Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Lehetséges a közmunkaprogramot...

Lehetséges a közmunkaprogramot gazdaságossá tenni?

Figyelt kérdés

Egyet értek azzal, hogy a munkanélkülieknek valamilyen segélyt kell adni és cserébe elvárhatja a társadalom, hogy valamilyen munkát csináljanak, ne otthon üljenek.

Viszont a közterületeken virágot ültető, söprögető stb. közmunkások nem segítenek a magyar gazdaságon.

Ha viszont valamilyen termelő, valódi értéket előállító munkát adnak a közmunkásoknak (pl. építőipar, mezőgazdaság) akkor az ott dolgozó, bejelentett, valószínű minimálbéres dolgozóktól veszik el a munkát.

Van megoldás?

2012. aug. 31. 19:17
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
Félig meddig már gazdaságossá tették azzal,hogy egy közmunkásnak 47.000 Ft-ot fizetnek egy havi munkabér fejében.Sok közmunkást nehéz fizikai munkára vezényelnek ki,szó szerint gombokért.Ha ezt a munkát egy reális fizetéssel kellene "jutalmazni" a kormány felköthetné a gatyáját.Emberek ezreit kényszerítették bele az ingyen munkába,ami nagyon nem szép dolog.
2012. aug. 31. 23:46
 12/18 A kérdező kommentje:

A munka értéke nem azon múlik, hogy az mennyire nehéz fizikailag. Például, ha 10 ember egy hónapig ás egy árkot, de egy markológép egy óra alatt megcsinálná 20000 Ft-ért, akkor beláthatjuk, hogy a melósok munkája eléggé értéktelen volt.

Reális példa, hogy az önkormányzati zöldséges kertekben keményen dolgozó munkások kb. 15 ezer Ft hasznot tudnak megtermelni egy hónapban. A közmunkás pedig kap adókkal, járulékokkal együtt bruttó 70 ezer Forintot. Tehát a különbözetet, ami 55 ezer Ft, a többi adófizető befizetéséből kell kipótolni.

2012. aug. 31. 23:59
 13/18 anonim ***** válasza:
11-es elmondanád ,hogy milyen nehéz fizikai munkát végeznek ? Mivel az ,hogy ami egy embernek 15 perces munka azt ők elvégeznek 10-en fél óra alatt és utána ülnek az árnyékban másfél- kettő órát azt még munkának se nevezném . Itt arra gondolok amikor vágják az árkok mentén a füvet . Mivel felénk nehezebb munkát nem igen csinálnak . Körülbelül azt csinálják ,hogy félóra alatt végigmennek egy utcán ( rövidebben ) és utána több mint egy órát ülnek az árnyékban . Múltkor pont egyszerre vágtunk egy területen ők körülbelül 300m-res árkot csináltak meg fél óra alatt ( ebből 4-en vágtak géppel ) . Eközben én levágtam egy 140x200m -es telket ugyanannyi idő alatt egyedül . Tehát nem igen erőltetik magukat .
2012. szept. 1. 01:04
 14/18 anonim ***** válasza:

"Reális példa, hogy az önkormányzati zöldséges kertekben keményen dolgozó munkások kb. 15 ezer Ft hasznot tudnak megtermelni egy hónapban. "

Csezdmeg erről nem ők tehetnek. Amit leírtál csak azt mutatja, hogy mekkora balfékek irányítják őket. Ki kell rúgni a p..ba az önkormányzati vezetőt, ha csak olyan munkát tud adni ami gazdaságtalan.

2012. szept. 1. 08:50
 15/18 anonim ***** válasza:
42%

"Eközben én levágtam egy 140x200m -es telket ugyanannyi idő alatt egyedül . Tehát nem igen erőltetik magukat ."

Mért, te erőltetnéd magad motiváció nélkül 47 ezer forintért? Ne akard itt nekem bemesélni, hogy mindennap levágsz egy ilyen telket ingyen egy vadidegen embernek.

2012. szept. 1. 08:53
 16/18 anonim ***** válasza:

"11-es elmondanád ,hogy milyen nehéz fizikai munkát végeznek ?"

Favágás, bozótirtás, kaszálás stb...

Nem sok közmunkást láttam még irodában ücsörögni. Konkrétan csak egyet.

2012. szept. 1. 09:02
 17/18 anonim ***** válasza:
100%

13-as

Az lehet,hogy "tifelétek"semmit sem csinálnak a közmunkások,de ez nem jelenti azt,hogy máshol sem.Én például konkrét esetet/eseteket tudok:

-Templom pincéjét lomtalanítani,ami abból állt,hogy több teherautónyi régi kiszanált bútorokat felcipelni a templom udvarára két embernek.Ezek között volt mázsás súlyú bútor,amihez segítséget kellett kérni a csigalépcsőn.

-Az utcákról felkaparni a rászáradt kutyaszart,amit a mosókocsi nem tud a vízsugárral felszedni.Ebbe beletartozott az emberi ürülék "összegyűjtése"is.Gusztusos, és higénikus munka nem?

Egyébként arról nem ők tehetnek,hogy milyen munkakört osztanak ki köztük.Van olyan helyiség ahol nincs is szükség a közmunkára,mivel nincs semmi olyan amit csinálhatnának.Történt olyan eset is,hogy felásattak velük egy 140 méteres árkot,majd ezt egy hét múlva betemették,mert ez volt az önkormányzat kérése.Azokat kéne jól se@@be rúgni akik emberekből bohócokat csinálnak,kihasználva a nyomorukat.

