Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A csador és a hijab miért...

A csador és a hijab miért számít "kultúraidegen" elemnek Európában amitől annyira rettegni kell egyesek szerint?

Figyelt kérdés
Elmész Magyarországon kisebb falvakba Szatmár vagy Békés megyében és az idősebb nőkön egy hijab-szerű fejkendő és egy színes csadorra hasonlító ruha van.

2012. máj. 30. 14:53
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:

Asalam Alaykom, kedves Ayesha22, és Eid Mubarak;)

Ne foglalkozz azokkal, akik támadnak bennünket- az ő vallásuk az övék, a miénk a miénk, tudod :)

Sokan itt mindent elutasítanak, ami az Iszlám védelmével kapcsolatos, a kendő nekik símaszk - ezzel az emberrel akarsz vitába szállni?... Ne tedd.

Amúgy a kérdés szerintem csak részben helytálló. . Mert a hijab messze nem rettentő és nem kultúraidegen (a Bibliában van olyan írva, hogy az az asszony, aki nem fedi el a fejét, le kell vágni a haját, egy másik hozzászólásomban pontosan megírtam, hogy ez hol van megírva, így fejből nem tudom, bocsánat, akit érdekel, megírom). Sok nem muszlim nő is hord kendőt a fején DIVATBÓL, elég elmenni egy nagyobb külföldi városba (ami NEM Magyarföldön van) kiegészítőként.

És a személyes dolgok!!!! Annyira örülök, hogy egyre kevesebb a negatív hozzáállású ember. Mostanában egyre jobb az, amit látok az utcákon, Egyre pozitívabb az emberek hozzáállása a vallásunkhoz, alhamdoulillah. Az emberek (talán) kezdenek rájönni, hogy nem feltétlen vagy terrorista, mert kendőben jársz és nem ver otthon a férjed, hogy sajnálni kell.

Nem tudom elmondani azt az érzést, hogy mennyire jó, amikor nem dudálgatnak rám az utcán a kamionosok, nem akarnak megugrani az építőmunkások stb. Ugyanis tudom, érzem a különbséget, mert nem születésemtől vagyok muszlim. Annyira felemelő érzés, hogy nem a mellemmel beszélget az az ember, akivel éppen beszélek, nem csorgatja rá a nyálát.

És ezzel nem minden férfira gondolok, hanem azokra, akik tényleg gusztustalan módon, kéjencként viselkednek. .... Én mindig is próbáltam régen jól , normálisan öltözni, nem mutogatni magam, de ilyen kéjencek sajnos mindenhol akadtak. De most, hijabbal sokkal jobban tudok bővebb ruhákat felvenni. Én is hordok farmert és minden ismerősöm szerint normális ruhákban járok, csak kendőt teszek, ennyi a különbség, ja meg nem villantok=). Tehát NEM chadorban járok, én úgy gondolom, hogy azt tényleg tanácsosabb muszlim országban viselni, mert azt ebben az országban tényleg veszélyes lenne felvenni, nekem, nem a társadalomnak!

Mellékesen még egy megjegyzés, hogy egy hijabos nő nem feltétlen csúnya.

[link]

És nagyon sok szép nő van itt is az országban hijabban:)

2012. aug. 19. 11:46
 22/30 anonim ***** válasza:

Előző vagyok, néhány hozzászólásból azt vettem le, remélem, tévesen, hogy van, aki nem tudja, hogy mi a chador és a hijab közötti külőnbség. a chador NEM burqa! És akkor ne is beszéljünk az amiráról, a niqabról, a khimarról, az abayákról, mind-mind eltérő viselet. Mindegyiket máshol használják.

Első kép:

[link] (ez azért vicces kategória, de létezik, és NEM EZ A muszlimák számára követendő példa)

na, ez az, ami jobban majdnem jól mutatja a különbségeket.

Bocs a hosszú címért, de ez volt a legjobb, amit találtam. [link]

2012. aug. 19. 12:19
 23/30 anonim ***** válasza:

Szerintem megegyezhetünk, hogy a belinkelt képen( [link] ) található viseletekkel a harmadik kivételével semmi gond nincs. A harmadikat viszont be kell tiltani, mert Európában a többségi társadalomban nem okoz kellemes érzést ha olyan embert lát, aki takargatja az arcát. Ezt fogadjátok el, kedves muszlim válaszolók, ahogy az európai ember is elfogadja, hogy nem léphet be Mekkába és nem strandolhat bikiniben a Perzsa-öbölnél. De mivel állításotok szerint a Korán nem szabja meg a kötelező viseletet, nem lehet gond hanyagolni a maszkokat.

