Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért nem gyártanak több pénzt?

Miért nem gyártanak több pénzt?

Figyelt kérdés
15 éves vagyok szóval légyszíves kíméljetek a tudatlan stb. jelzőkkel. :D Az a kérdésem, hogy ha az országnak nincs pénze, akkor miért nem gyártanak többet? És akkor a fizetést is meglehetne növelni az embereknek és kevesebb lenne a nyomor.

2012. nov. 28. 19:05
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

Régen amikor kitalálták a pénzt, akkor az arany vagy ezüst érmék érték nemesfém tartalma volt a pénz értéke. Szóval aranyat adtál az megvásárolt áruért cserébe.

Később megjelentek a bankjegyek, ami először egy igazolás volt a letétbe helyezett aranyról.

Ebből alakult ki az arany fedezetű pénzrendszer. Ha egy állam pénzt bocsátott ki, akkor annak megfelelő mennyiségű arannyal kellett rendelkeznie.

Ha több pénzt gyártottak mint amennyire arany fedezet volt akkor a pénznek nem volt reális értéke.

Jelenleg mindenféle közgazdasági számítások alapján határozzák meg a pénz fedezetét biztosító gazdasági teljesítményt.

A forgalomban lévő pénznek arányban kell lenni a gazdaság teljesítményével.

A dolgot még jobban bonyolítja az is, hogy egy bankkártya is fizetőeszköz ami mögött egy bankszámla áll. A bankszámlán tárolt pénz pedig nincs bent a bank raktárában. Akkor honnan van értéke ?

2012. nov. 28. 23:28
 12/15 anonim ***** válasza:

A "nincs pénze" valójában azt jelenti, hogy "nem elegendő a gazdasági teljesíténye". Csak ezt hosszú így kimondani. A pénz azt jelzi (jó esetben), hogy birtokosának kezében gazdasági teljesítmény van. Ha 100 címletnyi pénzed van, és nyomtatsz még egyet, akkor ugyanaz a gazdasági teljesítmény fog 101-felé oszlani, amely addig 100 felé oszlott.

A gazdasági teljesítményt viszont nem lehet csak úgy "gyártani". abban benne vannak a nyersanyagok, a gépek, a dolgozók tudása, a munkakultúrája, meg az, hogy a tényleges termelésből mennyi tűnik el a korrupció keretei között. Nálunk lényegében az történt, hogy a termelőkapacitásunkat a politikusok elrabolták 1949-ben (államosították), majd a 90-es években olcsón eladták külföldieknek, hogy abból kifizethessék azt az államadósságot, amelyet ők maguk halmoztak fel, hogy minket lekenyerezzenek - hogy elég jó életszínvonalunk legyen ahhoz, hogy ne lázadjunk fel időről időre. Így most nincs saját gazdasági teljesítményünk.

Ráadásul a gazdasági teljesítménynek különböző formái vannak. Az egyikből kaját lehet gyártani, a másikból járműveket, a harmadik fajtából kütyüket és így tovább. Ha az egyik fajtából nem tudunk eleget gyártani, akkor azt azzal kell kiegyensúlyoznunk, amiből nekünk van fölösleges adag; hacsak nem tudunk önellátók lenni mindenből. Ha csökken a kereslet az iránt a termék iránt, amit éppen tudunk gyártani, akkor hiába termeljük azt teljes erőből, ez nem fog gazdasági teljesítményként megjelenni. Sok turulmadarat gyártunk, de ha senkinek sem kell, akkor nem tudunk belőle kaját és kütyüket venni.

2012. nov. 29. 11:44
 13/15 lars30 válasza:
25%

Mi van akkor, ha...

bemegyek a "pénzgyárba", legyártok 100 milliárt Ft-t, eredetit, csak én tudom, csak én vagyok ott.

Jó fej vagyok, nem tolvaj, ezért reggel beülök a kocsiba, és mondjuk körbegurulok a megye Önkormányzatainál, és a jegyzőt kifaggatom, h. mennyi lé kéne a falu rendbetételére, esetleg a hitelt kifizetem.

Senki nem tud semmit, csak HOPP, nincs tartozás...

Nem működne???

2012. nov. 29. 14:57
 14/15 anonim ***** válasza:

kars30:

először is valaki rád uszítaná az adóhatóságot, hogy honnan van ennyi pénzed. Másodszor, ennyi készpénz mozgatása (szállítgatás közbeni őrzése) azért felvetne egy-két logisztikai problémát.

Harmadszor, ahogy kifizeted az önkormányzatod hitelezőit, az iskolát, ezt-azt, ez a sok pénz mind belekerül a gazdasági vérkeringésbe, és ezzel megnő az infláció. De helyi szinten a problémát ténylegesen megoldaná.

Negyedszer, az eladósodottságnak jó gyógyszere lehet az infláció, feltéve, ha az adósság pénzneme az inflálódó valutában van. Ha százezer forinttal tartozol, és a magyar forinton hirtelen kitör az infláció, akkor kenyeret ugyan csak miilókért vehetnél (és ezért a gazdaság vissza kellene térjen a barterügyletekhez), de a hitezőidnek kaján vigyorral átnyújthatnál száz semmit érő ezrest, és szabad lennél.

2012. nov. 29. 19:29
 15/15 A kérdező kommentje:
Értem.
2012. nov. 30. 17:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!