Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Lenne értelme a cigány nyelvet...

Lenne értelme a cigány nyelvet hivatalossá tenni Magyarországon?

Figyelt kérdés
Végtére is kb. 1 milliò cigány èl hazànkban.

2012. júl. 14. 15:22
1 2 3 4
 31/40 anonim ***** válasza:
100%
Még egy aprócska probléma van ezzel a bevezetéssel.Hivatalos nyelv azt jelenti,hogy az adott nyelven is tudod intézni az ügyeidet.És a hivatalokba,kit ültetnél?Meg kellene tanulniuk a magyar ügyintézőknek valamelyik cigány nyelven.Hozzáteszem nem volna egy kihívás,szerintem egy erős délután és tudnának.Vagy választanál az etnikumból olyanokat akik betöltik a pozíciókat?Na ha ezt a megoldást választanád,akkor már el is vérzett az ötlet.Még az úgynevezett cigány"kisebbségi"önkormányzatok tagjai és vezető sem alkalmasak semmire.Hogyan bíznál meg közülük mondjuk bárkit is,bíróságokon,ügyészségeken,adó és vámhivatalokban? Ugye érzed,ebből mi lenne?!
2012. júl. 15. 12:20
 32/40 anonim ***** válasza:
100%
Gondolom te cigany vagy. Ellenseges nem vagyok, de eleve a kiirt kerdesed butasag volt. En kulfoldon elek, es tanulom az itteni nyelvet. Nem teszek semmit az itteni kultura ellen, sott, meg dolgozom is, igen lehet kemenyebb munkat mint otthon, de ez van most. Nem lopok, nem csalok, es tisztelem az itt elo nepeket. Mert en ilyen vagyok. Igen, a szoke haj es kek szem valoban elony, de e mellett en jol is viselkedem, mert igy nevelt anyukam. Es nem szeretnem, hogy itt bevezessek a magyar nyelvet, mert ez egy masik nep orszaga, es en ezt elfogadtam. Akkor is ha cigany vagy, en nem vetlek meg amennyiben jol viselkedsz, es nem bantasz masokat, hidd el egy napon az embereket nem fogja erdekelni a borod szine. Azt hiszem reszemrol ezzel lezartam a temat!! :)
2012. júl. 15. 12:35
 33/40 anonim ***** válasza:
100%

""Végtére is kb. 1 milliò cigány èl hazànkban.""

Sajnos!!! Elég szomorú!

2012. júl. 15. 16:20
 34/40 A kérdező kommentje:
Miért lenne szomorú? :S Inkább büszkének kéne rá lenni, hogy Magyarországon él a világon a legnagyobb arányú cigány kisebbség. És több, mint 200 település van már Magyarországon, ahol a cigányság 65% fölött van. Amúgy nem vagyok cigány, és én sem tartanám jó ötletnek a cigány nyelv bevezetését, mert nem látnám értelmét, csak a többi ember véleményére is kiváncsi voltam...
2012. júl. 15. 16:55
 35/40 anonim ***** válasza:
85%
Legyen rá büszke a HALÁL. Mégis mire kell büszkének lenni? Hogy tenyésztjük őket? Hogy szétlopnak mindent? Hogy a nagy részük analfabéta? Hogy az említett településeken a magyarok ki sem mernek menni az utcára? Te normális vagy?
2012. júl. 15. 17:01
 36/40 anonim válasza:
100%
büszkének lenni???? Menj avasra 1 hétre, aztán beszélj ilyen hülyeséget!
2012. júl. 16. 19:16
 37/40 anonim ***** válasza:
100%
Hát például arra,hogy Bándy Kata gyilkosa is közülük került ki!!Ugye milyen hasznos tagjai a társadalomnak?
2012. júl. 16. 22:49
 38/40 anonim ***** válasza:
100%

ma 22:49

Sajnos nem csak az övéi. Napi szinte ölnek meg magyarokat (főleg időseket), csak a drágalátos média azokról nem számol be.

2012. júl. 16. 22:52
 39/40 anonim ***** válasza:

Nem.

Az indoklásod a cigány eredetű szavakról meg baromság. Oké, használunk egyet-kettőt. De akkor ezek szerint a török nyelvet, görög nyelvet, francia nyelvet, angol nyelvet is hivatalossá kellene tenni, mert mondjuk a parfüm meg a vitrin szó francia eredetű, a menedzser meg angol...

És amúgy a cigányok nagy része már nem beszél cigány nyelven, vagy ha igen, sem teljes mértékben. Sok hivatalos fogalomnak nincsen cigány nyelven megfelelője (ami nemcsak a nyelvhasználatban baj, hanem hogy kit rakjanak az önkormányzatba ahhoz, hogy szót értsen a cigányokkal, amikor ő maga sem tud mindenre megfelelő szót, még ha igazán tanult sem, nemhogy Lakatos Raul a sarokról). Plusz nem minden cigány ugyanazt a nyelvváltozatot beszéli. Ha kiválasztunk egyet, akkor a többiek nyafognak majd, hogy akkor legyen az ő nyelvváltozatok is, vagy maradnak a magyarnál... mindkét esetben fölösleges, egyszerűen.

2016. nov. 15. 10:06
 40/40 anonim ***** válasza:

Szerintem az egymilliós cigányság nagyon túlzó becslés. Ha azt vesszük, hogy a cigányok nagy része nem is beszél semmilyen cigány nyelvváltozatot, akkor egy nagyon kis hányad kedvéért mérlegelnénk a hivatalos nyelvvé tételt. Mivel nem egy konkrét nyelvről van szó, ez tovább árnyalja ezt a kérdést.

Nekem az a meglátásom, hogy a cigányok maguk is egyre kevésbé beszélnek bármilyen fajta cigány nyelvet, egyre kevesebb a teljesen analfabéta stb.

A hivatalos nyelvvé tételnek egyébként semmi haszna nincs, vagy alig mérhető haszna lehet, ellenben számos nehézséget okozna. A nyelvápolás, hagyományőrzés nem sorolható ide, ahhoz nem kellene hivatalos nyelvvé tenni. Viszont az a benyomásom, hogy nagyon kevesükben van erre egyáltalán igény.

Azok a romák, akik csak cigány nyelven tudnak beszélni, szerintem saját nyelvükön sem képesek sokkal jobban érdekeiket képviselni, ennyiben különbözik pl. a hallássérültek jelnyelvétől.

2017. márc. 21. 11:48
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!