Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Tudnátok linkelni Magyarország...

Tudnátok linkelni Magyarország adósságáról szóló diagramot? (az elmúlt 20,50 vagy 100 évéről ha lehet)

Figyelt kérdés

2012. júl. 17. 15:56
 1/7 anonim ***** válasza:
60%

Nesze:

[link]

2012. júl. 17. 16:02
 2/7 anonim ***** válasza:
41%

de már csökken!!!

jupijééé.

a fideszesek meg azt mondjak az elözö kormany ideje alatt lesz elcseszve....:)

2012. júl. 17. 16:23
 3/7 anonim ***** válasza:
0%
lett!-bocsánat
2012. júl. 17. 16:23
 4/7 anonim ***** válasza:
Én kerestem, de nem találtam csak 1990-ig visszamenőleg.
2012. júl. 17. 16:48
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
2012. júl. 17. 17:24
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

A kérdés a látszatnál jóval bonyolultabb, és igazán pontos választ szerintem soha nem fogunk kapni. Az állam adóssága az én fogalmam szerint nem csupán a felvett devizahitelt az állam által felvett forint és devizahitelt jelenti, hanem a a kibocsájtott kötvényeket, a meg nem fizetett jogos tartozásokat (pl. tűzoltók túlórája) a BKV adóssága, az önkormányzatok által felhalmozott adósságok, a ki nem fizetett vállalkozók, állami és önkormányzati cégek, intézmények adósságai, hiányai (pl. kórházak, iskolák, MÁV, BKV)...

Ehhez még hozzá lehetne tenni a költségvetési hiányt is, hiszen az egyenleg kimutatásakor az is negatív tényező.

bele kell számítani azt is, hogy a magánnyugdíj-pénztárak államkötvényeinek megsemmisítése nem nevezhető adósság csökkentésnek (bár annak látszik, hiszen egyúttal egy óriási teljesítési kötelezettséget is átvállalt a kormány, ami majd évek múlva fog jelentkezni.

Nem világos, hogy konkrétan mire vagy kíváncsi, hogy

- melyik párt mennyi hitelt vett fel, tartozást halmozott össze. Ebben az esetben nem elég azt nézni, hogy ki volt éppen az adott időszakban kormányon, hanem hogy azt is, hogy az adott önkormányzat milyen párttöbbségű volt.

- a fent felsoroltak alakulása forintban (vagy devizában?)

- a fent felsoroltak GDP-hez viszonyított aránya... Mert ugyebár egészen más lenne USA-nak "megbirkózni" a mi hiányunkkal, hitelünkkel, mint nekünk.

Meg kell jegyezni azt is, hogy maga a hitel nem ördögtől való. Az a kérdés, hogy mire használják fel. Amennyiben olyan beruházásokra fordítják, ami által egyfelől több megtakarítást eredményez, mint a kamat (netán inflációval is), akkor már megérte, pláne, ha ezzel a beruházással még munkahelyeket is teremtünk.

Sajna azonban az szokott történni, hogy a hitelt feléljük, és nem ilyen célokra fektetjük be. (és akkor nem tettem említést az összes kormányra és sok önkormányzatra jellemző mutyikról).

Tehát összegezve OPTIMÁLIS ESETBEN AKÁR még nagyon is hasznos lehet a hitel.

2012. júl. 21. 11:40
 7/7 anonim ***** válasza:

- melyik párt mennyi hitelt vett fel, tartozást halmozott össze. Ebben az esetben nem elég azt nézni, hogy ki volt éppen az adott időszakban kormányon, hanem hogy azt is, hogy az adott önkormányzat milyen párttöbbségű volt.

Azt szerettem volna írni, hogy az hitelfelvételt ill. kötvénykibocsájtást, a megrendelt szolgáltatások kifizetésének elmulasztását mely pártok szavazták meg.

Erre a kérdésre aligha fogsz hiteltérdemlő statisztikát találni.

2012. júl. 22. 23:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!