Magyarország miért nem tér vissza a román, reneszánsz és barokk építészeti stílusra?
Második válaszoló vagyok, még annyit tennék hozzá, hogy ezek az építészeti stílusok nem véletlenül alakultak ki. Az építészet ugyanis követi az emberek igényét. A román korban a védelem volt a legfontosabb, sok volt a rablóhadjárat (lásd a magyarok, vikingek). Ezért vastag falakat, mini ablakokat építettek, ami a védelemre szolgált. A reneszánsz korban pedig a humanizmus kezdett eluralkodni, az emberközpontúság. Ez tükröződik benne. A barokk stílus először a templomokban jelent meg, célja, hogy a római katolikus egyház "visszacsábítsa" a híveket a protestáns egyházaktól. Így a pompát, a csillogást, a luxust sugározták, hogy az emberek bámulják.
Egy megjegyzés, hogy hiányosan soroltad fel az építészeti korokat, de gondolom direkt, szóval kimaradt egy pár még. Azoknak is meg volt a funkciója. Egyébként egyéni vélemény, hogy egy puritán, kevésbé díszes kor után jön egy díszes, cicomás, ezek váltják egymást a divatban és az építészetben is. Mint érdekesség jegyeztem meg. Így mondhatni, mi most a puritán kort éljük. :)
A főbb stílusok sorrendben a középkortól, a 20. századig: román, gótikus, reneszánsz, barokk, klasszicista, romantika, historizmus, szecesszió, modern építészet (Art Deco, Bau Haus, stb)
Ha rájuk keresel több infót tudhatsz meg, de gondolom majd középiskolában részletesen fogjátok tanulni, pláne gimnáziumban.
Mert szerinted ma nem húzódik el MO.-n akármilyen építkezés baromi sokáig? :D
Egyébként én is a letisztult minimalista formavilág híve vagyok. Nem csak azért mert szerintem szép, mert ez szubjektív. Azért mert sokkal kevesebbe kerül. A tervezőasztalnál sem kell annyit ülni a megoldásokon, kevesebb anyag, kevesebbet kell sz*rakodni az építkezésen, és még lehetne sorolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!