Az átlag társadalmi szegmens számára mivel jobb ez a mai rendszer a múltrendszernél?
""A mostani rendszer mindenben jobb, persze csak annak, aki tudott élni a lehetőséggel! Aki továbbra is az állambácsira vár mindent, az ne csodálkozzon, hogy nem jut előre
Te nagyon ügyes, okos, és szép is vagy, minden bizonnyal, és határtalanúl szerencsés.
Csak tudod ma ebben az országban, belőled max 20-25% akad.
A többiek meg szerinted mind ostobák, lusták, tehetségtelenek, és csúnyák, illetve szerencsétlenek.
Az az, lehet hogy neked ma jó, de olyan következtetéseket vonsz le, amik teljesen megkérdőjelezik a számomra hogy igazat beszélsz-e.
Hiszen akiben annyi tisztánlátás nem szorúlt, hogy lássa a mai helyzetet. Azt hogy nagyon sokan, sőt messze a többség nem segédmunkás, akinek nem jófelé megy a sorsa, akkor hogy is vihetted sokra? Gyanítom hogy sehogy.
Sajnos biztos hogy nem neked van igazad, hiszen ha neked lenne, akkor ez az ország értelem szerűen nem a csőd szélén tántorogna már 22 éve!
"Hiszen akiben annyi tisztánlátás nem szorúlt, hogy lássa a mai helyzetet. Azt hogy nagyon sokan, sőt messze a többség nem segédmunkás, akinek nem jófelé megy a sorsa, akkor hogy is vihetted sokra? Gyanítom hogy sehogy.
Sajnos biztos hogy nem neked van igazad, hiszen ha neked lenne, akkor ez az ország értelem szerűen nem a csőd szélén tántorogna már 22 éve!"
Látom a helyzetet, és igen, szomorú az, hogy kevés a valódi szakemberek fizetése is! Ők is megérdemelnék a magasabb bért, ezt aláírom!(A vállalkozásomban a lehetőségeimhez mérten próbálok a dolgozóimnak tisztességes bért adni, amiből meg tudnak élni és nem kell aggódniuk. Nem azt mondom hogy EU-s bért kapnak, mert ez nem igaz, de magyar viszonylatban jól keresnek.) Viszont erre a problémára nem az a jó válasz, hogy vissza sírod a régi rendszert! Az elmúlt, remélhetőleg többet nem jön vissza.
""" Attól mert neked szerencséd volt, és 1 voltál az 1000-ből, akinek összejött, nem jelenti azt, hogy mindenki aki keményen dolgozik eléri célját."
Van némi igazság abban amit mondasz, mégiscsak érdemesebb keményen, kitartóan dolgozni, mert így legalább esélyed lehet a jó életre! DE! Ha meg sem próbálod, akkor belefásulsz az egészbe és soha nem lesz jól fizető munkád!
Dehogy érdemes!
Tudod mit érdemes ma csinálni?
Elkerűlni mindent ami hivatalos, még azt se tudják hogy a világon vagy. Belevágni néhány féllegális buliba, és csinálni mint a gép. Seftelni ezerrel, és nagyívben sz@rni a hivatalos formulákra.
Én ahányszor kimentem dolgozni, mindíg volt eredménye.
Bár nem az a prórolós forma vagyok, és pld mikor Hamburgba dolgoztam égettem St Pauliban a gyertyám mindkétvégét. De miníg telizsebbel jöttem haza.
Itthon meg szépen elcsepegett mindamellett hogy ugyan azzal a mentalitással dolgoztam.
Érdekes, odakint megfelelt a szakmai felkészűltségem, és kitartó is voltam, itthon meg mintha az egész értelmétvesztette volna!
Ma csak seftelek stb, persze ez is munka, és néha kemény is. De mégegyszer adózva hivatalosan, soha, mert nem éri meg. 3-4× annyit keresek mint hivatalos munkával.
Ha lenne munka az eredeti foglalkozásomban és a felét keresném a mainak, valószínű azt választanám mert szeretem a foglakozásomat.
