Mit szólnátok hozzá ha a dohányosoktól bizonyos dolgokat megtagadna az állam?
Gondolok itt olyasmire hogy például kiderül valakiről hogy terhes, amúgy is vérvizsgálatot kell végezni, megvizsgálják a nikotin szintjét. Ha van visszarendelik havonta és újravizsgálják csökken -e , ha nem csökken akkor a retorziókat helyeznek kilátásba például ha a következő alkalommal sem csökken akkor nem kap gyed gyest...
Vagy például kiderül valakiről hogy Gége, torok, tüdő rákos, megvizsgálják a vérét és ha sok benne a nikotin akkor nem téríti az állami kassza a gyógyíttatását, de csak a dohányzással egyértelműen összefüggő betegségeknél.
De itt is meg lehet csinálni azt is hogy a vérvizsgálatok közt csökkennie kell a szintjének hogy térítsék.
Lehet hogy így elsőre igazságtalannak hangzik, de egyrészt undorító ha egy nagy hasú kismamát látok dohányozni, ehhez nincs joga, nincs joga károsítani a saját gyermekének egészségét sem.
Másrészt disznóság a többi nem dohányzó emberrel szemben hogy az ő adóforintjaikat használják olyan felelőtlen emberek gyógyítására, akik tisztában vannak a szokásuk károsságával mégis csinálják.
Magyarországon évente egy kisvárosnyi ember hal meg rákban 70-80% ban a dohányzás miatt, fogy a Magyarság. Valamit tenni kell az államnak ez ügyben is!
Oké taglaljuk:
Cukorbetegség, két típusa van, keress rá a kettes típusra ;-)
Ha már szív, koszorúér betegségek: " De jó hír, hogy vannak olyan hajlamosító tényezők, melyek korrigálásáért tehetünk saját magunk is. Ilyenek a zsíranyagcsere-zavarok (magas koleszterin, trigliceridszint), magas vérnyomás, cukorbetegség, elhízás, dohányzás, mozgáshiány."
Koleszterin: van rá koleszterin szegény dióda, az emberek kb harmadánál segít.
"hogy a magas koleszterin szintet a cukorbevitel okozza" < na erről nem találtam semmit, de gondolom a C27H46O-t glükózból a legkönyebb a sejteknek szintetizálni.
"Akkor meg a cukorbevitellel kell valamit tenni." < azért a keményítőt se felejtsük el, azt is lehet monoszachariddá bontani
A paleolit táplálkozás meg hidegen hagy, ugyanúgy mint a Gerson terápia , a zöld lé kúra és a kávébeöntés is. Nagyon eltértünk a témától, mi itt többen az elvet kifogásoltuk, ami alapján a társadalomnak egy részével bsznál ki, persze pont azzal a részével, aminek te tuti nem vagy tagja ( én se, de akkor sem fair :P ).
Ha bevezetnék, hogy ne kapjanak orvosi ellátást a dohányosok, akkor milyen alapon vonnák tőlük a TB-t?
Mit szólnál ahhoz ha azt is bevezetnék, hogy nem kell Tb-t fizetniük és majd lehet, hogy akadna egy olyan biztosító aki merne velük biztosítást kötni és oda fizetnék azt amit eddig a TB-nek. Nagy kacsa az, hogy betegebbek a dohányosok mint azok akik nem dohányoznak. Nézz csak körül az ismerőseid körében!
bocs, nem tudok elmenni amellett, hogy tévesen azt írtad, a "a dohányzás a marcsához hasonló függőséget okoz".
nem, mert a nikotin az egyik legerősebb függőséget okozó szer, az előkelő 2. helyen (volt a 90-es években a heroin után közvetlenül, most nem tudom mi a trend), míg a spanglira maximum pszichésen szoksz rá. közel sem annyira káros, mint a dohányzás.
egyébként engem is rendkívül idegesítenek a 4-5 éves 40 kilósra hízlalt gombócok, mert "had egyen a gyárek" ugye. persze, csipszet meg gumicukrot. én a dagadtaktól vagyok legjobban készen :) a zsír mindent visz!
kedves kérdező, a dohányzás káros, és buta dolog (sajnos én is dohányzom)
ettől függetlenül nézesd meg magad egy orvossal, mert kezelésre van szükséged
Tudom hogy egyesek már eléggé elterelték a szót a koleszterin és cukorbetegség és elhízás irányába, de olyan tévhitekkel amik mellett nem lehet elmenni szó nélkül.
