Mit szólnátok egy pontrendszer szerű választási rendszerhez? Ahol a szavazók műveltsége latba vetne?
Mert lássuk be egy sok diplomás orvos, egy művelt színész többet ért meg az aktuál politikából, mint egy 8 általánossal is alig rendelkező alkesz, akit egy forró gulyással le lehet kenyerezni.
Valami ilyesmit képzelek el:
-érettségi nélküli: 1 pont
-érettségizett: 2 pont
-szakvégzett: 4 pont
-diplomás: 6 pont
További diplomák, nyelvvizsgák újabb pluszpontokat jelentenének, de most nem írom végig, ez csak egy alapkoncepció. De a gondolat jól látszik, a pozitív megkülönböztetés a lényeg. Persze minden embert megillet a választás joga ettől még.
Véleményetek?
"Lehet akkor mindössze éretségihez kéne kötni az egészet."
Te sem lehetsz túl intelligens ha még mindig nem sikerült megértened, hogy jelenleg is él az a generáció (40-50-60-asok) akik idejében még NEM volt természetes az érettségi, ugyanis nagyszerű szakképzés folyt, amit elvégezve meg lehetett élni.
Őket sem kellene kizárni a politikából.
"A kétismeretlenes egyenletrendszer helyett valami más nem lehetne? Bele fogok sülni!! Valami IQ teszt esetleg?
-> Íme a magyar "értelmiség". Na ezért nem osztályozhattok papírok alapján"
- Miért? Teljesen igaza van. Elvégre is miért kellen megoldania valakinek egy matematikai egyenletet ahhoz, hogy szavazhasson? Attól, hogy az megy neki, a politikában még lehet hülye, a kettőnek semmi köze egymáshoz.
Én például diszkalkulivál fel voltam mentve matematika alól, a logikai gondolkodásom mégis messze átlagon feletti a tesztek tanúsága szerint, és politikában nemcsak az átlagnál, de merem állítani, hogy még az itt lévő fórumozók többségénél is tájékozottabb vagyok.
Egy matematikai kérdésen simán elhasalnék, ellenben a politikában évekre visszamenőleg ismerem az összes párt munkásságát, tudom, melyik milyen értékeket képvisel, és ezzel együtt melyik van hasznára az országnak, melyik hiteltelen, stb. A mateknak ehhez semmi köze. A matek csak egy hamis tudás, nem leszel tőle sem műveltebb, sem pedig eszesebb.
Amire a hangsúlyt kellene fektetni, az inkább a társadalomismeret, gazdaságtan, és a történelem (historia est magistra vitae - tudnunk kell, min ment eddig keresztül az országunk, és ezek alapján melyik irány a helyes).
"A matek csak egy hamis tudás, nem leszel tőle sem műveltebb, sem pedig eszesebb.
Amire a hangsúlyt kellene fektetni, az inkább a társadalomismeret, gazdaságtan"
Akkor menj el tanulni gazdaságtant és ott hangoztasd hogy a matek egy hamis tudást :) Ez így azért durva volt, bocs.
"Akkor menj el tanulni gazdaságtant és ott hangoztasd hogy a matek egy hamis tudást :) Ez így azért durva volt, bocs."
- Ott nem kell kétismeretlenes egyenlet, sem sinus-cosinus, sem algebra, sem semmi ehhez hasonló értelmetlen időpazarló baromság.
Akkor válassz egy szakot és nézd meg ha nekem nem hiszel.
Bár Matolcsy szerintem is ezt az újfajta közgazdaságtant képviseli amihez már nem kell :)
44: sírok rajtad... :D ... nem sokszor láttál belülről közgázt ugye? :D
Ha egy 2 ismeretlenes er. gondot okoz, akkor kb. egy matek előadás elég lenne neked, hogy feladd, hidd el...
2 évig tanultam. Semmi, hangsúlyozon, SEMMI szükség nem volt benne azokra az elvont dolgokra, amiket matekon tanítottak. Maga a tanár is azt mondta, mikor megkérdeztük, hogy ezt a hülyeséget ugyan mi a búbánatra fogjuk tudni használni a való életben, azt felelte, semmire, de érettségin kérdezik... Ennyit erről.
Nem a szorzás-osztásról, az SZJA kiszámolásáról, meg egyebekről beszélek, mert ezekre persze szükség van, de ehhez elég kb. 8 általános osztályú ismeret. Az onnantól lévő matematikatudás abszolút felesleges, és az élettől elrugaszkodott, "elméleti".
Én, aki az algebrán kívül eléggé hadilábon áll a matekkal, csak mint egy lágy halk szellő megsúgnám, hogy a mateknak a lényege a logikus gondolkodás és a problémamegoldás fejlesztése, nem pedig konkrétan az, hogy te ilyen-olyan számítást elvégezz. Csak azon keresztül lehet megoldani ezen fejlesztéseket.
Az meg egyértelmű, hogy a problémamegoldás és a logikus gondolkodás kritikus a világban.
ma 14:50-ösnek:
"Fejtsd már ki ezt, hogy mit tanultatok abban a 2 évben matek nélkül?"
- Látom, neked meg a szövegértelmezés okoz gondot:) Nem azt mondtam, hogy egyáltalán nincs szükség számolásra. Szorzás-osztás, összeadás-kivonás, ezek persze kellenek, de azok az elvont hülyeségek, amik utána következnek, teljesen szükségtelenek. Idéznék egy klasszikust, Felméri Pétertől:
"A matek úgy különben nagyon furcsa nekem. Ott van például a paralelogramma. Egy kitalált hülyeség, mert nincs olyan hogy paralelogramma, tehát a természetben sincs, hogy ott szaladgál vagy ilyenek. Van például almafa, virágok meg Belgium, de paralelogramma nincs. Csak rajzok vannak róla a füzetben. Olyan, mint a Jeti."
----------
$ € válaszára:
A logika fejlesztéséhez, felméréséhez nem feltétlenül kell matematika. Szövegértelmezés, ábrák, építőkocka, épp erre épülnek a tesztek. Meg általános műveltségi kérdésekre, földrajzi, történelmi, politikai témakörökben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!