Mi történne, ha a Fidesz 2014-ben csak 90-98 mandátumot szerezne a 199 fős parlamentben?
Mivel egyetlen párt sem lenne hajlandó koalícióra lépni vele, valószínűleg úgy maradna.
Szerintem ez jó lenne, lázálmai gondtalan megvalósítása helyett a kormány kénytelen lenne egyeztetni, az ellenzék meg hőbörgés helyett kénytelen lenne tartalmi tevékenységbe kezdeni.
Kormányzóképes párt lenne és valószínűleg a helyén maradna.
Nyugaton és északon hagyományai vannak a koalíciós kormánynak, de nálunk nincs. Tudomásom szerint valamikor az SZDSZ és MSZP voltak koalíciós kormányban( MSZP-nek nem volt többsége) és akkor képtelenség volt bármit is végigvinni a parlamentben.
csilla0701
1. vagyok: szerintem ezzel nagyon sokat kockáztatna bármelyik párt, kihátrálna mögülük az összes szavazójuk. Ez volna a demokrácia lényege, hogy ha ennyire nyílt módon eladják magukat a hatalomért, annak következményei vannak, senki nem fog rájuk szavazni.
#6: Ugyan már! Ennyire naiv vagy? Vagy csak ennyire fiatal? Na akkor mondok pár példát. 1998-ban a FIDESZ-nek nem volt elegendő mandátuma, ezért koalícióra lépett az akkori bohócpárttal, a Kisgazdapárttal. Előtte ezt az utolsó napig tagadták, és azt mondták, hogy ilyesmiről szó sem lehet, mert egyedül győznek.
1994-ben az SZDSZ a választás előtt semmi jelét nem adta, hogy koalícióra akarna lépni az MSZP-vel. Ezt Kuncze Gábor határozottan tagadta, majd az első forduló után úgy módosított, hogy ha az MSZP 50 %-nál többet ér el, akkor nem lesz koalíció. Az első forduló után Magyar Bálint jelentette ki, hogy ha Horn Gyula lesz a miniszterelnök, akkor semmiképpen nem lesz koalíció. Ehhez képest meglett az 54 %, Horn Gyula lett a miniszterelnök, az SZDSZ koalícióra lépett, és Magyar Bálint később miniszter is lett a Horn-kormányban.
Az SZDSZ már ugyan nincs sehol, de nem ezért, a FIDESZ viszont ennél sokkal nagyobb hazugságok és köpönyegforgatások után is az ország legnépszerűbb pártja. Úgy hogy ezen semmi nem múlik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!