(Egyébként félre értés ne essék, én nem a muszlimok ellen vagyok. Alapvetően én az összes, emberek életét nevetséges módokon korlátozó diktatúravallást mélységesen elítélem, legyen keresztény, muszlim, zsidó vagy akármi, és az emberiség nagy szerencsétlensége, hogy pont ezek terjedtek el leginkább a világon.)

2012. aug. 19. 14:08
 24/30 anonim ***** válasza:

Kedves utolsó válaszoló, azt nem lehet egyértelműen állítani, hogy nem írja elő a Korán a kendőt, mert minden Koránfordítás és értelmezés más. Az én számomra az egyértelmű, ha azt írja:

"És mondd a hívő nőknek, hogy süssék le a tekintetüket és ügyeljenek a szemérmükre és ne mutassák a díszeiket, csupán azt, ami látható és Khimarjaikkal takarják el a látszódó testrészeiket (Uel-Jedribne Bi-Khumurihinne Ale Dzsujubihine) és ne mutassák a díszeiket, kivéve férjüknek, [...]" Koran 24/31. Még az angol fordítás is így írja. Az eredetit is mellékelhetem,hogy lásd..

Ez egyértelmű, csak az elfedés mértéke lehet KIZÁRÓLAG a vita tárgya, nem a kendő léte. Az előző előtti vagyok/voltam.

Azt mondod, hogy a "többségi társadalom" és hogy annak a morálja számít... Igazad van. De például sokan nem ítélik el a lopást - mert ha elítélnék, nem csinálnák - akkor az is követendő? Én is mondom, egyáltalán nem hordok burqát, niqabot, de NINCS JOGOM elítélni azt, aki ezt hordja. Addig, amíg ilyen nők mehetnek ki az útra, ami közszeméremsértés.

De az nem, ha valaki majdnem félmeztelen alsóneműben járkál?...

[link]

Hát én akkor sem mennék ki így ha fegyvert fognának rám. Mert nem illő. De mivel ilyen társadalomban élünk, sokaknak ez tetszik: Mert "ha az élet kaka, de legalább legyen mit nézni" tehát akkor a mostani eu társadalom jelenlegi üzenete: legyél félmeztelen, akkor senkit nem fog zavarni, senki nem fog piszkálni stb. Igaz, tényleg igaz, sajnos így van. Nem lehet tagadni. Fölösleges.

Tehát minden félreértést elkerülve: a kendő és az illő viselet egy olyan fontos dolog, amit a muszlimának hordania kell, de nem azért hordja, mert retteg, hogy ha nem hordaná, megölnék, stb. Lehetnek ilyenek is, nyilván, de most nem ez a téma. Én sem hordom a legkonzervatívabb viseletet, de ha oda mennék, ahol burqát viselnek a nők, felvenném, bár, nem hiszem, hogy eljutnék oda. :)

A sima hijab NEM megbotránkoztató, nem sérti senkinek a közízlését.

A rendes kendős kép (hijab) az nem probléma, az útlevelem sem vette még el senki, hogy nem jó, mert az arcom jól látszik. És az utcán sem láttam még tőlem rettegő embert, mert nem látszott ki a hajam :)

2012. aug. 19. 15:15
 25/30 خديج&# ***** válasza:
100%
A debreceni karneválon most a félmeztelen tangás lányok ugyanazt csinálták mint a peep showban! Ez kell nektek férfiak, lealacsonyitani bennünket nőket, félmeztelenre, hogy ki tudjátok elégiteni a vágyaitokat mindent a szemnek elvetek alapján. Hát a muszlim nők ezt nem fogják nektek megcsinálni, és ettől irtóztok. A muszlim nö csak a férjének mutatja a testét, ne a világnak mutassa a husát.
2012. aug. 20. 09:42
 26/30 anonim ***** válasza:
0%

Ahogy már mondtam ez:

[link]

és ez:

[link]

között azért létezik egy átmenet, amit elég sok nőnek sikerül eltalálnia. Ezért nem szeretem a vallásosokat, mert mindent csak szélsőségekben látnak.

2012. aug. 20. 14:12
 27/30 anonim ***** válasza:

Van egy vıdeo a Youtube-on amelyben nagyszerüen beszel az elöado magarol a HIJAB vısleseröl van benne magyar felırat erdemes megneznı szerıntem:

http://www.youtube.com/watch?v=D3LPHPTDNA8

2014. okt. 28. 15:34
 28/30 harminezer oxigén ***** válasza:

Szerintem Európában azért tartanak a muszlim emberektől és magától az iszlám vallástól, mert Európa lényegében keresztény kontinens (mindegy, hogy katolikus, református, protestáns stb.), és az itt élő emberek nem ismerik eléggé, és ezért félnek tőle.

