Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Elítélendő dédapám, amiért...

Elítélendő dédapám, amiért SS-önkéntes volt?

Figyelt kérdés
2012. okt. 29. 14:58
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
első években Hitler testőrsége volt csakugyan, de háború utolsó éveiben a legjobban felszerelt német elit alakulatnak számított, majd 1 millió fővel...
2012. okt. 29. 17:06
 12/15 anonim ***** válasza:

Az elején az SA volt az SS-t csaka 30as években hozták létre .

Az SA jó fizikumú veteránokból ,bokszolókból és egyéb kemény ép munkanélküli ,fickókból állt.Ők végezték a "piszkos munkát" az utcákon.A vöröseket és az ellenzékieket próbálták enyhén ,finom eszközökkel rábeszélni a maguk igazára.Igen sok hulla maradt utánuk.Hitler pénzelte őket.Azok közzé bekerülni nem volt könnyű.

Az SA nem akart az SS-be beolvadni.Ezért kellet Hitlernek egyik leghűbb emberét az SA-t vezető Röhm-öt lelövetnie.

Az SS-be ha hűséget fogadott szinte bárkit bevettek.

Vannak korok ,amikor dönteni kell , de a döntések helyessége, vagy ostobasága csak sokkal később derül ki.

Vannak helyzetek amikor, túl sok lehetőség nincs.

Vannak szempontok amiket igazát nem lehet megkérdőjelezni, akkor sem ha a nagy igazságokkal köszönő viszonyba sincsenek.

ítélni ,elítélni azok szoktak akiknek vagy nem áll módjában gondolkozni ,vagy nem akarnak.

Vagy bírók.(De ők egész más fontossági sorrendű szempontokat vesznek figyelemebe,mint az aki felől ítélkeznek ,mert nincsenek ugyan abban az élethelyzetben.)

Ne ítélj ,hogy ne ítéltess.

2012. okt. 29. 17:57
 13/15 anonim ***** válasza:

Miért kellene egy öreg bácsit elítélni?

Azért, mert 60 éve egy vesztes oldalon álló alakulat tagja volt?

Ezzel az erővel elítélhetünk egy francia idegenlégióban részt vett öreg bácsit is.

2012. okt. 29. 19:16
 14/15 Pro Patria ***** válasza:

Azt azért tisztázzuk, hogy az SS és a Waffen-SS nem ugyanaz. Előbbi valóban egy bűnszervezet volt, a második egy elit katonai alakulat.

Magyarországon nemzetek közötti szerződés értelmében, kényszersorozással állítottak be sok magyart (sváb származású, úgynevezett "népi németet") az Waffen-SS-be, például a 22. "Maria Theresia" önkéntes SS-lovashadosztályba.

Illetve felállítottak egy magyar SS-hadosztályt is, a Hunyadit. Ide már nem csak sváb származású magyarokat vettek fel.

Akkoriban ez egyszerű harci alakulat volt, méghozzá magas presztízsű. Ismerem egy ember történetét, név szerint Tasnádi (eredeti nevén Czeller) Frigyesét, akit háromszor hívtak be a Magyar Királyi Honvédségbe, és ez alóli kibújásként jelentkezett önként a Hunyadi SS-páncélgránátos hadosztályba. Mivel addigra az már megszűnt, így a 8. "Florian Geyer" SS-lovashadosztályba került végül. (Hogy nemzetiségi okokból tette, vagy mert nagyobb esélyt látta a túlélésének egy jobban felszerelt, és jobban ellátott német SS hadosztályban, mint a Magyar Királyi Honvédségben, nem tudom.)

Háromheti kiképzés után november közepén került frontszolgálatba, az Attila-vonalba. December 22-én tüzérségi szilánk érte a lábát, és csak februárban került újra vissza a frontra, majd egy szedett-vedett utóvéd alakulatban harcolt a május elejei fegyverletételig.

Egy alakulatba tartozás önmagában még senkit sem tesz bűnössé. Az embert egyéni tettei határozzák meg.

2012. okt. 29. 19:40
 15/15 anonim ***** válasza:

Mondjuk nem mindegy, hogy mit csinált!

Én mindenhogy büszke lettem volna a dédapámra, ha SS lett volna, mert ilyen beállítottságú vagyok.

Szerintem azért a világ legjobb katonái közé tartozni nem is lehetett olyan rossz...

Elvégre még a cion bölcsei is elismerik, hogy nem nagyon ismerték az SS esek a visszavonulást.

Ráadásul a háború előtt még mint katonai alakulat nem vitték sokra, mert nem voltak jó katonák. Ők a valódi fronton képződtek ki! És nem sok SS volt hadifogságban azok közül, akik harcoltak. Akik a táborokban ültek és őrködtek, na ők nem összekeverendők a frontszolgálatosokkal.

2012. okt. 29. 23:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!