A Jobbik szimpatizánsainak körében szerinted hány százalék a tudatlanok, nem eléggé tájékozottak, vagy esetleg primitívek aránya?
"A Jobbik elég széles körűen beágyazódott a magyar társadalomba, de támogatottsága korántsem egyenletes: az 50 évesnél fiatalabbak között 13 százalékon, az ötveneseknél 4 százalékon, az idősebbeknél pedig 2 százalékon áll. Átlag fölötti – 11-12 százalékos – arányban szavaznának rájuk a szakmunkás- és középfokú végzettségűek, "hozzák az átlagot" a diplomások körében (9 százalék), az alacsony iskolázottságúak körében viszonylag kevesen, 3 százaléknyian támogatják a pártot. Az északi, keleti országrészben 12-13 százalékos, a középső és déli megyékben 8-9 százalék körüli, a nyugati megyékben 5-6 százalékos a Jobbik támogatottsága - mindez persze csak a szélsőliberális körökhöz közelálló közvéleménykutató szerint.
Ennek alapján a párt tipikus szavazója 50 évesnél fiatalabb, legalább középfokú végzettséggel rendelkezik, az ország északi, keleti régiójában él – vonja le a következtetést eléggé elnagyolva az Ipsos."
Tehát a válasz mindenképp 3% alatt van, hiszen aki alacsonyan iskolázott még arról sem állítható egyértelműen, hogy tudatlan, nem eléggé tájékozott, vagy esetleg primitív.
"0,0000001 %-ra tippelek."
Ez a számadat nagyjából korrektnek tűnik. Tanulatlan jobbikossal még én sem találkoztam, viszont országos szinten előfordulhat egy kettő elvétve.
"Egyszer pedig leközölt egy ilyesmit az a index, vagy valamelyik, de most nem találom."
Az Ipsos volt, bár ez nem zárja ki, hogy az index is átvette, viszont az eredeti hiteles forrás az az Isos. Viszont azt hiszem a TÁRKI is készített hasonló felmérést, de ők a pártok támogatóinak végzettsége alapján egymással összehasonlítva. Ebből kiderül, hogy az LMP támogatói a legiskolázottabbak, a második helyen a Jobbik áll, MSZP harmadik és a Fidesz gyakorlatilag sehol sincs. Most hirtelen az Ipsost meg tudom veletek osztani:
A másikat még keresem.
Hopp találtam is egy felmérést a Fideszről, náluk a diplomások aránya a 3% míg a Jobbiknál épp az alacsony végzettségűeké:
Az origo is lenyomott valami hasonlót de ez még 2010es adatokat közöl.
Tényleg jó lenne megtalálni azt a pártszimpátia összehasonlító táblázatot végzettség alapján mert tényleg érdekes.
Akkor összefoglalnám röviden a fentebb linkelt végzettségi adatokat (nem én készítettem, még csak nem is én linkeltem, hanem egy jobbikos, bizonyítandó a jobbikos szavazók szellemi fölényét. Reklamálni nála kell). Íme:
Diplomások aránya:
Jobbik: 9%
Fidesz: 15% (jobbikos barátunk volt olyan "nagyvonalú", és a főiskolai diplomákat a Fidesz szavózóknál nem számította ide, a jobbikosokét viszont igen. Igazi komcsi virtus.)
Érettségi:
Fidesz: 23 %
Jobbik: 12 %
Szakmunkásképző:
Fidesz: 22 %
Jobbik: 11 %
Marék (nevezzük csak így):
Fidesz: 40 %
Jobbik: 68 %
Stimmelnek a számok?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!