Mi lehet a kormány ezen döntésének oka?
Az új felsőoktatási törvény értelmében gazdaságtudományi szakokra mindössze 250 teljes állami támogatásban részesülő helyet osztanak ki. Bár nem gazdasági vonalon tanulok, de véleményen szerint ennél sokkal több gazdasági pozíció van a munkaerőpiacon, ami betöltésre vár. Konkrétan minden céghez kellenek pénhez, valamint gazdasági dolgokhoz értő emberek.
Ezzel szemben bölcsészszakra kiosztanak 2700 államilag támogatott helyet, pedig őrájuk tényleg nincsen ilyen mértékben szükség. Még a sporttudomány is több helyet kap, ez számomra vicc kategória. A műszaki, természettudományi, informatikai keretszámok nagyjából rendben vannak.
Szóval a kormányban tényleg ennyire dilettánsak ülnek, akik még az aktuális munkaerőpiaci helyzetet sem tudják felmérni?
Mondjuk gondolkozz el azon is, hogy hány munkanélküli közgazdász van. És hiába használható, okos gyerek jó részük, ha ötvenen vannak egy meghirdetett pozícióra. Nem ők vannak sokan, hanem a meló kevés. Hiába van meghirdetve naponta száz hely, ha ezren keresnek munkát.
A bölcsészek meg sporttudományi hülyeség szerintem is nevetséges.
Mert boltos lesz nagyrészükből, ahhoz meg nem kell diploma.
A divatszakokra(közgáz, jog) eddig nagyobb hangsúlyt tettek mint amennyire szükség lett volna, még ha most kevesebb lesz belőlük így is túlkínálat lesz az eddig képzettek miatt.
Így egy kicsit visszabillen a mérleg.
Én igazából már nem értem, hogy mit miért csinálnak. 19 éves vagyok, idén fogok érettségizni és most úgy állok, hogy semmi sem úgy lesz, ahogy kitaláltam pár hónapja hála ennek az új törvénynek. Csak gratulálni tudok ahhoz, hogy a jól tanulók gazdasági oktatására nincs pénz, de a "fenti okosok" juttatásaira, kiváltságaira van. Én most érettségi nélkül is szivesen bevonulok a parlamentbe rejtvényt fejteni, aludni és újságot olvasni.
Lehet engem is leszólni, hogy talán nem gazdasági szakot kéne válasszak, tisztában vagyok vele, hogy sokaknak mi erről a véleménye, de sajnos én nem vagyok mérnöki, vagy orvosi beállítottságú. Nem én választottam ki, hogy mihez legyen érzékem és mi okozzon örömet. Én lennék most a legboldogabb és legnyugodtabb, ha pl. penge matekos, fizikás lennék, de sajnos nem vagyok az.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!