik. Tudom primitív hozzáállás, de sokan azt csinálhatnak amit akarnak, mindenféle következmény és visszatartó erő nélkül.
2013. jan. 14. 19:22
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

Az a baj, hogy ha te elmész önbíráskodni, akkor majd azt is megbosszulják a te családodon vagy rajtad és nem lesz jó vége a dolognak.

Másrészt, ahogy előttem mondták, ha 6-an vernek agyon "önbíráskodás" címén, akkor az sem lenne igazságos folyamat.

2013. jan. 14. 19:26
 8/10 anonim ***** válasza:

Kis naiv!

Ha lenne önbíráskodás, nem te vernéd meg őket, hanem ők raknának a tolószékbe egy életre! Ráadásul a törvény sem ítélkezne felettük, mert ugye ők is önbíráskodtak, amikor te megtámadtad őket.

(Ja, és ne gyertek ezzel a "de hát én a jogos esetekre gondoltam" szöveggel - ha működne annak a megítélése, hogy mi a jogos és mi nem, akkor SEMMI probléma nem lenne az igazságszolgáltatással. Ez csak utópia.)

2013. jan. 14. 19:29
 9/10 anonim ***** válasza:

#5: De azért ezt az állam nem veheti csak így tudomásul. Azért jött létre az államhatalom, hogy ne össze-vissza verekedjenek az emberek, hanem csak az állam gyakorolhasson legitim erőszakot. Ha elfogadnák, amit te akarsz, az az állam összeomlását, és az anarchia kialakulását eredményezhetné, ahol mindenki harcol mindenki ellen, és az lenne a végeredmény mint az állatvilágban, hogy csak az adott pillanatban épen legerősebb csoport uralkodna utcáról utcára, házról házra. Ez senkinek se lenne jó.

Van azért egy szűk tere az önbíráskodásnak ma is. Ilyen pl. a polgári jognak az a szabálya, hogy a birtokát ért támadást mindenki önhatalommal is elháríthatja, és az elveszett (ellopott) birtokát önhatalommal is visszaveheti, ha a késedelem a visszaszerzést meghiúsítaná.

És hivatkoznék még az új BTK július 1-től bejövő rendelkezésére, mely szerint ha valaki ellen éjjel, fegyveresen, felfegyverkezve vagy csoportosan követnek el támadást, vagy ha a lakásába vagy az udvarába így hatolnak be, azt úgy kell tekinteni, mintha élet elleni támadás történt volna. Azaz ilyenkor nem vizsgálják a körülményeket, az arányosságot, és meg is lehet ölni a támadót akkor is, ha ő esetleg nem is akart ölni. Ez már nagyon erősen áttöri az önbíráskodás tilalmát, és szerintem téged is kielégít. Én azért félek ettől, mert én nem vagyok felkészülve egy otthoni támadásra, ha álmomban rámtörnek, nem hiszem, hogy le tudok küzdeni valakit. Viszont a támadók ettől még brutálisabbak lehetnek, mert arra számítanak, hogy meg lehet ölni őket is további vizsgálat nélkül.

2013. jan. 14. 19:37
 10/10 anonim ***** válasza:

Aki nem érti, mi a törvény lényege, annak nem lehet megmagyarázni az önbíráskodás rendkívüli veszélyeit.

Olyan nincs és nem is lesz, hogy minden ember egyetértsen mindenben. Viszont minden ember közösségben él, és kapcsolatban áll más emberekkel. Ezért a konfliktusok állandó jelenléte megkérdőjelezhetetlen. A feloldásukat emberek végzik. Olyanok, akik vagy érintettek, tehát elfogultak, vagy nem érintettek, tehát nem ismerik a helyzetet. Legfeljebb az elfogult jelenlévők elmondásából.

Ilyen körülmények között kell igazságot tenni mindig. Kérdés, hogyan lehet ez megtenni érvényesen - értsd megkérdőjelezhetetlenül és mindenkitől elfogadva.

A válasz roppant egyszerű. Ki kell küszöbölni az elfogultságot. Egy jövőbeli rablásra nézve nem vagyok elfogult. Akkor se, ha elkövető leszek, akkor se, ha áldozat. Még nem tudom, hogy szerepem lesz benne. Tehát végig kell gondolni az emberek együttéléséből adódó lehetséges helyzeteket, és előre, látatlanban szabályokat kell alkotni a jövőbeni viselkedésre. Le kell írni, kik milyen feltételekkel és mit tehetnek az ügy tisztázása során. Fel kell sorolni, milyen esetek lehetségesek, és mindre előre szankciót kell mondani. Ezt az egész rendszert törvénynek, törvényhozásnak nevezik. Ha jól csinálták, előre megegyezhettek mindannyian, hiszen egyformán nem voltak érdekeltek a dologban. És így lesz mérték is, amihez hasonlítani lehet majd az esetet.

Az önbíráskodás csak ezt nem tudja. Mindig esetleges, és mindig kivívhatja más csoportok hasonló hajlandóságát. Nem marad más vezérlőelv, csak az erő, a hatalom. Ez egyben az evolúció színtiszta érvényesülése, mint a tárgyaknál. Hullik a férgese. De a férgességet csak a tiszta erő határozza meg. Ha előbb ütök, te halsz meg. Ilyen egyszerű. Mint az őskorban, amikor még nem volt törvény.

2015. ápr. 19. 10:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!