Miért probléma ha Viktor elkölt a jegybank pénzét?
Te is bedőlsz az ellenzék szövegelésének!
Én nem vagyok Fideszes sőt, Orbán eddigi tevékenységét is nagyon kritikusan tudom csak megfogalmazni, de ez egyszerüen nem igaz!
Nem elvenni akarja a pénzét, hanem rávenni a jegybanki szerep valódi gyakorlására. Hogy ha van az MNB nek pénze, és működési lehetősége, akkor aktívan szerepeljen, ne csak annyiból álljon a szerepe hogy kamatokat emel vagy csökkent. Vegye a piacról ha kell a saját kötvényeit, ha kell akkor Ft-t, vagy éppen adja el ha az a hasznos.
Szóval az infláció kezelését ne csak passzív védekezéssel igyekezzen kezelni, hanem aktívan.
A haszna az lenne hogy nem csak a költségvetésből finannszíroztatná az inflációs politikát, hanem a tartalékait a saját tevékenységével is fedezné, illetve letörhetné könnyű szerrel a spekulációkat.
Az átlag ember nem igazán ért a közgázhoz, a pénzpiaci makrogazdasághoz meg végképp nem. Így nem érti hogy mekkora lehetőségei akadnak a jegybank heletőségeinek, mekkora mozgástere van, és hogy 21 éve gyakorlatilag semmit nem csinál csak költségvetésből finanszíroz.
Ezért könnyű elhitetni az emberekkel hogy a pénzére vadászik Orbán, miközben csak munkára a magyar érdekeknek a szolgálatába akarja állítani.
Olvasd el itt a 6. választ:
http://www.gyakorikerdesek.hu/politika__magyar-politika__253..
A jegybank pénzét egylátalán nem szabad felhasználni. A jegybank feladata a pénzügyi stabilizáció megőrzése, a devizatartalékok kezelése, de semmi esetre sem a költségvetés finanszírozása. A költségvetés a pénzigényét piaci módon kell, hogy megoldja.
"Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a 2011. december 7-i kormányszóvivői tájékoztatón is leszögezte, "a devizatartalék ilyen felhasználása szigorúan tilos. A magyar devizatartalék nagy kincs, óvni kell, abból nem lehet forrásokat a gazdasági növekedést támogató programokra felhasználni."
Sajnos az hogyezt nyilatkozta Dec 7.-én matolcsy nem zárja ki azt hogy Dec 8.án az ellenkezőjét csinálják...
De amúgy a devizatartalék nem arra van hogy a hibás gazdaságpolitika okozta költségvetési lyukakat azzal tömjék be. Aztán meg hencegjenek hogy milyen jó lett a költségvetés (kb mint az államadósság csökkentése.. 3000 milliárd forintnyi megtakarítás államosítása se egy tipikus államadósságcsökkentő módszer.. nem hiába nem vették figyelembe a az államadósság 1500 milliárd forintos csökkenését a gazdaságelemzők...)
Sajnos az hogyezt nyilatkozta Dec 7.-én matolcsy nem zárja ki azt hogy Dec 8.án az ellenkezőjét csinálják
Ezt nem is vitatom. Csak az előttem szólóknak írtam, hogy elméletileg a kormánynak is ez az alláspontja (volt 1 hónapja):(
Kedves Andizsuzsi. Amennyiben nem szabad felhasználni az államnál lévő 30 milliárd eurót csak ott hever parlagon.
Akkor akár nekünk is adhatnák és elmehetnénk belőle kettecskén Hawai-ra nyaralni. Végül is senkinek sem hiányozna. Én inkább 2 okot látok amiért ennyire védik:
1. Már rég nincs meg és ha valaki visszakéri kiborul a bili.
2. Ez lenyomhatná az állampapíro kamatait és ezen néhányan soktat buknának.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!