Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Simor András mennyire megfelel...

Simor András mennyire megfelelő vezető a Magyar Nemzeti Bank élén?

Figyelt kérdés
2012. jan. 10. 09:03
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:

Itt több kérdés van, és nem tudom, hogy melyikre gondolsz:

- Az MNB megfelelő monetáris politikát folytat-e? Ez érdekes kérdés, én azt mondanám, hogy nem tökéleteset, de többségében jól kezelik a dolgokat. Ugyanis az MNB elsődleges feladata az infláció kordában tartása, ezt eddig jól kezelték, csak az egyéb kérdésekben vétettek hibákat. Viszont azt látni kell, hogy Simor csak egy ember a Monetáris Tanácsban, ahol neki is csak egy szavazata van a dolgok befolyásolására, így nem lehet minden MNB-s döntést az ő nyakába varrni. Az meg másik kérdés, hogy az MNB sem mindenható, nincsen akkora arzenálja, hogy mindent meg tudjon oldani (ezért is lenne jó az IMF megállapodás), és a kisebb spekulációkat ki tudja védeni (történt is ilyen), de a kormány politikájából adódó bizalomvesztés, és az ebből következő forintgyengülést már nem tudja megállítani (csakis a legelvakultabb Fidesz hívők hiszik el azt, hogy az egész forintgyengülés CSAK a spekulációnak köszönhető, és semmi köze a kormány gazdaságellenes intézkedéseihez)

- MNB megfelelően vezeti az MNB-t? Erre nagyon nincs rálátásom, de annak ellenére, hogy Járaiék megpróbáltak sok-sok csontvázat előkaparni a szekrényből, semmi érdemlegeset nem tudtak felmutatni, így feltételezhető, hogy a többi állami szervezettel szemben ez relatíve jól működik. (A fizetést meg hagyjuk, azt még Orbánék adták meg Járainak, aki most ezt kritizálta)

- Simor mennyire szakmai alapon dönt, és mennyire politizál? Azt kell hogy mondjam, hogy mind a kettő igaz. Ő szakmai szempontok alapján próbált meg érvelni Orbánnal szemben, de utóbbi csak politizált, és gyakorlatilag nem együttműködést, hanem totális behódolást követelne meg az MNB-től, illetve Simortól – ez pedig a legalapvetőbb MNB-s alapelvet, a függetlenséget sérti. Így nem csoda, hogy Simor ellenkezik Orbánnal, és nem átall az „ellenfele saját fegyverével”, azaz politikával küzdeni ellene. Hogy ez mennyire jó, nem tudom.

Én azt hozzátenném, hogy szakmai vitát nem hallottam Orbán/Matolcsy és Simor/MNB között arról, hogy mi a jobb. Egyfelől nagyon jó lenne a sok devizásnak az erős forint, másfelől az alapvetően exportra termelő magyar gazdaságnak a gyenge euró a jó. Azt, hogy az MNB alapvető feladatai mellett a kormány gazdaságélénkítési ötleteit valósítsa meg, szerintem meg lehetne tárgyalni, ha Orbánék nem erőből tárgyalnának, hanem egyenlő félként kezelnék az MNB-t. Az viszont már rémálom, hogy az MNB feladatai helyett valósítsák meg a kormány ötleteit (pl. esetleges devizatartalék felhasználás)

2012. jan. 10. 16:03
 12/13 anonim ***** válasza:
43%

"Bizony sajnos a Nemzeti Bank elnöke csontig benyal Gyurcsánynak és a nemzetközi tőkének. Akkor hogy lehet független?"

Nem csak gyurcsánynak hanem az IMF-nek is!

2012. jan. 10. 18:28
 13/13 anonim ***** válasza:

Creem001! Te beszél óriási ostobaságot!

Ez az adok-veszek jó akkor,ha stabil a valuta. De a jelenlegi helyzetben csak hatalmas ráfizetés lenne.

Ha nem kapunk az IMF-től segítséget, a kormány nem változtat a gazdaságpolitikáján,, a forint egyre jobban inflálódik. Már most sem lehet eladni,legfeljebb magas felárral a az államkötvényeket. Akinek magas összegű megtakarítása van,mind kiviszi egy külföldi bankba.

Ha most a valutatartalékért forintot vásárolna,meddig kellene várnia,hogy később értékesíteni tudja? Nem beszélve arról az eshetőségről,hogy az ország csődbe megy. Akkor a forint teljesen elértéktelenedhet.

Lehet,hogy ez nem fog bekövetkezni,de az is lehet,hogy igen. A Jegybanknak számolnia kell ezzel a lehetőséggel is.De az biztos,hogy hosszú évek kellenek ahhoz,hogy a forint újra stabil és értékálló legyen.

2012. jan. 10. 22:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!