Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mit ért azon a kormányzat,...

Mit ért azon a kormányzat, hogy "a köznevelés nem szolgáltatás, hanem közszolgálat"?

Figyelt kérdés

Hoffmann Rózsa következetesen ezt mondja, ezt nyilatkozza mindig, mindenütt. És ezt annyira fontosnak tartják hangsúlyozni, hogy még ilyen címmel pódiumbeszélgetést is tartott ma.

Magyarországon már a 80-as években is mindenki elfogadta, hogy az iskola egy szolgáltatás, és nem hatóság. Feladata, hogy a szülők és a diákok igényeit, elvárásait elégítse ki. Most meg mintha 50-100 évet visszaléptünk volna az időben, és újra "közszolgálat" akar lenni az iskola. De mit is jelent ez? A közszolgálat az állami akarat végrehajtására szerveződött hierarchikus felépítésű szervezet. Ez lenne a mai magyar iskola, alárendelt, beosztott diákokkal, és az állami akaratot közvetítő tanárokkal?

[link]

2012. dec. 14. 14:48
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Valószínűleg arra utal, hogy a köznevelés nem egy szolgáltatás, amit mindenki annyira vesz igénybe, amennyire akar, hanem egy olyan közösségi "szolgálat", ami az egész közösség érdekeit teszi előtérbe, és szükséges mindenkinek elfogadnia, hogy a közösségünk egészséges társadalommá fejlődjön és büszkék lehessünk a .... bla..bla..blaaa.. Na szóval érted. :D

Aki a hivatalos verzióra kíváncsi:

2011. évi CXC. törvény, 1.§, (2)

"A köznevelés közszolgálat, amely a felnövekvő nemzedék érdekében a magyar társadalom hosszú távú fejlődésének feltételeit teremti meg, és amelynek általános kereteit és garanciáit az állam biztosítja. A köznevelés egészét a tudás, az igazságosság, a rend, a szabadság, a méltányosság, a szolidaritás erkölcsi és szellemi értékei, az egyenlő bánásmód, valamint a fenntartható fejlődésre és az egészséges életmódra nevelés határozzák meg. A köznevelés egyetemlegesen szolgálja a közjót és a mások jogait tiszteletben tartó egyéni célokat."

2012. dec. 14. 15:48
 2/10 A kérdező kommentje:
Nagyon jó, hogy idézted ezt, mert egyrészt tök röhejes ez a dagályos szöveg, másrészt akkor ezek szerint törvénybe is iktatták ezt az ósdi szamárságot.
2012. dec. 14. 15:51
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Egyébként én úgy értelmezem, hogy a köznevelés (közoktatás) nem szabadon választható opció, hanem a saját érdekünkben kötelező úgy elfogadni, ahogy van. Vagyis ha ő kitalál valami marhaságot, akkor az csakis a mi érdekünk, befoghatjuk a #@fánkat, és csinálhatjuk szépen, amit megálmodott. :)

Gondolom a törvénybe éppen ezért került be így, és ezért hivatkozik rá.

(Első voltam.)

2012. dec. 14. 15:58
 4/10 A kérdező kommentje:
Igen, azt hiszem ez ezt jelenti. De akkor is képtelenség.
2012. dec. 14. 16:02
 5/10 anonim ***** válasza:

Kérdező, te és a 3. válaszoló azért két dolgot szinonimaként használtok.

A közoktatás valóban állami feladat és nem közszolgálat.

Itt ők köznevelésről beszélnek, ami valóban közszolgálat lehet, hiszen ilyen-olyan állami célok érdekésben akar nevelni. Persze ez egy modern demokrácia alapelveivel összeegyeztethetlen, sőt az általuk írt alkotmánnyal sincs összhangban egy ilyen kifejezés, mert a XVI. cikk (2) bekezdés szerint:

"A szülõknek joguk van megválasztani a gyermeküknek adandó nevelést"

Magyarul az államnak nincs nevelési joga, így ilyen, hogy köznevelés nincs.

2012. dec. 14. 16:57
 6/10 A kérdező kommentje:
#5: Nem vagyok szakértője ennek a kérdésnek, csak a sajtóból tájékozódok. Ennek alapján azt hiszem, hogy tévedsz. A fideszes kormányzat megszüntette a közoktatás szót, és ma már csak köznevelés van, ez lépett a közoktatás helyébe, és ez a törvény címe is.
2012. dec. 14. 17:38
 7/10 anonim ***** válasza:
100%
Ohh ez esetben elnézést kérek, két éve külföldön élek, csak közvetett módon értesülök a dolgokról. Valahogy nem is bánom. A nevelés nem a köz dolga, ez sehol nincs így.
2012. dec. 14. 18:28
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
A sehol alatt a normális országokat értem.
2012. dec. 14. 18:28
 9/10 anonim ***** válasza:
3. vagyok. Bocsánat, nem szinonímaként akartam használni a közoktatást és köznevelést, csak arra akartam utalni, hogy az egykori közoktatást hívják most köznevelésnek. Valószínűleg rosszul fogalmaztam meg. :)
2012. dec. 17. 10:54
 10/10 anonim ***** válasza:
Antidemokratikus bolond!
2014. nov. 23. 12:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!