Mi a véleményetek a LMP-ről?
Nem jó...
Azt akarja továbbvinni amit az szdsz abbahagyott..
Nem tudom, miért kell mindenkire rásütni, hogy SZDSZ-es, ha nem a gyűlölködésre alapozza a gondolatait.
Szerintem teljesen jók, rendben vannak az elképzeléseik is, terveznek, nem kötődnek sehova, és a lelkes kezdők/amatőrök mellett nagy koponyák és szaktekintélyek is vannak köztük. Maximálisan támogatom őket, ők kellenének az MSZP/SZDSZ bagázs helyére - csak sajnos épp az első válaszolóhoz hasonló előítéletes egyedek miatt attól tartok, igen nehéz dolguk lesz. Valaki egyszer kitalálta rájuk ezt az SZDSZ-utódpárt hülyeséget, és azóta mindenki ezt szajkózza. Én meg hiába ismerem fontos személyiségeiket és tudom róluk teljes bizonyossággal, hogy semmi közük se az SZDSZ-hez, se másokhoz, gyűlölködni és habzó szájjal ugatni sajna sokan még mindig jobban szeretnek, mint gondolkodni. Ezért áll így az ország... és ezen szeretnének ők is változni. Bárcsak sikerrel járnának.
Eleinte jónak hittem, viszont már látom, hogy csak egy SZDSZ förmedvény.
Akik meg ezt tagadják, azok nézzék meg a taglistájukat, rengeteg SZDSZ-es vezető van benne..
Ja hát van valami mindegyik válaszban de az nálam is kiveri a biztosítékot, h tök mindegy jobbról vagy balról, nálunk amolyan divat gyűlölkö9dni és egymást utálni.
Már nem is ember az aki nem szidja hangosan és mocskosbuxizza le a másikat.
Az LMP röviden egy szóra sem érdemes nulla.
Hosszabban egy tipikus "hűdeszimpatikus fiatal új párt", ami tehát politikai értelemben abból él, hogy "új és más". "Új és más" volta azt jelenti, hogy nem folytatja a "profi politizálás"-t, amit a többi párt.
Milyen egy profi politikai párt? Egy profi politikai pártnak sok aktivistával kell rendelkeznie és erős szponzorháttérrel. Ezt egy nagy párt (pl. MSZP, Fidesz) azáltal tudja megteremteni, hogy sok ember érdekét képviseli. Itt két dologról van szó. Egyrészt arról, hogy széles társadalmi csoportokat képviselnek (pl. az MSZP a nyugdíjasokat, a Fidesz a kisvállalkozókat és fiatal felnőtteket stb.). Másrészt minden nagy pártnak van egy "holdudvara", vagyis egy vállalkozói réteg (amely az állami beruházásokat kapja) és egy értelmiségi csoport (ditto). Ezért a demokráciában minden kormány(párt) korrupt, ez a demokráciában teljesen általános, a lényeg csak az, hogy ne legyen a kormányzat minden határon zúl korrupt, mert abba beleroppan az államháztartás, hanem csak annyit lopkodjanak, amennyi mellett az ország még képes fejlődni.
Egy profi, nagy párt tehát rendelkezik támogatókkal és szakértőkkel, akik nem ingyen támogatják, hanem némi "jutalomért". Emellett a nagy pártok sokféle üzenetet, programot közvetítenek a lakosság felé, melyek néha ellentmondóak, és az a céljuk, hogy többféle társadalmi csoport felé is vonzó legyen a párt.
A nagy pártok ezért a közönség szemében kisebb-nagyobb mértékben korruptak és elvetelenek.
Valóban, kicsit elvtelenek és korruptak, de ugyanakkor náluk vannak a szakértők, és ők ténylegesen képviselnek nagyobb társadalmi csoportokat, rétegeket.
Üzeneteik egy kényes értelmiségi számára butácskának, demagógnak tűnnek, és a legtöbb ember számára ezek a pártok nem vonzóak. Szinte alig van, aki őszintén szereti az MSZP-t vagy a Fideszt. A legtöbben "kisebbik rossz" alapon szavaznak egyikre vagy másikra. A nagy pártok stratégái nem arra törekednek, hogy sokan szeressék a pártjukat, hanem pont erre, hogy több legyen azoknak a száma, akik kisebbik rossz alapon az ő pártjukra fanyalodnak rá.
Az LMP (és korábban az EMU és a Centrum, és korábban a Zöldek, és minden más hasonló párt) azt ígéri, hogy ők nem profi párt lesznek.
Tehát őket nem korrumpálja senki, nekik nincsenek a hátterükben üzleti körök. Programjuk nem mindenkinek vonzó ígérethalmaz(nak van szánva), hanem egy elvi alapon összerakott program.
Vonzerejüket abból merítik, hogy (1) újak, (2) mások, azaz nem profi politikusok.
(1) el fog veszni néhány év alatt. Az LMP pont jókor alakult (ahogy a Centrum is 2001-ben vagy az EMU és a HOM is 1998 elején bontott zászlót) ahhoz, hogy 2010-ben még "új" legyen. 2014-ben már nem lesz új.
(2) addig igaz, amíg az LMP egy alakulóban lévő, parlamenten kívüli párt. Mihelyt a parlamentbe kerülnek, dönteniük kell, hogy vagy megtanulják a profi politizálást, vagy bukdácsolni fognak a számukra ismeretlen terepen. Ha megtanulják a profi politizálást, akkor máris nem lesznek mások, mint a többiek. Ha nem tanulják meg, akkor 4 év alatt csak azt fogják bebizonyítani, hogy semmit sem tudnak elérni a politikában.
Következtetés: az LMP szerintem kudarcra van ítélve. Eddig MINDEN választás előtt egy évvel feltűnt egy LMP-féleség. Egy kivétellel: az 1994-es választáson bár részt vett egy zöld párt, az akkori LMP-szerűség szerintem inkább a "civil" NDSZ volt. Elvétve az ütemet, 1992-ben alakult meg, és 1993-ra már ki is fáradt.
Minden LMP-nek az a sorsa, hogy megalakul, felfut, aztán 1-2 év alatt eltűnik. Szerintem nem fog bejutni 2010-ben a parlamentbe, de ha bejut is, azzal nem fog semmit sem érni, mert nem tudja eldönteni, hogy akar-e politikai párt lenni vagy sem.
Ami viszont engem személyesen egyre jobban bosszant az LMP-vel kapcsolatban, az az, hogy a kezdeti "szimpatikus hippipárt" image foszlóban van. Az aktivistáik nagyon arrogánsak bírnak lenni, aki nem az LMP híve, azt lebirkázzák, demagógok által megtévesztetteknek, alacsony tömegnek, buta és igénytelen csürhének tekintik. Ami nem túl bölcs dolog egy 2%-os minipárt részéről (és igazi eszdéeszes hozzáállás annak ellenére, hogy az LMP-nek személyileg nincs köze az SZDSZ-hez). Az LMP sajnos kezdi megtanulni a néhai SZDSZ-től a "mi vagyunk a belvárosi értelmiség, majd mi vezetünk titeket, mucsai parasztokat" stílust.
A 12:39-es nagyon jól látja a dolgokat szerintem!
Nekem ugyanaz a véleményem mint neki.
Érdekes hogy vannak ezen a "fórumoldalon" ilyen felvilágosult emberek.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!