Mi lett a 2011-es népszámláslás eredménye? Paranoiás vagyok, hogy úgy érzem elhallgatják?
"Választás után 3 órával van eredmény. Itt 2 hónap kevés? "
Azért kicsit több és bonyolultabb kérdés volt. Nem hiába kellettek hozzá értelmes(ebbnek tűnő) emberek is.
Itt kicsit több az adat. Elméletileg tízmillió embertől jött be adat, választópolgárból ennél kevesebb van. Ráadásul nem is 2-3 X-et kell feldolgozni, hanem sokkal több információt. Életkor, iskolai végzettség, lakóhely adatai, munkahely...
No meg nincs is ráállítva annyi ember, mint a szavazatok számlálására. Ott a majd' 400 egyéni választókerület mindegyikében ült 4-5 szavazatszámláló, a népszámlálás kiértékelésén azért ennél kevesebben dolgoznak.
Ráadásul - ezt már írtam is hasonló kérdésekhez - a népszámlálás eredménye nem egyetlen szám, miszerint 16.477.532-en vagyunk. Különböző összefüggéseket, átlagértékeket, jellemző mintákat keresnek. Ahhoz, hogy használható eredményeket adjanak, ezt végig kell játszaniuk, akkor lesz majd sok száz oldalas jelentés, ami igen hasznos lesz. Viszont amíg ez nincs kész, nem tudnak külön adatsorokat nyilvánosságra hozni, mert nem lehet négyszer-ötször feldolgozni az adatokat. Vagyis az nem működik, hogy "na, gyorsan számoljuk meg, hányan vagyunk, utána majd elkezdjük a feldolgozást", ugyanis úgy sosem végeznek. Végigjátsszák, amit kell, lefuttatják az elemző algoritmusokat, keresik, amit keresni kell, megírják a jelentést, aztán majd tavasszal kiadják, ha minden készen van.
Vagy paranoiás vagy, vagy csak nem ismered a rendszer működését (hozzáteszem, én se nagyon).
"És ha tényleg elhallgatják, mennyivel leszel szegényebb? "
Csak az igazsaggal, ami az emberhez méltó élet valamint a jogállam alappillére. Végülis kit erdekel, hogy emberhez méltó életet élunk-e egy jogallamban, nem igaz?!
Ha csak akkor érzed magad embernek, ha minden(!) igazság a birtokodban van, akkor te soha nem fogod embernek érezni magad!
Talán ennél fontosabb dolgok is vannak!
"csak akkor érzed magad embernek, ha minden(!) igazság a birtokodban van"
Ez rögtön 2 logikai hiba erre a kovetkeztetesre jutni az allitasombol: az egyik, hogy akkor erzem magam embernek, ha. Én emberhez méltó életet irtam, ami egy bizonyos eletszinvonalat jelent, amelyek kozott mar nem szenved az ember. A masik, hogy minden info a birtokomban van. Ilyenrol szo sem esett.
"Talán ennél fontosabb dolgok is vannak!"
Pontosan minel fontosabbak? Hogy ne hazudjanak nekunk? Hát elkepzelni sem tudom, mi is lehetne ennel fontosabb!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!