Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Reális képet adnak a fórumozók...

Reális képet adnak a fórumozók a magyar közvéleményről?

Figyelt kérdés

Pl. melegházasság és örökbefogadás, a Jobbik megítélése, a cigányok jogai és helyzete ügyében, és általában?

Elfogultság nélkül: mintha kissé több lenne a szélsőjobb szimpatizáns, mint a társadalom egészében. Hívjak liberális és/vagy baloldali ismerősöket, hogy reprezentatívabb vitákat folytassunk? Vagy szerintetek ez a tényleges mai közvélemény, ezt így kell elfogadni?

2009. júl. 24. 08:14
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:
92%

15:33!!!

Ez annyira jellemző rátok! Aki ki meri mondani azt a szót, hogy zsidó vagy cigány, az rögtön rasszista. Ha rajtam múlna börtönbüntetéssel sújtanám azokat, akik csak azért rasszistáznak, mert egy bukott rendszer agymosottjai. Az én válaszom is lepontozták, mert le mertem írni, hogy belemartok a tisztességes emberekbe. Esküszöm, ti vagytok a gazdaság és a bűnözés után a 3. legnagyobb probléma!

2009. júl. 24. 20:18
 22/26 anonim ***** válasza:
10%

Akkor mutasson nekem valaki egy olyan statisztikát, amiből kiderül, hogy a melegek,a pedofilok és a ferde hajlamúak többsége (túlnyomó része) a baloldalra szavaz!

Kíváncsian várom!

Vagy egy olyat, hogy a cigányság többsége baloldali szavazó.

2009. júl. 24. 22:37
 23/26 anonim ***** válasza:
10%

"Reális képet adnak a fórumozók a magyar közvéleményről?"

Nem, mert:

(1) Itt nem reprezentatív minta van, mert

(a) az internethasználók nem az egész lakosság és

(b) a fórumozók nem az összes internethasználó és

(c) a kérdező-tanácsadó oldalt használók nem az összes fórumozó stb.

Itt erősen felülreprezentáltak a fiatalok (15-25 éves szerintem a legtöbb felhasználó), és közöttük is a rendszeres internethasználók bizonyos típusa.

Ezért itt pl. a politikai kérdésekben a hozzászólók nagy része jobbikos, miközben országosan 10% alatti a Jobbik népszerűsége. Ez nem újdonság: a 90-es évek végén az internet alapján úgy tűnt volna, hogy az egész ország SZDSZ-es, pedig az SZDSZ valahol 7-8% körül volt.

(2) Azért sem ad reális képet, mert itt egymással való kommunikáció, le- és felpontozás van. Hiába anonim az egész, és hiába tagadná ezt bárki magáról, valójában az emberek itt is, mint minden társas helyzetben, meg akarnak felelni egymásnak (vagy fordítva: feltűnősködnek), csapódnak a divatos véleményekhez vagy népszerű bölcsességeket visszhangoznak. Az átlagos fórumozó kb. 100-200, az interneten évek óta terjedő, másolt és újrafeldolgozott gondolatból él, ezeket remixeli újra és újra. Az internet "bölcsessége" olyan, mint a kocsmai vagy a piaci vagy az üzemi konyhai vagy a családi "bölcsességek", de határozott tartalma van ugyanúgy, ahogy a piaciaknak, a kocsmaiaknak stb. Az internetes fórumozók világa csak egy szubkultúra a sok közül. Pl. a 90-es évek végén gyakorlatilag "kötelező" volt az interneten liberálisnak lenni. Elég volt egy kicsit fasisztázni Orbánt, és már bölcs ember voltál. Reakcióként persze már akkor is jelentkezett, de ritka volt a szélsőjobb a fórumokon. Ez biztos, hogy egyrészt megrostálta, hogy kik fórumoznak, másrészt akik megnyilvánultak, azok nyilván enyhébben fogalmaztak, ha nem volt elég "szobatiszta" a véleményük. A mai "hivatalos" álláspont viszont, amihez mindenkinek igazodnia kell, az a "mindenpolitikusgazember" és az "azegészrendszerrossz" gondolatkörök. Aki ezekhez csatlakozik, az rögtön népszerű egy kicsit, és ezért sokan csatlakoznak ezekhez.

2009. júl. 25. 06:44
 24/26 anonim ***** válasza:
0%

22:37-es vagyok.

Azok akik lepontoztak, inkább mutassanak nekem olyan statisztikát.

Ugyanis felméréseknél sohasem kérdezik meg, hogy az adott illető meleg, pedofil, ferde hajlamú stb. Az etnikumot (pl. cigányság) megkérdezhetik, bár itt is előjön az a kérdés, hogy kit is tekintünk cigánynak.

2009. júl. 25. 19:22
 25/26 anonim ***** válasza:
73%

"Hívjak liberális és/vagy baloldali ismerősöket, hogy reprezentatívabb vitákat folytassunk?"

Ne hívjál mert akkor nem lehetne ésszerű vitát folytatni.

Ugyanis a balliberálisoknak abból áll a vita hogy a vitapartnert folyamatosan rasszistázzák,fasisztázzák,nácizzák.

2009. júl. 27. 22:26
 26/26 anonim ***** válasza:
0%

"Ugyanis a balliberálisoknak abból áll a vita hogy a vitapartnert folyamatosan rasszistázzák,fasisztázzák,nácizzák."

Így van. A jobbikosok számára pedig abból, hogy a vitapartnert cigányozzák/zsidózzák/zsidóbérencezik.

A politikai viták ugyanis nem racionális viták, szemben a szakmai vitákkal.

2009. júl. 28. 14:08
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!