Miért nem hajlandók a magyarok megegyezni a szlovákokkal a bősi erőmű üzemeltetéséről?
Már a '90-es évek elején, teljesen irreális volt az az elvárás, hogy Szlovákia ne helyezze üzembe a megépített erőművet.
Az, hogy Magyarország nem hajlandó átvenni a megtermelt áram neki járó részét, helyette a Duna visszaterelését követeli a régi mederbe, évi 15 milliárd forintos kárt okoz az államnak. Ez 20 év alatt már 300 milliárd forint, mely nem egy jelentéktelen összeg (kb. a megvásárolt Mol részvények értéke).
Szerintem már a társadalom sem ellenzi olyan hevesen az erőmű üzemelését, mint a '90-es évek elején, tehát nem jelentene politikai bukást, ha a kormány megegyezne a szlovákokkal. Az ország jelenlegi pénzügyi helyzetében, pedig az évi 15 milliárd forint plusz bevétel még könnyebben elfogadtatná a közvéleménnyel a megegyezést.
Ez azért ennél egy sokkal összetettebb kérdés. A szocializmus alatt belementünk, kb. felső kényszerre, és utána nyilván az az álláspontunk, hogy nekünk totál nem éri meg amúgy az egész (nem feltétlen anyagilag!), és egyébként nem mentünk volna bele.
A szlovákok meg erre rávághatják, hogy nekik azt miért kéne bekalkulálni, hogy mi mikor óhajtunk államformát váltani.
Szerintem a szlovákoknak van formálisan igaza, de én tartok kicsit az erőmű környezetre gyakorolt hatásaitól, ezért végső soron nem rajongok az ötletért.
"Nem teljesen mellékes, hogy a "környezet károsító" vízerőmű hiányában nem lehet gazdaságosan vagy értelmesen szélerőműveket telepíteni az országba."
A bősi erőmű nem vesz részt a szabályozásban. Amire te gondolsz az a szivattyús-tározós vízerőmű. Ennek során a Pilisbe, Zemplénbe vagy a Mátrába kellene két nagy medencét építeni. De annak költsége 600 milliárd, a paksi bővítés 2000 milliárd Ft lenne, így valószínű, hogy ebben a szegény országban egyikből se lesz semmi. Földgáz alapon majd megoldjuk valahogy az energiaellátást, ahhoz nem kell nagy beruházás, viszont később az üzemeltetés drágább.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!