A keretszámcsökkentéssel, az egyetemeknek is kevesebb a pénzük, nem?
Van amiben egyetértek és van amiben nem, ebbe most nem szeretnék belemenni, mert nem ez a lényeg, amire kíváncsi vagyok.
Ha az egyetemeknek nem jut elég pénz, ugye abban egyetértünk, hogy a hülyéket is fel fogják venni.
Leviszik a ponthatárokat, hogy annyi pénz jöjjön be, hogy fent tudják tartani az egyetemeket. Ez végső soron miért éri meg az államnak? A diákok ezrei ugyanúgy el fogják végezni a felesleges szakokat. Ez nem megoldás.
"...150.000 Ft körül alakul egy félév, azaz 1 tanév cca. 300.000 Ft. ... Angliában, egy sima szakmai képzésért, ami mindössze 6 hónapos volt, kifizettem kicsivel több mint 1400 fontot!(fél évre!) Az egyetemi tandíjak maximált mértéke pedig 9000 font/év! Azaz 4500/félév! De mint írtam, nem feltétlenül a tandíj a magasabb, mert Németországban pl. olcsóbb tanulni, de a megélhetés költségei magasabbak. Csak lakásra, szobára minimum kell annyi, még közös bérlésnél is, amennyiből Magyarországon egész hónapban ki lehet jönni. És akkor még enni is kell. Úgyhogy végeredményben, aki szegény, az sem otthon, sem külföldön nem fog járni egyetemre."
Ez igaz, de hol keresed meg könnyebben a tandíjravalót? Könnyebb-e Mo.-on 300.000-et spórolni, mint Németországban a 300 Eurós költségtérítést és a megélhetésed? (szobát a koleszban kapsz 200-300-ért, kajára meg kiadsz havi 200-300-at) Mo.-on sem olcsó a megélhetés, főleg, hogy nem mindenki fővárosi, de sokan jönnek Bp.-re tanulni. nekik is kell valahol lakni és kajálni. Én nem mondom, hogy milyen könnyű külföldön, mert nem igaz. Főleg az elején nem, mikor nincs mellékállásod, és a nyelvet viszonylag rosszul beszéled, de Mo.-on se könnyebb és hogy hol kapsz jobb színvonalú képzést, azt pontosan tudod, ha próbálkoztál otthon is.
"Ez igaz, de hol keresed meg könnyebben a tandíjravalót? Könnyebb-e Mo.-on 300.000-et spórolni, mint Németországban a 300 Eurós költségtérítést és a megélhetésed? "
Nyugaton nyilván előbb megkeresed a tandíjra valót, de szerintem Magyarországon messze alacsonyabb összegből is meglehet élni egyetemistaként, mint Nyugaton. nyugaton azért 500-700 € kell egy diáknak a megélhetésre. Otthon azért egy 60-70.000 Ft-ból már el lehet tengetni az egyetemi éveket. Nem az egyetem alatt kell jól élni, hanem utána. Kellene.
Jólvan persze dolgozzon diákmunkába mi?
Akinek napi 50-50 km a bejárása az hogy dolgozzon és mit?
Amikor valaki felkel reggel 5 körül,hazaesik délután 4-5kor az mit dolgozzon?Mikor tanul?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!