Mondhatjuk, hogy a "Közép-Európa" kifejezés egy afféle eufémizmus Magyarország, Lengyelország és egyéb olyan országok számára, akik tudják magukról, hogy nem nyugatiak, de szégyellik elismerni a szovjet múltat?
Nem mondhatjuk már csak azért sem, mert ezt a kifejezést használtuk, hivatalosan is, a Kádár-korszakban is.
Itt inkább egy kulturális, és részben persze földrajzi különbség érzékeltetéséről van szó. Közép-Európa mentalitásában, vallásában, hagyományaiban közelebb áll a Nyugathoz, mint a keletre és dél-keletre levő ortodox vallású országok azaz Kelet-Európa (Románia, Bulgária, Ukrajna) És ez nem csak pár éve van így. (Más kérdés, hogy én Orbán hatalomra juttatása kapcsán akkorát csalódtam a magyarokban, hogy magunkat egyre inkább - a miniszterelnök úr intencióinak megfelelően - Közép-Ázsiába sorolnám be.)
Mondhatjuk, de akkor gyökerek vagyunk.
Németországot még sokan ide sorolják, és félig ugye semmi köze nem volt a szovjetekhez.
Szovjet múltunk nekünk sincs szigorú értelemben, mert nem voltunk tagok benne.
Továbbá van sok szovjet múltú terület, ami eleve nem Európa.
Dehogy, ez egyszerű földrajzi felosztás:
20:25-ös válaszoló, ez azért van mert számukra egyszerűen képtelenség egy régióba venni Németországot és Magyarországot/Lengyelországot. Pénzügyi helyzet alapján húzzák meg a határokat, és számukra mi már a Balkán vagyunk.
"2-es, nem hiszem, hogy néznének sután"
Én inkább az átlagemberre gondoltam, nekik van kelet és nyugat, nincs olyan, hogy közép.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!