Az olyan "Hungaricumok", mint a Szürkemarha, a Mangalica, a Medvehagyma és társai tényleg kiváló minőségű, világon etalon termékek, vagy az egész csak szélsőjobbos propaganda?
Mert én kezdek gyanakodni, a Mangalica lényegében egy középkori zsírsertés, ami nem volt az évszázadok során kinemesítve jobb húshozamra, mint a többi európai sertésfaj.
Annak ellenére, hogy a Szürkemarhának mekkora kultusza van, Magyarországon egy jó steak a kaviárral egyenértékű ínyencség, míg Amerikában kis túlzással mindennapi kenyér. Magyarországon eddig még csak rágós, furcsa ízű, öreg marhahúst tudtam venni boltban, életem legjobb marhasültjét Angliában ettem, ahol tudtommal több ember is fogyaszt marhahúst, mint nálunk.
Szerintetek van tudományos bizonyíték arra, hogy ezek a jellegzetes magyar ételek tényleg annyira jellegzetesek-e és überelik-e a nyugat-európaiakat, vagy az egész csak szellemi tuning, mint Trabanton a tűzcsíkok?
Az a baj hogy ezek nem tömegtermékek és soha nem is lesznek azok. Megveszi őket egy szűk réteg a kért magas áron, és ennyi. De arról felesleges ábrándozni hogy ellárasztjuk a piacot a magyar termékkel.
Az 'etalon' szerintem annyiban igaz hogy a maguk szűk kategóriájában. Minden országnak megvannak az egyedi, sokszor misztikus gyógyhatással felruházott kiviteli luxuscikkei.
A szürkemarha nem ér a nyomába a Charolais-nak, vagy a Holstein-fríznek (bár ezt a teje miatt tartják), esetleg egy Aberdeen angusnak. Ez csak a mi fejünkben él. Ahogy sok más tévhit...
Például hogy a magyar zöldség-gyümölcs sokkal minőségibb mint a külföldi. Maximum a nagymama kertjében lévő gyümölcsre mondhatjuk ezt. De sokszor jobb a külföldi még annál is.
Utolsó válaszolónak:
"Például hogy a magyar zöldség-gyümölcs sokkal minőségibb mint a külföldi. Maximum a nagymama kertjében lévő gyümölcsre mondhatjuk ezt. De sokszor jobb a külföldi még annál is."
- Akkor te nem ettél még kerti zöldséget. Nálunk a nyári szezonban olyan finom, lédús, húsos paradicsomok teremnek, hogy ha felvágjuk, ellepi azt a saját leve a tálban, minden egyéb olaj vagy bármi öntet nélkül! Pici só, és kilószámra tudjuk enni mindennap. Ehhez képest a bolti, kiszikkadt, kemény, ámbár nagy, fényes és kerek, génkezelt paradicsomok inkább a hulladék-kategóriába tartoznak, nem is veszek.
Kérdező:
"Magyarországon eddig még csak rágós, furcsa ízű, öreg marhahúst tudtam venni boltban, életem legjobb marhasültjét Angliában ettem, ahol tudtommal több ember is fogyaszt marhahúst, mint nálunk."
- Ez azért van, mert a Magyarországon élő kiváló szarvasmarha-állomány 90%-át kiviszi innen az EU, és nekünk csak a kiöregedett tejelőmarhákat vágják!
Én nemrég voltam olyan szerencsés, hogy egy ismerősömtől igazi(!) húsmarhát vehettem. Életemben nem ettem még olyan finomat. Amíg a gyorsított ütemben felnövesztett, és tejelésre tenyésztett szarvasmarhák húsa száraz, és rágós, addig ez, a házi tartásban élt, és kifejezetten fogyasztásra való húsmarha rostjai között ízes (ízes, nem íztelen, rágós mócsing!) zsírcsíkok bújtak meg, amiket szétharapva valami édes, krémes, sós árasztotta el a nyelvemet, összekeveredve a puha hússal (aminek már színe is más volt, mint a bolti), egyszerűen páratlan élmény volt. A hús, a benne végigfutó, csillogó zsírcsíkoktól olyan hatást keltett, mintha márványból lenne. Na, ez a különbség a húsmarha, és a kiöregedett tejelőmarha között.
