Magyarországon ki számít középosztálynak?
A közposztály attól közép hogy közepes feltételrendszerben él.
Középkategóriás autó: passat, avensis, stb 5-6évente csere
Közép ház: 120m2 kertes saját tulajdon
Közepes bútorozottság ás műszaki tartalom
Közepes pihenés, het hétvégenkénti hobbi, és évi legalább egy allin exlusive mediterrán 2 hetes üdülés
Stb stb
2felnőtt / 2 gyerek
Közepes megtakarítások, kb 5-10millió
Ehez kb 5-600e havi nettó szükséges.
Többféleképpen meg lehet határozni a középosztály fogalmát.
A hagyományos értelemben vett középosztály a munkajövedelméből él, alapvetően városban, telik neki szórakozásra, tanulásra, művelődésre, utazásra.
Most ha abból indulunk ki, hogy az operába egy jobb helyre 10-12 ezer a jegy, akkor kb. az a középosztály, aki azt meg tudja fizetni. Például én nem, mert nekem csak az ezerforintos karzatra telik :D
Ez a réteg viszont ma Magyarországon egyre csökken. Mivel a munkajövedelem az elmúlt időszakban sok helyen nem követte az inflációt, így azok, akik 10 éve a fenti meghatározás szerint középosztálybelinek számítottak, mára lecsúsztak és sokszor megélhetési gondokkal küszködnek.
Így aztán mostanában kezdenek bevezetni egy új középosztály-fogalmat a köztudatba, mégpedig azokat, akik nem nyomorognak, már középosztálynak tekintik. Ma ha egy négytagú család 300 ezerből él, azt mondják rájuk, középosztálybeliek. Holott az első meghatározás alapján ez távolról sem igaz. Például ez a család nem fog gond nélkül kiadni 50 ezret egy operára még akkor sem, ha amúgy szeretik.
""70-80 ezreket keresnek? Kik? Hol? Az én ismerősi, baráti körömben senki nem keres 200.000 Ft alatt, pedig nem vagyunk atomtudósok, hanem egyszerű, diplomás emberek
Te ugye Bp i vagy?
Az az kb az ország 20% nál ez a helyzet, persze ott is csak a 20% max 40% ánál.
Keleten ennek max a 60% át kapod meg.
Láttam a szemét szomszédot!
Képzeljétek, parizer volt a vajaskenyerén, és milyen vastagon volt kenve! Na ő már igazi közép!
Sajnos itt tartunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!