""Látom a helyzetet, és igen, szomorú az, hogy kevés a valódi szakemberek fizetése is! Ők is megérdemelnék a magasabb bért, ezt aláírom!(A vállalkozásomban a lehetőségeimhez mérten próbálok a dolgozóimnak tisztességes bért adni, amiből meg tudnak élni és nem kell aggódniuk. Nem azt mondom hogy EU-s bért kapnak, mert ez nem igaz, de magyar viszonylatban jól keresnek.) Viszont erre a problémára nem az a jó válasz, hogy vissza sírod a régi rendszert! Az elmúlt, remélhetőleg többet nem jön vissza.
Én nem is sírom vissza.
De a kérdés ez volt!
"Az átlag társadalmi szegmens számára mivel jobb ez a mai rendszer a múltrendszernél?"
Az hogy vannak kivételek azt én sem állítottam, viszont te sem mondhatod hogy a te példád az általános.
Az az, akárhonnan feszegetkük, a régi jobb volt a társadalom nagyrészének.
Persze felvetődlk egy egy kérdés!
Mi lesz ha sokan úgy gondolkodnak mint én, és kibújnak mindenalól. Akkor lesz csak furcsa világ, de tudod, lesz@rom. Mert amit én kaptam az elmúlt 22 évben csak azt lehet rajtam erkölcsileg számonkérni, az meg = 0.
Nem a régi rendszert kell visszasírni. Az nem volt se szocializmus, se kommunizmus. Viszont az, hogy a befektetők, vállalkozók sokszorosát keresik egy munkásnak vagy termelőnek, az pofátlanság. Mikor értik meg az emberek, hogy maga a munkaerő, a termelést közvetlenül ellátó dolgozó pont annyira hasznos és elengedhetetlen tagja a társadalomnak, mint a felette rendelkező tőkés. Rendben, kapjanak a vezetők, igazgatók egy kicsivel többet a munkásoknál, azzal nincs baj, de a mostani helyzet tarthatatlan.
Nem elég az, hogy nem kell egy gyárban 10 órát dolgozniuk, még 15x többet is akarnak keresni? Örüljön, hogy egy irodában ülhet, nem pedig egy futószalag mellett. Szerintem ez már bőven elég kárpótlás a kemény munkáért, amivel eljutott idáig...
"Viszont az, hogy a befektetők, vállalkozók sokszorosát keresik egy munkásnak vagy termelőnek, az pofátlanság"
Ha nincs befektető, vállalkozó, akkor a szalagmunkásnak nincsen munkája! Meg aztán egy tervezőmérnök, aki megtervez egy komplett futószalagot, termelő üzemet, stb, az már hadd keressen többet, mint egy szalagmunkás!
"Ha nincs befektető, vállalkozó, akkor a szalagmunkásnak nincsen munkája! Meg aztán egy tervezőmérnök, aki megtervez egy komplett futószalagot, termelő üzemet, stb, az már hadd keressen többet, mint egy szalagmunkás!"
Fordítsuk meg:
Ha nincs szalagmunkás, akkor a vállalkozónak, befektetőnek nincsen munkája!
Így is megállja a helyét, látod?
Felőlem keressen többet, de nem elég a tervezőmérnöknek egy mondjuk max másfélszeres fizetés, meg egy kényelmes iroda? Minek kell még neki 5x annyi? Akármennyivel többet is tanultak, nem érdemelnek ennyivel többet. Be kell látni, hogy a gazdaság elemei egyaránt fontosak, és úgy is kéne kezelni őket.
"Ha nincs szalagmunkás, akkor a vállalkozónak, befektetőnek nincsen munkája!
Így is megállja a helyét, látod?
Felőlem keressen többet, de nem elég a tervezőmérnöknek egy mondjuk max másfélszeres fizetés, meg egy kényelmes iroda? Minek kell még neki 5x annyi? Akármennyivel többet is tanultak, nem érdemelnek ennyivel többet. Be kell látni, hogy a gazdaság elemei egyaránt fontosak, és úgy is kéne kezelni őket."
