Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Magyarország miért nem tér...

Magyarország miért nem tér vissza a román, reneszánsz és barokk építészeti stílusra?

Figyelt kérdés
Sokkal szebb és látványosabb a hangulatról nem is beszélve. :D

2012. aug. 7. 22:58
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
82%
nem divat és nagyon drága manapság művészit alkotni ..
2012. aug. 7. 23:00
 2/13 anonim ***** válasza:
84%
Azért mert a divat változik. Időnként visszanyúlnak egy-egy elemhez, de nem másolják le az egészet. Nem beszélve arról, hogy mekkora költséget jelentene manapság. Akkoriban egy építkezés akár 20-30 évig is elhúzódott.
2012. aug. 7. 23:01
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

Második válaszoló vagyok, még annyit tennék hozzá, hogy ezek az építészeti stílusok nem véletlenül alakultak ki. Az építészet ugyanis követi az emberek igényét. A román korban a védelem volt a legfontosabb, sok volt a rablóhadjárat (lásd a magyarok, vikingek). Ezért vastag falakat, mini ablakokat építettek, ami a védelemre szolgált. A reneszánsz korban pedig a humanizmus kezdett eluralkodni, az emberközpontúság. Ez tükröződik benne. A barokk stílus először a templomokban jelent meg, célja, hogy a római katolikus egyház "visszacsábítsa" a híveket a protestáns egyházaktól. Így a pompát, a csillogást, a luxust sugározták, hogy az emberek bámulják.

Egy megjegyzés, hogy hiányosan soroltad fel az építészeti korokat, de gondolom direkt, szóval kimaradt egy pár még. Azoknak is meg volt a funkciója. Egyébként egyéni vélemény, hogy egy puritán, kevésbé díszes kor után jön egy díszes, cicomás, ezek váltják egymást a divatban és az építészetben is. Mint érdekesség jegyeztem meg. Így mondhatni, mi most a puritán kort éljük. :)

2012. aug. 7. 23:09
 4/13 anonim ***** válasza:
65%
Szerintem a szocreálhoz kéne visszanyúlni, nézzetek meg Phenjan-t, Bukarestet vagy Kelet-Berlint, mesteri.
2012. aug. 7. 23:15
 5/13 A kérdező kommentje:
Az a helyzet, hogy több építészeti stílust nem igazán ismerek, de örülnék ha mesélnétek még! :D
2012. aug. 7. 23:54
 6/13 anonim ***** válasza:
68%

A főbb stílusok sorrendben a középkortól, a 20. századig: román, gótikus, reneszánsz, barokk, klasszicista, romantika, historizmus, szecesszió, modern építészet (Art Deco, Bau Haus, stb)

Ha rájuk keresel több infót tudhatsz meg, de gondolom majd középiskolában részletesen fogjátok tanulni, pláne gimnáziumban.

2012. aug. 8. 00:21
 7/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen:D
2012. aug. 8. 00:45
 8/13 anonim ***** válasza:
80%
Ez csak a te szubjektív véleményed. Ahogy az enyém meg az, hogy ezek, vagyis a múlt építészete, giccses. Nem is kicsit. Én a letisztult minimalizmusra szavaznék, sehol semmi túlzás; és nem mellékesen modern. De ha már mindenképpen vissza akarsz térni valami régebbi stílusra, akkor a bauhaust ajánlanám, az is modern hatású.
2012. aug. 8. 00:50
 9/13 anonim ***** válasza:
18%
Nincs gusztustalanabb, mint amikor modern épületek próbálnak régi stílusúak lenni. Nézd meg a Nemzeti Színházat, milyen ocsmány lett, ellentétben a mellett álló Müpával.
2012. aug. 8. 01:01
 10/13 anonim ***** válasza:

Mert szerinted ma nem húzódik el MO.-n akármilyen építkezés baromi sokáig? :D

Egyébként én is a letisztult minimalista formavilág híve vagyok. Nem csak azért mert szerintem szép, mert ez szubjektív. Azért mert sokkal kevesebbe kerül. A tervezőasztalnál sem kell annyit ülni a megoldásokon, kevesebb anyag, kevesebbet kell sz*rakodni az építkezésen, és még lehetne sorolni.

2012. aug. 8. 05:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!