Segélyt csak munkáért, vagy sem?
"olyan, hogy nincs munka, azt nem hiszem el, csak nincs megszervezve."
Persze, hogy mindenütt lenne munka - ötször ennyi is - csak pénz nincs rá!
Szerinted ingyenmunkára kéne küldeni az embereket? Aztán adni érte 25e segélyt?
Vagy mondjuk akit elküldesz valamilyen szellemi munkára, aminek a bére 130 bruttó lenne - azt havi 5 napra (egy munkahét) küldöd? Mert kb. enyiért járna ez a pénz.
Ezért még bemennie sem nagyon érdemes: mire nagyjából megtanulja, mit is kéne csinálni - vége a hétnek!
Nem tudnak munkát adni? Felsorolnék néhány olyan munkát amit az önkormányzat elvárhatna a segélyért cserébe. Nem kell sokra gondolni, heti 2-3 nap, azt is akár néhány órában...
- közintézmények takarítása: hivatal, iskola, óvoda, posta
- idős embereknek segítség a ház körül: takarítás, vidéken locsolás, stb.
- település karbantartása: parkok tisztán tartása, fűnyírás, szemétszedés, növények gondozása.
- önkormányzati levelek, értesítések kézbesítése.
- szakképzetteknek szakmunkák: ami éppen elromlik.
Ezek (az utolsó kivételével) se komoly fizikai igénybevételt, se komoly szakképesítést nem igényelnek, tehát bárki meg tudja csinálni. Nem kéne sok, heti 10-12 óra bőven elég lenne. Eredmény? Alacsonyabb költségvetésű önkormányzat (ok, elbocsátásokkal is járna), tisztább, élhetőbb környezet.
Volt rá példa,hogy egy önkormányzat ( pl. Monok),munkához kötötte a segélyt.A jogvédők,meg az ombudsmann felháborodott rajta,mert törvénytelen szerintük.
Vagy nemrég a munkaerőhiánnyal küzdő kórhazakban alkalmaztak nem szakképzett segítőket.Ezek ellen meg az volt a kifogás,hogy nem szakképzettek.
A szemléleten a jogvédők és a kormányok is változtathatnának.
Tényleg az a baj ezzel az országgal, hogy a dolgok vagy rosszul vannak kitalálva és úgy is működnek, vagy jól vannak kitalálva, és mégis rosszul működnek (utóbbi azért nagyon ritka).
A logika azt diktálná, hogy a segélyt közmunkáért adják, de nem havi 25e-ért, hanem a minimálbérnek megfelelő óradíjjal elszámolva. 25e az kb. 6 napi minimálbér, ennyit kelljen érte dolgozni.
Munka tényleg lenne bőven, de ezt az önkormányzatnak kéne megszerveznie, és tudjuk, hogyan szerveznek az önkormányzatok.
Aki valóban nem képes dolgozni, azt le kell százalékolni. Akit nem százalékolnak el, az meg definíció szerint képes dolgozni. Csak az elmélet bonyolult, a gyakorlat egyszerű.
Minden tiszteletem azé, aki tényleg szeretne dolgozni, és zavarja, hogy nem kap munkát - biztos vagyok benne, hogy senki nem rólatok vagy ellenetek írta azt, amit írt.
Pl. a betegek kapjanak segélyt. Megszigorítások vannak a leszázalékoltatásnál is. Sorra hajtják el az embereket. ...Érdekes eset: néhány éve az egyik ismerősömről kiderült, hogy leukémiás, elment bizottsághoz, de nem kapta meg a 100% rokkantnyugdíjat, csak kb. 70%-ot. Az ismerősöm a bizottsági ülés után 3 hónappal később meghalt.
Vajon ma mennyire kell betegnek lenni ahhoz, hogy 100%-ra leszázalékoljanak?
Az alacsonyabb képzettségűeknek OK, hogy működik, de már bocs, hogy elitistán hangzik, de nem azért jártam egyetemre, hogy árkot takarítsak vagy az utcát vagy öregek udvarát sepregessem! De aki akár egy közgazdasági érettségivel és akármilyen nyelvtudással és számítógépes ismeretekkel is rendelkezik, az se szívesen menne mondjuk kórházba ágytálazni. Viszont Budapestet kivéve nem sok esélye van elhelyezkedni, hacsak nincs jó ismeretsége!
Diplomás túltermelés is van ám! Mindet nem küldheted a könyvtárba rendezkedni! Arról nem is beszélve, hogy ha érkezik egy fiatal, friss tudású, nyelvekkel és számítógépes tudással rendelkező valaki mondjuk egy önkormányzati irodába "kisegíteni", az ott dolgozó régi gárda 45-55 éves tagjai a sima érettségijükkel meddig mennének el, hogy kiutálják, attól való félelmükben, hogy lecserélik őket az új típusra?
És arról meg nem ők tehetnek, hogy egy elhibázott oktatáspolitika miatt felsőfokú tanulmányokat folytattak, mert azt hitték, hogy a diploma belépő lehet egy jobb élethez, mint amit mondjuk a szakmunkás végzettségű szülei éltek!
Az expressz.hu oldalon egy hozzám hasonló kétségbeesett, dolgozni akaró álláskereső ezt írta ki, TANULSÁGOS (és sajnos valós):
Kedves munkavállalók!
Több munkaközvetítő/segítő helyen azt a tippet adták, hogy nézzek interneten cégeket, ahol szívesen dolgoznék. Küldjek bemutatkozó levelet, önéletrajzot és hátha...mivel ez is beválik néhány esetben. Én ezt meg is tettem. Kaptam a pofonokat, megalázásokat. Akik rendesen fogadtak (meg akik nem, azok is benne voltak a címtáramban és az adataim módosítása miatt: elérhetőségek) elküldtem az új önéletrajzomat. Az egyik ezt írta, ami rendkívül sérelmes.: "Ma az emberek többsége irodai munkát keres, havi fix magas fizetésért, és nem veszi tudomásul, hogy az ilyen állások már nem léteznek és az a kevés, ami mégis megmaradt, már mind be vannak töltve./álmodik a nyomor/
Nálunk ilyen állás sosem volt, ezért nem értem, hogy miért küldi immár másodszorra az önéletrajzát ismeretlenek felé. Nem hiszem, hogy ez egy jó ajánló lenne bármely vezető számára.
Kedves X, nem akarom megbántani, de talán el kellene gondolkozni más lehetőségeken is, és nem ragaszkodni egy irreális álomhoz..."- amikor más munkakörben nézelődtem és nem ebben a rovatban,szintén álmodozónak tartottak. Nem értem miért nagy igény egy nettó 120.000 Ft, hogy ki tudjam fizetni az albérletet+ rezsit+BkV bérletet? ? ? És még nem is ettem!!!
Ebben a vad kapitalizmusban mindent lehet? ? ? ?
Szóval; így SOHA nem lesz munka és ne mondja senki, hogy a fiatalság, idősebbek nem akarnak dolgozni!!! A nagyszájúaknak üzenem, akkor adjanak ők munkát!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!