2012. szept. 1. 09:32
 18/18 anonim ***** válasza:
100%

13. kissé tájékozatlan gyakrabban kéne több közmunkással beszélgetni.

Én tavaly voltam. Szívproblémákkal is alkalmasnak minősítettek fizikai melóra holott kamaszkorom óta orvosi papírom van róla, hogy nem végezhetek fizikai munkát. Persze a doktornő se tudta mi az az óvodai technikai kisegítő de azért eldöntötte alkalmas vagyok-e. Kapásból hozzám vágták egy kétszintes óvoda éves nagytakarítását pincétől a padlásig.

Az első nap 7 db hatalmas, dupla szárnyas ablak pucolásával indult. Ez csak egy része volt mert volt vagy húsz ilyen ablak körbe karikába mindenhol. Na meg a többi. A szigorú higiénés előírások miatt más vödörrel kell felmosni a folyosót, mással az előteret, megint mással a konyhát, a szobákat, a w.c.-ket, más kell a szekrények, falak /lambéria/lemosásához. A padlóhoz kapásból több vödör víz kellett na és a kukákhoz se volt elég egy vödör.

Egy vödörbe aztán belefér vagy 15 liter víz ki lehet számolni, hogy napi 14-15 vödörnyi víz vagy még több emelgetése, hurcolása hány kilónak felel meg. Plusz az egyéb takarítások, rendezkedések, raktár lomtalanítás, milliónyi játék kádban mosása, állni a gőzben meg kimondottan jót tesz egy szívesnek. Jah és a konyhát meg a fürdőket nem is említem a plafonig csempével, bútorokkal stb. előírásokkal. Ez még egy egészségesnek is sok!

Ez eddig az ő munkájuk volt csak azért kértek közmunkást mert elegük lett. Elhiszem. Nekem is az volt. A belem kilógott. Pláne, hogy nem blicceltem el és normálisan megcsináltam. Mondták is, hogy nem emlékeznek rá, hogy mikor csinált ilyen munkát utoljára egy közmunkás. A becsületes jó munka jutalma meg az volt amikor a nap végén egy pár percre letettem magam a konyhába ahonnan az igazgatónő szobája is nyílott, és persze egész nap a dadusok ott ültek és dirigáltak, közölték, hogy ne ücsörögjek ott mert milyen már, hogy egy takarítónő ott ücsörög!!!!!

Hozzáteszem csinos, ápolt nő vagyok nem egy fogatlan, kócos bába és még a munkás ruhám is jobb volt az ő melegítőgatyáiknál és köpenyeiknél, úgyhogy nem volt rám írva ki vagyok. Iszonyatosan sértő és megalázó volt. Sikerült is kiböffentenem, hogy bocsánat, hogy élek!

Az már senki sem érdekelt, hogy nap végén a 10 perces utat hazáig fél óra alatt vánszorogtam végig, hogy 3 hónapig úgy szúrt és szorított a szívem, hogy azt hittem ott fordulok fel, és hogy 15 kilót lefogytam, ami igazán nem volt szükséges. Mindezt pipa bagóért mert a negyven akárhány ezres pénzből is levontak és ha jól emlékszem úgy 38 ezer körül kaptam. Szóval meg van ez köszönve rendesen.

Persze az ésszerűség és jó átgondolt szervezettség nem jellemző a hivatalokra mert ha így lenne akkor, akit lehet és megoldható annak adnának a saját szakmájában munkát. Én a munkaügyisek segítségével raktam le kitűnőre egy okj-s ügyintéző titkárit, amivel momentán berakhattak volna valami önkormányzati irodába ha másra nem hát adatrögzítésre vagy valami mert ott is a nyakukba esik a sok akta és el vannak maradva. Ottani dolgozóktól tudom. Nekik is kéne némi segítség.

Úgyhogy nem kell egy kalap alá venni a közmunkásokat. Vidéki unokahúgom meg ki tudja kinek a dinnye földjén húzta az igát a forróságban augusztusban. És senkit nem érdekelt, amikor sorra lettek rosszul.

Nem az a baj, hogy dolgozni kell mert számomra is elkeserítő itthon semmit tenni és évekig volt másodállásom irodatakarítás, de az emberi méltóságba nem kéne belelépni pedig sajnos a közmunkásokat 10 munkahelyből 9-nél lenézik és úgy kezelik.

Az lenne egy jó megoldás, ha az önkormányzat szerződéseket kötne maszek cégekkel, mint régen a szakmunkás suliknál a gyakorlati helyekkel. Minden vállalkozás max. egy közmunkást kaphatna egy évben, hogy ne jelentsenek veszélyt a dolgozók állására. Ennek több haszna is lenne pl. az ember normális munkát végezhetne, sokan nem esnének ki a gyakorlatból, nem lennének lemaradva szakmájukban, és ki tudja... talán még ott is ragadhatna ha jó munkát végez vagy ismerősöket, kapcsolatokat szerezhetne stb.

Bocs hogy hosszú lett de mindig eldurran az agyam amikor a közmunkásokat lusta naplopóknak nézik egyesek.

2012. szept. 4. 13:21
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!