Erre még rá segít egy hatalmas lökéssel (inkább rúgással) a média is, ami a szélsőséges iszlámot ontja magából: egy robbantás itt, egy lefejezés ott, szegény Charlei és hasonlók. De nem igazán látni a médiában mondjuk azt, hogy egy muszlim család hogyan is él, hogyan nevelik a gyermekeiket, milyen egy átlagos iráni, szíriai, arab nő hétköznapjai, milyen mondjuk egy iskola stb., a fősodrású médiában nem igazán látni ilyeneket.

Sokan a terrorizmussal azonosítják a muszlim embereket és az iszlámot. De ott van pl. az IRA, a brit kormány szerint terror szervezet (az USA szerint nem), mégis keresztények (protestánsok főképp) és itt élnek Európában. Akkor hogy is van ez, ha a muszlim terroristák miatt minden muszlimot a terroristákkal vesznek egy lapra, akkor az IRA miatt minden keresztény is terrorista?

Azt kell felfogni az embereknek, hogy nem minden muszlim akar bombát robbantani, ahogy nem minden keresztény sem IRA tag. Minden vallásban vannak olyanok akik erőszakkal és terrorral akarják "megoldani" a problémákat, de ettől még nem kell általánosítani.

Ami a beilleszkedést illeti, az európai jog elvárja, hogy az emberek mutassák meg az arcukat, hogy azonosíthatóak legyenek. Ezt el kell fogadni mindenkinek, ez itt a törvény, ez van (egyedül ez miatt kifogásolható a Niquab és a Burqa).

Továbbá vallás szabadság van, ergó senkit sem lehet megkülönböztetni vallása miatt.

ÉS mindenkinek joga van úgy öltözködni ahogy szeretne, mindaddig amíg nem sérti a törvényt. Pl nem vehetek fel egy náci egyenruhát, mert törvénybe ütközik, de ha én tarajra vágott, festett hajjal, szegecselt bőrdzsekiben, szakadt farmerban, bakancsban akarok mutatkozni akkor megtehetem, sőt még el is fogadnak, legfeljebb nem igazán fognak kedvelni mondván, hogy punk vagyok, és még sorolhatnám.

Akkor egy muszlimnak is joga van úgy öltözni ahogy akar, ameddig ezzel nem sérti a törvényt, függetlenül attól, hogy ki mennyire fogadja el ezt.

Senki nem kényszeríti muszlim nőket a hijab-ra, shayla-ra vagy a chador-ra, Európában tuti, hogy nem. Azért öltöznek így, mert így akarnak.

Fogadjátok el, hogy a muszlim nők szemérmesebbek, mint az átlag európai, ennyi. Elítélhetitek őket ezért, de nincs jogotokban megmondani nekik, hogy ne hordjanak hijabot, mert sérti az érzéseidet és az alárendeltség és megalázás jelének tekinted. Ugyanakkor, a muszlim közösség is elítélheti azt ha valaki itt nálunk kiteszi mindenét, mint húst a hentes, de nem mondhatja meg neki, hogy ne tegye.

2015. jan. 28. 21:46
 29/30 harminezer oxigén ***** válasza:

Előző vagyok:

Csak még mielőtt kérdezné valaki: nem vagyok muszlim, semmilyen vallást nem vallok magaménak.

2015. jan. 28. 21:51
 30/30 anonim ***** válasza:

Selam :)

A regi asszonyok ıs ugyanazat vallottak,ha az utcara mentek eltakartak magukat,hajukat testreszeıket. Otthon a ferj, a csaladtagok lathattak öket masok "nem csorgattak utanuk a nyalukat"...

Közel keletı orszagban elek muszlım ferjjel. Mar megtanultam hogy ıtt a dekoltazst eltakarom kendövel,es a fejemen ıs van kendö,de nagyon szep, modjuk en az egyszınüeket szeretem,nem azt amı olyan nagyon mıntas... Bar a hıjab melle normalısan nem smınkelne mahgat egy nö,en smınkelem magam,nekem az apolt megjelenes fontos resze a smınk. De ez nem problema a vıselkedessel egy nö tükrözı azt amı a belsejeben van. Egy nö attol valık a ferfıak szemeben ertekesse es nem csupan szexualıs objektumma ahogy vıselkedık, ahogy reagal bızonyos dolgokra. Ez ıtt nagyon fontos,nıncs mas ferfıakkal szemkontaktus meg a hıhı-hı-ha-ha-ha flörtölesı technıkak es vıllantasok mınt otthon. Egesz mas jelentösege van egy mosolynak ıtt mınt nalunk. De ha egy nö betartja ezeket a dolgokat akkor nagy tıszteletet tud kıvıvnı maganak plane ha külföldıkent ezt ıgy betartja. Tısztelet tıszteletet szül...en ıgy gondolom.

2015. jan. 29. 08:27
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!