Tanulságos ezt megnézni:
Akkor te nem ettél még kerti zöldséget. Nálunk a nyári szezonban olyan finom, lédús, húsos paradicsomok teremnek, hogy ha felvágjuk, ellepi azt a saját leve a tálban, minden egyéb olaj vagy bármi öntet nélkül! Pici só, és kilószámra tudjuk enni mindennap. Ehhez képest a bolti, kiszikkadt, kemény, ámbár nagy, fényes és kerek, génkezelt paradicsomok inkább a hulladék-kategóriába tartoznak, nem is veszek.
Ettem kerti zöldséget, de a boltokban a magyar termék címke alatt nem kerti zöldséget kap az ember, hanem ugyanolyan kezelt, fóliasátorban termesztett zöldséget, mintha külföldit venné. Ezért sántít az összehasonlítás. Vagy hasonlítsuk össze a kerti zöldséget, a fóliasátrassal, vagy hasonlítsuk a magyart a külföldivel.
De kerti magyar zöldséget külföldi fóliasátrassal összehasonlítani, majd rákenni hogy ez azért ilyen finom mert magyar, az túlzás. Hidd el, hogy az olasz Donna Mamma kertjében termő paradicsom is van olyan lédús, mint az itthoni kertekben.
Nem feltétlenül. Ha szezonidőben veszel, és nem fóliasátrasakat, azok piacon is finomak. (A multikban soha, mire odaér a külföldi paradicsom, 9000 kilométert utazik, és a hűtött tárolástól teljesen tönkremegy.)
Nem vonom kétségbe, hogy a görög, az olasz házi paradicsom is ugyanolyan finom, mint a magyar, de a magyar sem marad el tőlük. Az pedig teljesen biztos, hogy a házi, avagy a nem fóliasátras, piaci paradicsomok sokkal finomabbak, mint a hűtőkamrás társaik.
ma 17:41
Csak szólok, hogy az sem azért jobb, mert magyar, hanem mert friss. A külföldi gyümölcs, amit a boltban veszel, az jobb esetben régi és ezért szottyadt, rosszabb esetben meg vegyszerekkel van kezelve, hogy a többnapos út után is jól nézzen ki, amitől persze jó műanyagíze is lesz.
Hidd el, ha kimész külföldre és ott termesztesz a kertedben gyümölcsöt, akár helyi fajtákat, az ugyanolyan jó lesz.
"Ez azért van, mert a Magyarországon élő kiváló szarvasmarha-állomány 90%-át kiviszi innen az EU"
Az Európai Unió egy gazdasági és politikai eggyüttműködés Európa több állama között. Ő nem szokott szarvasmarhákat vásárolni. Azt a külföldi cégek viszik ki innen. Kivinnék akkor is, ha nem lennénk EU tagok. A dolog lényege abban áll, hogy a magyar vásárló nem tudja és nem is akarja megfizetni a hazai, viszonylag jó minőségű marhahúst. Az európai piacon viszont jó pénzért szét lehet teríteni ezeket a termékeket.
Gondolom az a húsmarha amit vettél sem 1200ft volt kilója mint a legtöbb itthon kapható. A hazai vásárlók már eleve a húsfogyasztást nehezen tudják kinyögni. Ez az ágazat is olyan lett mint a híres Zsolnay meg Herendi porecelánoké: oké, oké, magyar, de nem ide termel.
Hát az tuti, hogy itt Németországban se íze se bűze a német paradicsomnak, paprikának vagy őszibaracknak.
Alig várom mindig, hogy menjünk haza és az otthoniból jól beegyek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!