Először is az ételeinkkel bevitt nagy mennyiségű szénhidrát, erőteljes inzulintermelést, majd ezt követi a vércukor szint zuhanása, ami éhségérzetet vált ki, ami evésre sarkall mindenkit függetlenül attól hogy a napi energia bevitele megvolt, ez az un. "jojó" effektus. Ehhez csapódik hozzá az hogy manapság amit megvehetsz ételt a boltban nem előállítják vagy termesztik hanem gyártják, és szinte mindegyik tele van szénhidráttal, tehát nem tudsz tőle megszabadulni könnyen és olcsón!
Ezen kívül a hasnyál mirígy több anyagot állít elő az egyik az inzulin ami a szénhidrát elraktározását és sejtekbe jutását segíti. A másik a glükagon ami ez ellen hat és fölszabadítja a glükózt a sejtekből ha energiára van szükségünk. Ezeknek az egyensúlyát borítja föl a túlzott szénhidrátbevitel mellett a TÚL KEVÉS ZSÍR ÉS FEHÉRJE BEVITEL! Sokkal több zsírt és fehérjét kellene ennünk!
Az elhízás másik oka RÉSZBEN valóban az elhízottak számlájára írható, ez a mozgásszegény életmód. De azért azt ugye nem gondoljátok komolyan hogy míg most is az internet előtt vagy a TV előtt ülsz és rendeled a pizzát meg a MC-t mert kényelmes, meg a reklámoknak engedelmeskedsz az a te "SAJÁT SZABAD" akaratodból történik és simán mondhatnád azt hogy mostantól mindenhova gyalog meg bicóval járok, és piacon veszem a zöldséget... Kicsit sem vagytok kényszerítve (mondjuk anyagilag), meg befolyásolva a média a cégek meg a többi ember által. Hát ha ez bűn akkor büntessétek, de szerintem az elhízottak jelentős %-a nem tehet róla, tehát nem büntethető, és másokra sem hat ki úgy mint az eredeti téma.
Visszatérve a koleszterinre amit nagyrészt a májunk állít elő, és csak kis rész a bevitt! És pl az eszkimók csak zsírt esznek és "halálos" koleszterinszintjük melett élnek sokáig, a magas koleszterinszintű vegetáriánusokról nem is beszélve.
Ezeket olvassátok:
Az érelmeszesedést a koleszterin csinálja ugyan de miért?
Azért amit az előbb írtam túl kicsi a fehérje KOLLAGÉN zsír és rost bevitel, a szervezeteteknek nincs alapanyaga hogy kijavítsa a hibákat, és az érfalak hibáit a koleszterinnel próbálja javítgatni ezért rakódik le!
Szóval az érelmeszesedés ellen pont hogy jó a hús, a szalonna a kolbász meg a pörkölt, mert beviszed vele azokat az anyagokat amik helyettesítik és megfelelőek a koleszterin helyett az érfalak javításához, e mellé ne fogyassz szénhidrátot (kenyeret se nagyon) csak sok zöldséget gyümölcsöt, esetleg kevés tojást nagyon kevés tejterméket főleg sajt, kefír, és mozogj sokat, és el fognak kerül az ilyesmik mint a cukorbaj és érelmeszesedés.
Régen is ezt ették és ilyen arányban nagyon kevés szénhidrát (főleg méz), kicsit több zsír, sok hús, még több gyümölcs, még annál is több zöldség.
Nem tudtam hogy addiktívabb a heroinnál is és szomorú hogy a leszoktatást nem támogatja az állam, vagy mégis, mert lassan megfizethetetlenné teszi...
Amúgy lehet hogy csak saját magamból indulok ki, de én amit akarok azt meg is csinálom, nekem ne mondja senki hogy ha csinál magában egy számadást, mondjuk összefoglalja magában hogy évente annyit füstölök el amennyiből elmehetnék a családommal 1 hétre Lillafüredre/Balatonra..., közben mérgezem és beteggé teszem magamat a családomat meg aki mellettem elmegy akkor nem tudja azt mondani hogy OK holnaptól egy szál se, nem megyek ki a kollégákkal dohányozni sem, nem fogadok el tőlük egy szálat sem.
Én elhiszem hogy nehéz ezt meglépni, ha másképp nem megy akkor van nikotintapasz meg nyalóka (bár az ilyesmi szerintem csak önámítás, ha nem érzed mennyire a rabja voltál, nem is fogsz küzdeni ellene elég erősen)
akaraterő kérdése az egész semmi másé.
Tudom Csernusos hozzáállás de ez van, ha valaki jobbá akarja tenni az életét azt szabad akaratából bármikor megteheti!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!