Mi az amit tett a jobboldal az elmúlt 150 évben?
Például melegek ügyében? Vagy a nőjogok terén?Vagy a munkavállalói jogok terén?Általános szavazati jog terén? Mindenkit megillető egészségügy terén?állatvédelem terén?Gyermekvédelem terén?Környezetvédelem terén és stb.
Nekem úgy tűnik ezekben a kérdésekben mindig csak a baloldal volt harcos jobboldal meg ellenzett minden haladó váltózást. Ti hogy látjátok?
Épp ma olvastam egy hozzászóló válaszát, nagyon megtetszett.
"A mai konzervatívok azt védik amit régen a liberálisok kiharcoltak maguknak :-D"
Kedves kérdező, a magyarországon jelenlévő politikai baloldalt ne keverd össze az igazi bal oldallal. Bár nem vagyok bal oldali, inkább a jobb oldali vagyok (nem radikális) de én így látom. De teljesen mindegy, mert lehet a jobb oldalt, és a bal oldalt jól is, és rosszul is csinálni.
Jelenleg magyarországon a bal oldalt nagyon rosszul csinálják, a jobb oldal sem valami fényes, de jobb mint a másik, ezért vagyok jobb oldali beállítottságú.
Egy kicsit zavarosak a fogalmak itt-ott. A jobb oldali és a konzervatív két külön dolog, ugyanígy a bal oldal és a liberalizmus. A jobb-konzervatívokra gondolsz a kérdésedben, de léteznek jobb oldali liberálisok is, ők pl. a kapitalisták. És ezért írta a 7es, hogy nem valami pontosak a megnevezések Magyarországon.
És ha belegondolsz jobban, tényleg. A kapitalizmus liberálisságát nem kell mesélni, piaci verseny, mindenki boldoguljon, ahogy tud, ez maga a liberalizmus, ugyanakkor jobb-oldali, hiszen minden közepén a verseny áll, nem az ember.
Ezzel szemben a bal oldali konvervatizmus a kommunizmus. És ezt nem a vörös szín és Sztálin teszi azzá. A bal oldaliság abban a rendszerben áll, aminek a középpontjában az közösség és azt felépítő emberek állnak. A konzervizmus pedig a hév, amivel védi a kialakított rendet, mindenkit, aki kinyitja a száját, azt elsöpri.
A ballibet és a jobb-konzervatívot nem fejtem ki, az szerintem mindenkinek tiszta :)
Ne beszély hülyeséget!A baloldali konzervativizmus már magában is egy paradoxon!A jobboldal baloldalt mindig is haladó és konzervativizmus alatt értjük! Bal a haladást az egyenlőséget ,jobb pedig törvényszerű a konzervativizmust az előjogok megőrzését jelenti.Persze lehet valaki mondván liberális és konzervatív egyben dögöljön meg akik nem rá termet!Csak ezt inkább szociális darwinizmusnak nevezik ,amit úgy is neveznek fasizmus. Akkor ennyi erővel a faszmis képviseli leginkább a liberalizmust?
Meg a kérdés itt az volt,mit is tett a jobboldal az elmúlt 150 - 200 évben, ami az emberség javát szolgálta?Mert ha jobban megnézzük 2 világháborút sikerült neki kirobbantani Az tény:)
De úgy mint társadalmi haladás néven ismert dolog,ott nem sokat tett az asztalra és ezek tények!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!