Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mi a történelmi oka, hogy...

Mi a történelmi oka, hogy Magyarország jobboldali (és nem kis mértékben szélső jobboldali) ország?

Figyelt kérdés
2012. júl. 4. 21:47
1 2 3 4 5 6
 41/51 anonim válasza:
Amire te gon dolsz az vélhetően a Trianon miatt van úgy ahogyan:D de azt h miért alakult minden úgy ahogyan, nem olyan egyszerű itt leírni. de h jobboldali ország lennénk nem hiszem. Szerintem van itt mindenféle hovatartozás. Egyébként ami konkrétan most van, az azt hiszem attól alakult ki, hogy az MSZP-ben rengetegen csalódtak 2002 és 2010 között. és hogy a Jobbik miért ilyen erős? Hát talán mert rengetegen csalódtak a Fideszben azóta :D:D
2012. júl. 10. 08:43
 42/51 anonim ***** válasza:
Az ország nem jobbos és nem is balos, valahol középen találkozik. A szélsőjobb is balos programokon alapszik, csak rasszisták.
2012. júl. 11. 07:54
 43/51 anonim ***** válasza:

Kérdező vs. ProPatria:

mindketten túloztok, az igazság(osság) valahol középen van.

én erdélyi magyar vagyok, aki 13éve Bpesten él. soha életemben nem vártam Mo-tól mást, mint nemzetazonosságot, ha ide jöttem v odahaza találkoztam mo-i magyarral, csak annyit, h ne nézzünk külföldiként egymásra, ha már egy népből valók vagyunk és egy nyelvet beszélünk. (akkor még nem volt sehol Orbán, h fölhívja a figyelmemet arra, mit kérhetnék a mo-i magyaroktól.) nekem/nekünk odaát nagy dolog volt az, h magyarnak megmaradjunk, ami itt teljesen magától értetődő, odaát olyasmiért folyik a harc, amit itt el sem tudtok képzelni (pl. magyar szakok eltörlése). persze, h ez a határon túliakból "jobbosokat" csinál, ha nem lennének azok, már rég beolvadtak volna, és románok lennének. aki ezt nem érti meg, az költözzön át 1 évre Kolozsvárra, tanuljon meg helytelenül románul, és adja ki magát "bennszülött" magyarnak.

namostmár: amíg nem jött Orbán és a Fidesz 15 millió magyaros programja, nem is volt semmi baj Erdély és Mo. között. ugyanannyi segítséget kaptunk, mint most (ha nem többet), nem tagadta meg tőlünk senki a nemzeti összetartozást, aki akart, áttelepült, ehhez mindig és mindenkor előjoga volt bármely más nemzettel szemben. (én magam is önerőből települtem át hivatalosan 2003-ban, sem meghurcoltatva, sem lerománozva nem voltam, a lehető legnormálisabban zajlott az ügyem, leszámítva a bürokráciát, amit sajnos azóta is, állampolgárként is tapasztalok az itteni hivatalokban.)

és akkor jött a Fidesz szavazótábor-gyűjtés programja, és felpiszkálták az erdélyiek vérző sebeit, mutogatva a magyar baloldalra, mintha ők tehetnének egészen Trianonig visszafelé mindenről, ami az elszakadáshoz vezetett. odaát sem az értelmesebbje dőlt be ennek, hanem a kevésbé informáltak, akárcsak itt, Mo-on. felpiszkálták a sebeket, alkoholt is locsoltak rá, és odamutattak: tessék, itt lehet ezt levezetni. ígért nekik (azért nem nekÜNK, mert én már itt éltem) Orbán állampolgárságot, holott mindenki tudta, h ez "nem pont olyan" állampolgárság lesz, mint az anyaországiaké, és csinált ebből egy történelmi szégyenű népszavazást, ahol szokás szerint a népnemzeti érzelem felülkerekedett az értelmen, és szó nem volt arról, h az 1,5 millió erdélyben élő erdélyi magyar úgysem kap majd mo-ról szociális segélyt, hagyta, h az ország 3/4-e emezen fölháborodva nemmel szavazzon... én személy szerint megrúgnám valahol ezt a demagóg sz@rf@szút, amiért felszította az érdekellentétet az anyaországiak és az erdélyiek között, csinált egy műbalhét!!!, mert másnak nem tudom nevezni, minek következtében az ottani szívből megutálta a mo-i magyart (főleg a bp-it, főleg a baloldalit), az itteni meg simán leélősködőzi az erdélyit, és szintúgy utálja, mert a Fidesz táborát gyarapítja.

ez, amit Orbánék csináltak a határon innen és túllal, az utóbbi sok tíz év legocsmányabb politikai csendeshúzása volt, aki ezt nem látja át, az vagy hülye, vagy agyilag elborultan egyoldalú.

