Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mit gondoltok, a jövőben...

Mit gondoltok, a jövőben okozhat ellentéteket vagy szakadást a magyar nép egységében a Koppány-István avagy Kelet-Nyugat szembenállás?

Figyelt kérdés

Nagyon érdekel mi erről a véleményetek. Az én szegénységi bizonyítványom, de nem tudom, hogy mi erről a magyar állam, de különösen a lakosok álláspontja. Gyakran találkozni - itt is - nyugatgyűlölő, keletimádó véleményekkel, akik egyértelműen szakítanának a nyugattal, nyugati "életmódunkkal", elnyugatosodott kultúránkkal. Ezt ma már politikai párt(ok) is megtestesítik, lásd Jobbik. De a Fidesz is kezd átvenni egy-egy ötletet tőlük.

Én világéletemben nyugatinak tartottam magam, nyugati magyarnak. Tudom, hogy a nyugat nem tökéletes; tudom, hogy ott sem kolbászból van a kerítés és hogy a nyugat (is) képmutató (ahogy a kelet is). Ugyanakkor Magyarországot, már elválaszthatatlanul a nyugati kultúrkör részének tekintem. Szerintem ma egy átlag magyar nyugati. Ezzel szemben állandóan hallani - és egyre erősebben - azokat a hangokat, akik a magyar kultúrából kigyomlálnák a rengetek nyugati kötődést, újraalkotnák, újraértelmeznék keleti származásunkat. Példaként ilyen a rovásírás erőltetése is.

Nem akarom tovább szaporítani a szót, írjátok meg a véleményeteket!

2012. máj. 3. 14:54
 1/5 anonim ***** válasza:
51%
Én Magyarországot a Kelet részének tartom, ugyanis a világ a legtöbbet a legrövidebb időtartam alatt, eddig a XX. század második felében változott, és ezalatt mi egy Keleti ország voltunk, a Keleti-Blokk tagjaként. Világéletemben keletinek éreztem magam, a többi keleti-blokki ország lakóit, a volt Jugoszlávia lakóit és a volt Szovjetunió lakóit éreztem testvérnépeimnek, Nyugat-Európára és az USÁ-ra furcsán és idegenkedve nézek.
2012. máj. 3. 15:05
 2/5 anonim ***** válasza:
89%

Magyarországon nem a Kelet-Nyugat szembenállás, hanem a magyar-magyar szembenállás okozhat csak ellentéteket. Mert mindenki a másikban keresi a hibát, ha épp nincs jobb dolga.

Már megint, nem mindegy, hogy a másik milyennek érzi magát?

Érezze magát keletinek, nyugatinak senkinek nincs hozzá köze és ezt el kellene a fogadni a másiknak, és nem beleszólni.

2012. máj. 3. 17:32
 3/5 anonim ***** válasza:
Szerintem nem okozz ellentéteket.Én nyugatinak tartom a magyarságot, egy európai népnek.De kár letagadni a keleti származást, sőt büszkének kell lenni rá.Engem abszolút nem zavar a rovás írás, ennek ráadásul nincs sok köze a mai kelethez.A keleti nyitás meg nem jelenti a nyugattól való elszakadást, más országok is nyitottak keletre nem csak mi.
2012. máj. 3. 23:51
 4/5 anonim ***** válasza:

Magyarországon egész történelme alatt a kelet-nyugat szembenállás okozott problémát.

Húztunk a keleti törökhöz, a nyugati habsburghoz, a keleti szovjetekhez, és most éppen nyugat felé húzunk. Asszem, sajátos földrajzi helyzetünk miatt volt ez mindig így, és a jövőben sem lesz másként.

2012. máj. 4. 10:23
 5/5 folker ***** válasza:

Sajnos ez a Koppány-Szent István mint a kelet-nyugat ellentétének gyökere, példája mélyen beépült a köztudatba, annak ellenére, hogy nem fedik a valóságot. Ilyen értelemben (és pont ez) okozhat és okoz is megosztottságot ma is.

Gondolom elég ha megsúgom, hogy abban az időben Aczél elvtárs volt a kulturális mindenható, nem véletlenül lett ez kitalálva. Nem véletlenül született a híres rockopera... :)

Néhány apró adalék a továbbgondolásra:

Egyházjogi értelemben Koppány területe Salzburghoz tartozott (magyarul adózott). Milyen ősi magyar / keleti álláspontot képviselt Koppány??? :)

Ajtony területe ebben az időben Erdélytől Szegedig a görög császár embereivel van tele.

Elgondolkodtató továbbá, hogy miután István állítólag felvette a római kereszténységet honnan, melyik irányból jöttek a támadások és kényszerül az ország folyamatos önvédelemre! Szent István valóban lenyomta a magyarokat és idegeneket hozott a nyakunkba??? :) Nos éppen az ellenkezője tűnik igaznak.

Nem valami logikus, hogy az akkori keresztény Európa (ami így ebben a formában nem is létezett) ahelyett, hogy örült volna annak, hogy ősellenségét megkeresztelte és ezt a kereszténység zsenge hajtását vigyázta volna, mindenáron el akarta taposni az elkövetkezendő évszázadokban.

Nem furcsa? :) Az egész úgy ahogy van kamu.

Egyébként Magyarország Közép-Európában van és a Magyar Királyság a történelem folyamán (ameddig megfelelő színvonalú királyokat produkált) így is viselkedett.

Ma is így kellene... :( Szerintem alapjaiban nem nevezhető szerencsésnek ez a "hova tegyük magunk" gondolkodás, kiegészítve a "hová zárkózzunk fel" megható kérdésével. :) Szerintem is Magyarország az európai kultúrkör szerves része, némi mélyről jövő és különleges örökséggel. :)

Megelőlegezve néhány kritikát semmiféle nacionalista nézet vagy "magyarkodás" nem mondatta velem a fentieket hanem csupán a tanult történelmi tények. Már az is szomorú, hogy ez miatt mentegetőznöm kell, de ide jutottunk pár száz év alatt.

Egyébként éppen az általad is említett rovásírás bizonyítja a "honfoglalásnak" becézett korszaknál korábbi jelenlétünket a Kárpát-medencében. :)

2012. jún. 7. 22:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!