A fidesznek miért a válság közepén kellet megszüntetni a többkulcsos személyi jövedelemadót, mellyel 500 milliárdos lyukat idéztek elő, ez majdnem akkora mint amit a Szél Kálmán terv 2 tartalmaz (600 milliárd)?
A szél Kálmán 2 terv mindenkit érint, viszont a magasabb jövedelműeknek még így is több marad mint amit 2 éve kaptak. Viszont az alacsonyabb keresetűeknek így is jóval (akár 10-20 ezerrel is) kevesebb marad és ezzel még kevesebb.(több ezerrel)
Nem lett volna értelmesebb megtartani a 2. kulcsot és ezzel nem megadóztatni az alacsony jövedelműeket?
Ebből azt látni, hogy aki jobban keres annak több marad és, hogy ez így legyen, a kevesebbet keresőket sarcolják.
"Jah bezzeg erre a fideszesek azt mondják hogy ,,prolik így, prolik úgy, és a gazdagok megdolgoztak a pénzükért""
Ezzel az egyenlettel egyetlen egy probléma van. Nevezetesen, hogy egy gazdag sem dolgozott még önállóan életében két óránál többet.
A magasabb keresetűek miért adózzanak többet? Csak azért hogy a prolinak több maradjon cigire meg piára? Na nem!
Senki nem akadályoz meg abban senkit, hogy tanuljon, képezze magát és nyelveket tanuljon. Nem kötelező megragadni a szalagmunka szintjén. Bár akinek nincs motivációja arra hogy tudást szerezzen, az nyugodjon bele a rossz életbe. Aki egy kicsit is életrevaló, az még mindig kimehet külföldre, ha itthon nem jó. Csak ugye könnyebb hőbörögni.
"Ezzel az egyenlettel egyetlen egy probléma van. Nevezetesen, hogy egy gazdag sem dolgozott még önállóan életében két óránál többet."
Én dolgoztam már 1,5 évig konyhai kisegítőként, majd szalagmunkásként 3 évig, közben megtanultam 2 nyelvet, szereztem egy piacképes diplomát, ma pedig jó fizetésem van. Nagyon keményen dolgoztam, küzdöttem azért, amit ma elértem. Attól hogy valaki gazdagabb, attól még dolgozik ő is.
Van logika a Fidesz elképzelésében, csak éppen nem egy ilyen helyzetben, egy ilyen országban kellett volna alkalmazni. Azt gondolják, hogy pusztán attól, hogy alacsonyra visszük le a személyi és vállalati adókulcsokat, és egykulcsos adót vezetünk be, akkor az olyan megugró gazdasági teljesítményre készteti az embereket, amely a gazdaság gyors fellendülését eredményezi, és az emiatt IDŐLEGESEN kieső adóbevételek ismét megugranak és magától kialakul a költségvetés egyensúlya. A lényeg ennyi, erre épül minden más. Ez tulajdonképpen a reagan-i (kínálatoldali) gazdasápolitika, amelynek alapja az egykulcsos adórendszer. A nagy hibájuk az volt, és ma is az, hogy nem értik, hogy az alacsony adókulcs mellett a magas növekedéshez a teljesség igénye nélkül még legalább szükséges a jogbiztonság, a gyors és hatékony jogorvoslat lehetősége (szemben a Magyarországon évekig elhúzódó perekkel), a minimálisra csökkentett bürokrácia, a kiszámíthatóság, stabilitás, az ebből következő fogyasztói és befektetői bizalom. Ezek híján azonban a magyar szupernövekedés álom marad, de láthatóan ezt a kormányzat még mindig nem értette meg. A magyar gazdaságpolitika tehát egyáltalán nem kiszámíthatatlan, hanem nagyon is logikus rendszerben mozog. A probléma csupán annyi, hogy az alapvetés, az elmélet, amire az egész épül, valószínűleg téves.
A lényege az egésznek annyi, hogy az egykulcsos adórendszert már csak azért sem adhatják fel, mivel azzal beismernék, hogy tévedtek. Éppen ezért az adóztatás középpontjába pedig nem a munka jellegű, hanem minden más jövedelem kerül: tranzakciók, fogyasztás, végső esetben a vagyon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!