A munkanélküliekből hány százalék a kisgyerekes szülő?
Inkább azt kellene megnézni, hogy a gyerekesek közül mennyi a foglalkoztatott. Igaz, ebből meg az nem derül ki, hogy a nem foglalkoztatottak közül mennyi az aktív álláskereső.
Ami tény, hogy a férfiak esetében a gyerek megléte valamelyest növeli a foglalkoztatottsági rátát, a nők esetében pedig csökkenti.
2007-es adatott találtam amúgy, eszerint a 16 év alatti gyereket nevelők (nők) körében 57,0%-os a foglalkoztatottság (összehasonlításként: az OECD országokban átlagosan 65,3% ugyanebben az évben). A 0-3 év közötti gyereket nevelő nők foglalkoztatottsági rátája Magyarországon akkor 11% volt, az OECD átlag pedig 57,5%.
De természetesen ez nem jelenti azt, hogy mindenki, aki nem foglalkoztatott, az munkanélküli, hiszen köztük vannak a gyes-en/gyed-en/gyet-en lévők, háztartásbeliek, azok a tartós munkanélküliek, akik már nem aktív álláskeresők, stb. Viszont ha csak és kizárólag a munkanélkülieket vesszük, akkor abban nincsenek benne azok, akik több éve eredménytelenül keresnek munkát, vagy nem regisztrált munkanélküliek.
A férfiak esetében viszont általában nem negatívan befolyásolja a gyerekvállalás a munkaerő-piaci megjelenést.
Nálunk az oviban az anyukák 90 %-a munkanélküli. Főleg az alacsonyabb végzettségűek, mert vagy nem kapnak munkát, vagy kapnának folyamatos műszakban, azt meg gyerek mellett nem tudják ellátni.
A nők részmunkaidős foglalkoztatása lenne a megoldás, mindig a külföldre mutogatnak, hogy ott bezzeg csak fél év a GYED. Ez igaz, de utána részmunkaidőben dolgoznak csak a nők.
De lehet, hogy ez sem jönne be, mert ha mondjuk a minimálbér felét kapná valaki részmunkaidőben, azért nem éri meg utazni, meg fizetni a bölcsit. Ami most már havi 20 e Ft körül van. Sokan pedig pont azért nem is mennek vissza, mert nem tudják a gyereket hova tenni, mert kevés az ovi/bölcsi.
Ezt egyébként nagyjából mindenki tudja, de mégsem tesznek ellene semmit. Sőt, most már törvény szerint ki is lehet rúgni a nőt kicsi gyerekkel, régen azért 3 éves korig volt védettség.
Én 1 hete keresek állást, kitettek a munkahelyemről, mert nem akartak várni rám. Részmunkaidő az nincs, és 2 gyerek van. 8 órában nem tudnék dolgozni, mert 4-ig van a bölcsi, szóval akkor kénytelen vagyok a GYES-ből tengődni. Hogy aztán mi lesz, nem tudom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!