Mit jelent az a szó, hogy "világnemzet"?
Szerintem ennek a szónak nincs semmi értelme. Belegondoltál már, hogy mit jelenthet a "világnemzet" szó, vagy kritika nélkül átveszed, beilleszted a szókincsedbe és használod, ahogy a többi, a politikai marketing szakemberek által kreált, semmit nem jelentő kifejezéseket?
Szerinted mit jelent az a szó, hogy "világnemzet"?
Szóval ezt a szót Orbán Viktor kreálta?(még nem hallottam)
Így elsőre egy nemzet túldicsőítésére gondolnák ilyen szó hallatán.(én egyébként fontosabb világvárosokkal rendelkező, vagy a föld népességének nagy hányadát kitevő és/vagy több kontinensen szétszóródott nemzetre vélném indokoltnak)
Először voltak a családok, majd létrejöttek kisebb népcsoportok, törzsek, majd falvak. Később városállamok voltak mindenhol, majd ezekből birodalmak alakultak ki, pl.: ókori Róma. Monaco megmaradt, mert riviérája van, ahol kaszinót működtethet és megélnek. Néhány száz éve az ilyen kis országok, mint a miénk, gazdaságilag, vagy politikailag egyre kevésbé képesek talpon maradni. Még a nagy országoknak is komolyan szövetkezniük kell. A nagy országok többet vesztenek, mint nyernek egy gyengébb ország szövetségével, de Ők tudják, nincs más út.
Ebből a szempontból hasznos a globalizáció, mert békésen elsimítja az ellentéteket. A nyelv, amely a kultúra alapja, megmarad. Az a néhány dolog, amelyet kompromisszumként átveszünk, még hasznos is gyakran, mert a mai világ életmódja diktálja és közös nevezőt hoz létre.
A világnemzet szó, szerintem azt jelenti, hogy nem zárkózunk el a világ fejlődésétől, hanem tevékenyen részt veszünk benne, abban a pozícióban, sőt eseténként nagyobban, mint ami nagyságunkat megilleti.
"világnemzet"
Hmmm..
Milyen szóösszetételekben is használja a "világ"-ot a magyar nyelv?
- világkép - világháború - világháló - világhír - világcsúcs - világbéke - világbajnokság - világjáró - világszerte - világtenger - világtörténelem - világuralom - világűr - világválogatott - világvevő - világhatalom - világirodalom - világkiállítás - világnézet .....
Így, a világ minden táján megtalálható nemzetet jelentheti.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!