Hogyan csökkentenéd az állami újraelosztás mértékét Magyarországon?
"Inkább az újraelosztás növekedése várható. "
Sajnos pontosan ez lesz. És az államcsőd a végén.
Muszáj csökkenteni.
Olyan ez mint a műtét, fáj, kellemetlen, de akkor is jobb,mint a beteg halála. Meg kéne értenetek ezt.
"...magas az inaktívak arány, vagyis sok az eltartott az eltartóhoz képest.+"
Pontosan így van. tehát csökkenteni kell az inaktívak juttatásait, pl. nyugdíjkiadások lefaragása. Tetszik, nem tetszik, ennyire nem futja, és kész.
Szerintem a következőket kellene meglépni:
- Nyugdíjak befagyasztása (=nem emelkedne az értékük évről évre),
- nyugdíjkorhatár emelése, új nyugdíjasoknak alacsonyabb nyugdíj, korábbi fizetésük kb fele reálértéken (a mostani 70%+hoz képest),
- egyházak önellátóvá tétele,
- kulturális kiadások csökkentése (pl színházak, múzeumok támogatása),
- többkulcsos (sávos) adózás újra bevezetése,
- szülés után max 2 évig járhatna járandóság (a mostani 3 helyett, gyes vagy tgyás vagy fene tudja mi a neve),
- családi pótlékot csökkenteném, esetleg egy részét adó vagy járulékkedvezményként adnám,
- ingatlanadót vezetnék be, kb az ingatlan értékének 0.2-0.3%-át/év.
Az így nyert pénzből:
- alacsonyabb keresetűeknél (pl minimálbérnél) még alacsonyabb SZJA,
- általános járulékcsökkentés lenne,
- ÁFA felső határa 20-25%-ra csökkenhetne.
Nyugdíjak 20%-os, rokkantnyugdíjak 40%-os csökkentése. Kb. 700 milliárd. Segélyplafon (jó, hogy előszedték). Állami eü-s kiadások minimalizálása, magánbiztosítás. Közigazgatás automatizálása, elektronikus útra terelése, önkormányzatok megtizedelése, egyházak, kultúra, sport támogatásának eltörlése, tömegközlekedés privatizálása, támogatások eltörlése, kisiskolák megszüntetése. Hirtelen ennyi jutott eszembe, de ezzel spóroltam is már jó 2000 milliárdot, ha nem többet, amivel sikerült az 50%-os újraelosztást 42-43%-ra csökkenteni.
Továbbá: a megmaradt kiadásokat 5 évre befagyasztani nem reál, hanem nominálértéken, így szépen elviszi az infláció, meg a növekedés. 5 év múlva lent lenne 38%-on...
Amúgy jelezném a felettem levőnek, hogy a többkulcsos adó újbóli bevezetése, pont, hogy NÖVELI a jövedelmek központosítását. Ráadásul itt nem gazdagokról beszélünk (ők osztalék után adóznak, és az mindig is egykulcsos volt, kár h nem zavart senkit), hanem a rendesen bejelentett versenyszférás értelmiségről. Akik a hátukon viszik az államot. Jó lenne már leszállni róluk végre.
A többivel egyetértek, csak radikálisabb vagyok, ahogy írtam is...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!