Mit jelent a politikai párt TAGLÉTSZÁMA?
Műveletlen egyénként nehéz olvasmány Körösényi, eddig csak-csak elmajszolgattam, de a fenti témát nem tudom megérteni. Kik vannak "taglétszámban", ez mit jelent?
Egy kis idézet: "Az alacsony részvétel másik magyarázata az általános pártellenes érzület, amit mutat a 'pártosodás' alacsony szintje. Az 1988 őszétől újonnan alakuló politikai pártok taglétszáma kezdettől fogva igen alacsony volt. Nincs olyan új párt melynek taglétszáma .... meghaladta volna a 30ezret.... sem érte el a 200ezret, a népesség 2, a választói közösség 3 százalékát. A társadalom pártosodása igen lassú volt..."
Enyhén szólván hiányos számomra a válaszod.
Először is ugyebár alapvetően a kérdés az, hogy paraszti nyelven laikusok számára is érthetően, mit jelent akár a fenti idézett szövegrész?
A kérdés magyarul hogy miért alacsony e szempont szerint a részvétel, azon kívül mert hogy alacsony a részvételi szám? :)
És még mindig az a bizonyos taglétszám. Kiket tartalmaz? Mit ért ez alatt?
Nem értem az egészet, és ez....
Várok további válaszokat!
Köszönöm az eddigi válaszokat, ha valakinek van bármi kiegészítése, bármi, még örömmel várom. :)
4-es; "Semmi közöd hozzá!" köszönöm az értékes választ, majd a vizsgán megpróbálom válaszként felhasználni... :)
A "politikai párt taglétszáma" a párttagok létszámát jelentik, vagyis azt, hogy hány tagja van egy adott pártnak, mekkora egy párt. A tagok valószínűsíthetően elkötelezett emberek.
1988-ban azért volt alacsony a pártok taglétszáma, mert bár lázadtak az egypárt rendszer ellen, generációk óta nem volt kultúrája a demokráciának. Rengeteg párt volt, és amatőrök voltak, nem tudták megszólítani az embereket az aktív részvételre, programalkotásba. A politikusokba vetett bizalom egyre alacsonyabb, és ezért sokan nem is akarnak politizálni, így okuk sincsen annak, hogy párttagok legyenek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!