Az unió miért nem engedi az 5kulcsos áfát?
Miért, nem engedi?
(ezt nem is tudtam)
Forrás maga Matolcsy, aki kicsivel Orbán előtt publikált erről egy cikket, és ott fejtegette, hogy az Unió problémázhat az 5 kulcsos adóval, de a hírek arról nem szóltak, hogy mi lehet a probléma. A cikket nem keresem meg, de a google alapján biztos megtalálható.
Gondolom, az lehet a gond, hogy az Uniónak lehet áfa direktívája, és az korlátozza a felső kulcsot, illetve azt, hogy hány kulcs lehet. Itt ugye az elképzelés szerint 30 % lenne a felső kulcs, ami lehet, hogy már túl sok.
A nagy érdeklődésre való tekintettel egy kicsit beleástam magam a témába. A link az EU közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló irányelvéhez vezet (2006/112). Ez tartalmazza az áfa terén érvényesítendő közös szabályokat különös tekintettel arra, hogy az áfarendszer ne nyújtson versenyelőnyt az egyes országok számára.
Nekünk most az áfa mértéke érdekes, ezek az előírások a VIII. cím alatt találhatók a 93. cikktől kezdődően. Az egészet nem néztem végig, de első látásra kiszúrtam pl. azt az alapvető szabályt, hogy egy országban egy általános, és ehhez képest csak két kedvezményes áfakulcs lehet. Tehát nem lehet 5 kulcs. Már itt bukott a mutatvány. Persze nekünk akkora közgazdasági zseniink vannak Matolcsy és Orbán személyében, hogy egy unortodox csavarral majd biztos megmagyarázzák, hogy az 5 miért is 3. Vagy ezt csak itthon tudják eljátszani, nekünk, külföldre már nem megy?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!