Igen, fordítva is igaz! Manapság nagyon jól el vannak különülve a fizetések, jogosak a különbségek, viszont itthon még nagyobbak a különbségek, ami nyílván nem jó, sokakban ellenérzést vált ki, de még Nyugat-Európában is 4-5-szörös a fizetés különbség egy betanított munkás és egy mérnök bére között. Amit te akarsz, a 1,5-szeres különbség, az a piacgazdaságban nem fog összejönni, ugyanis mindenki a nagyobb bérekre törekszik és jobban akar élni, mint mások. Mindenki fontos a munkaerőpiacon, de mindenkinek más az ára! Egy alacsonyabb képzettségű, képességű munkást könnyen lehet helyettesíteni mással, így neki ezért is alacsony a bére, mert könnyen pótolható. Viszont egy magas tudású mérnököt, sokkal nehezebb pótolni, ezért neki a fizetésben is többet kap, nem is kicsivel, mert annyival többre van értékelve a munkaerőpiacon.
Nagyon rosszfelé keressük az igazságot, ha a magyar kétkezi munkásokat és az érteémiséget akarjuk összeugrasztani. Ugyanis egyformán sz@rúl keres mind a kettő. Nekem alapvetően vezetőbeosztásra van képzettségem, és dolgoztam úgy is, de dolgoztam kétkeziként is.
Nem itt kell a problémát keresni.
Hanem a magyar gazdaság szerkezetében.
Sajnos nincs igazi súlyú magyar gazdaság, és nagytőkés réteg. Hiszen az elmúlt 22 év nem arrl szólt hogy miként találhatná meg az ország azokat a kitörési pontokat amikben vezető legetne gazdaságilag. Nem az volt a lényeg hogy az ország adottságainak megfelelő gazdaságiszerkezet, termék és szolgáltatói háttér alakúljon ki, lehetőleg a határokonbelűl mozgassa a újratőkésített profitot! Hanem hogy miként lehet fényesebbre nyalni a nyugati befektetők seg.ét.
Hiszen a politikusainkat a nyagtőke volt csak képes megfelelően megfizetni egy adag korrupt pénzzel.
Így sajnos csak a nyugati multiktól remélhetnénk béremelést, ők viszont nem érdekelteltek benne.
Ugyanis nem itt kínálják fogyasztásra az itt olcsón megtermelt árút, az az lesz@rják azt hogy a magasabb béreket meghálálja az intnzívebb fogyasztás.
Ez sajnos nem szempont a számukra.
A magyar vállakozók, akik rálennének utalva a magyar fogyasztásra, viszont halódnak a foigyasztás hiánya miatt. Az az itt sem várható előrelépés.
Arról nem is beszélek, hogy mivel sok sok termelsét kivittek a nyugati piackivásárló cégek, még soha nem fordúlt az elő, hogy úgy általánosan hiány legyen a munkaerőben, sőt még a kézettekben sem.
Persze van hogy a munkaügyi kzp k sírnak, hogy nincs ez vagy az, de az azért nincs mert pld egy ácsnak 80e ret akarnak fizetni. Nem véletlen hogy eddig csak állami béremelésekkel lehetett a fizukat felfelé nyomni.
De erre ma már nincs lehetőség, hiszen 60% kermulti lefedettség van, és amit odaadnak, az nem a piacokat fodja élénkíteni és gazdasági hatásokat kifejteni, hanem huss megy ki nyugatra.
Siralmas a helyzet, és nem is lehet jobbra számolni!
"Amit te akarsz, a 1,5-szeres különbség, az a piacgazdaságban nem fog összejönni, ugyanis mindenki a nagyobb bérekre törekszik és jobban akar élni, mint mások."
Itt a probléma, az aktuális gazdasági rendszer, és az emberek mentalitása. A szocializmusban azonban mindez megvalósítható lett volna. Sőt, bizonyos mértékben meg is volt. A szállodaigazgató 2-2.5ször annyit keresett mint egy munkás. Még az is sok, de jobb mint a mostani helyzet. Idővel megváltozna az emberek gondolkodása is, és el lehetne érni az ideális rendszert.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!