2012. júl. 11. 13:40
 44/51 Pro Patria ***** válasza:

Kedves 13:40-es!

Sajnos a baloldalra korábban is jelelmző volt, hogy nem tekintett nemzetekre, csak népekre. Nekik abszolút nincs összetartás-tudatuk. Gyökértelenek, ahogy láthatjuk itt is néhány balliberális között.

Azok, akik irredenta műdalocskázzák a Székely Himnuszt, akik tetemcafatnak nevezik a Szent Jobbot, és micisapkának a Szent Koronát, akik a Turulszobor elbontását követelték, azok eleve megvetéssel néznek a határon túli "élősködőkre". Emlékszel még, mikor Gyurcsán a népszavazáskor "22 millió román vendégmunkás" rémképével riogatott?

Gyalázat ezeknek a torzult lelki világa. És ezt nem ma kezdték. Bokányi Dezső, szocdem képviselő (nem kommunista!) 1919-ben mondta azt, hogy "a munkásságnak semmi oka sincs különös kegyelettel gondolni a tizenhárom aradi burzsoára - akiknek sohasem volt semmi gondja a nép ügyére."

Hát ez a baloldaliság. A nemzet értékessége, a felmenőink tisztelete, a hazaszeretet, a hagyományok őrzése, a kultúra és az anyanyelv védelme, erről szól a jobboldali értékrend, ami a baloldal szemében semmilyen értékkel nem bír.

2012. júl. 11. 14:05
 45/51 anonim ***** válasza:

kedves ProPatria!

értem amit írsz, van benne történelmi igazság, bár kérdés, h kik hogyan magyarázzák.

a komcsi ab-ovo szélsőbal volt, ott nem voltak alternatívák, nekem az nem mérvadó, h a komcsi élenjárók mit zengedeztek. itt Mo-on 1989 óta nincs kommunizmus, de ahogy előttem is írták, erős gazdasági baloldal van (és félig erős társadalmi is).

Gyurcsány 22 millió románja ugyanúgy politikai húzás volt a Fidesz ellen (és ugyanúgy ocsmány).

én a mezei magyar+ erdélyi magyar lakosságról beszéltem, a politikusok handabandái nem érdekelnek.

a Turul-szobor lebontását Fidesz-ellenesek követelik, akik leginkább azért vannak felháborodva, mert Pokorny engedély nélkül, önkényesen húzatta fel, és ezt társítják egyéb, ugyanígy önkényes fideszes húzással, amitől sokaknak kavarog a gyomra. nem a Turul-madárral van a baj, ugyanúgy, ahogy az Árpád-sávos zászlóval sem, hanem azokkal, akik lengetik, akik jelen korukban képviseltetik magukat általa.

szintén szomorú, h nem tehetem fel a kokárdát, hacsak nem vállalom be, h fideszesnek nézzenek. márpedig azt nem bírnám bevállalni. és ez nagy probléma. nincs egészséges, normális jobboldal. ami van, az párt(ok)hoz kötött, és az inkább szégyenletes, mint büszkeség neki.

abbahagyom, mert nem ez volt a kérdés, nem szeretnék offolni. amúgy szerintem lenne a magyar embernek egészséges, normális (nem fajgyűlölő, nem antiszemita) jobboldalisága is, ha a vezetői ezt (is) képviselnék. a magyar nép érzelmes, bármikor elő lehet rántani a nemzettudatot nála, csak az összefogás terén van a baj. ez azonban nem párthoz kötődik, hanem kultúrához.

2012. júl. 11. 14:33
 46/51 A kérdező kommentje:
43: A népszavazás eredménye nem a magyarok ellen irányult, remélem ezt a határon túliak is sejtik. Azért nem akarták megszavazni az emberek, mert tudták, hogy Orbánnak csak a határon túliak szavazata kell. És nézd meg, ahogy hatalomra kerültek a magyarok akaratát szembeköpve, bármiféle társadalmi konzultáció nélkül megcsinálták, megadták a könnyített állampolgárságot és a szavazati jogot, még levélben is szavazhatnak! Mindenki pontosan ettől félt, mert ez nem csak választási csalásra ad lehetőséget, de a határon túliak most azt hiszik, hogy Orbán értük tette ezt, pedig dehogy értük, csak a saját hatalma bebetonozásáért. Igazad van, hogy nagyon rosszat tett a viszonyoknak. Abban lehet csak reménykedni, hogy pártok alakulnak a határon túli magyaroknak (az RMDSZ állítólag alakít egyet), és ők nem kötnek Orbánnal szövetséget. Csak ezzel együtt megalakulhat az amerikai magyarok és ausztrál magyarok és egyéb magyarok pártja, mert nagyon sok helyen élnek kettős állampolgárok. Teljes őrület és káosz az új szavazási törvény. És ezt előre lehetett látni már a 2006-os népszavazáskor, hogy ebből nagy balhé lesz és a fidesznek egyértelműen komoly tervei vannak ezzel a törvénnyel, már legalább 7 éve ezen agyalnak.
2012. júl. 11. 14:37
 47/51 A kérdező kommentje:
2006 helyett 2004.. időzavarba kerültem
2012. júl. 11. 14:40
 48/51 Pro Patria ***** válasza:

"a komcsi ab-ovo szélsőbal volt, ott nem voltak alternatívák, nekem az nem mérvadó, h a komcsi élenjárók mit zengedeztek. itt Mo-on 1989 óta nincs kommunizmus"

- Ám ez azért nem jó ellenérv, mert kiemeltem: nem kommunista, hanem sima baloldali szociáldemokrata képviselőről volt szó.

"a Turul-szobor lebontását Fidesz-ellenesek követelik, akik leginkább azért vannak felháborodva, mert Pokorny engedély nélkül, önkényesen húzatta fel, és ezt társítják egyéb, ugyanígy önkényes fideszes húzással, amitől sokaknak kavarog a gyomra. nem a Turul-madárral van a baj, ugyanúgy, ahogy az Árpád-sávos zászlóval sem, hanem azokkal, akik lengetik, akik jelen korukban képviseltetik magukat általa."

- Kár ezt ilyen élesen beállítani, hogy az SZDSZ csak a Fidesz elleni protestálásába illeszti be ezt a viselkedést. Ez zsigerből jön. Én is ismerek ilyeneket. De itt is láthatsz, vagy lépj fel a nepszava.com-ra, a kurucinfó reciprokára. Amit ott írnak...

---------

"A népszavazás eredménye nem a magyarok ellen irányult, remélem ezt a határon túliak is sejtik. Azért nem akarták megszavazni az emberek, mert tudták, hogy Orbánnak csak a határon túliak szavazata kell"

- Visszatérő üres közhely. Egyfelől az MSZP azért nem akarta megadni a kettős állampolgárságot a határontúliaknak (nem feltétlenül kellett volna a Fidesz kezdeményezésére, hanem önszántából), mert tudta jól, hogy ők természetszerűleg jobboldali érzelműek.

Az pedig ostobaság, hogy a Fidesznek szavazat kell. 1) A Fidesz a határon túli magyarok nélkül is megynerné a választásokat, még most, a ciklus felénél is, amikor a legalacsonyabb szokott lenni a kormányok támogatottsága. 2) Miért lenne evidens, hogy aki határontúli, az mindenki a Fideszre szavaz? Semmiért.

"Abban lehet csak reménykedni, hogy pártok alakulnak a határon túli magyaroknak (az RMDSZ állítólag alakít egyet)"

- Az RMDSZ csak húzza meg magát. Egyfelől a kommunsita gyökereit le se tagadhatná - nézzük csak meg a párt logoját -, másfelől 20 éve ottvannak a kormányban, és mit értek el Erdély, vagy akár csak Székelyföld ügyében? Bármit fel tudnak mutatni azon kívül, hogy "összesimulnak" a román kormánnyal a "megbékélés" jegyében...?

2012. júl. 11. 14:53
 49/51 anonim ***** válasza:
Kérdező ! Nem olvasol te sok Népszavát ?
2012. aug. 14. 20:32
 50/51 anonim ***** válasza:

Üdv egy kis zsákfaluból!Ez is egy vágányra tévő kérdés.Így van ez?Jobboldali az ország?Pedig sokan még jelen állapotában is szívesen látnák K. Jánost a pulpituson.Tán a 70-es években is jobboldaliak lehettek,amikor a besúgó békepap elsunnyogott a párttitkárhoz,mondván,hogy a hívei ulti végeztével a kocsmában zárás előtt a Székely Himnuszt énekelték.-Legyen csendbe',páter,néha a pártgyűlés is azzal ér véget!-mondta a titkár.Legenda vagy nem,az igazi magyar ember nem jellemezhető pártszimpátiával,legkevésbé érdekvezérelt haspártisággal.Az internacionalista nekem szegény munkás,a multi az liberáltőkés,de valahogy a kettőt képviselő erők mintha csak az utóbbiaktól tennék függővé cselekedeteiket már régen.És egybeforrottak.

Fix,hogy sok balra szavazó is örül a sok korábban elszúrt rendelkezés mostani rendbetételének.És valahogy a sukorói kaszinóba nem vágytam...

2012. szept. 21. 14:15
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!