Ez normális? (kérdésed rövid, magyarázatod hosszú)
Azért ezt az egészségügyet nem mondanám színvonalasnak. Nézd meg, mennyi a várólista... Egyértelműen nem jó az egészségügy.
A magas redisztribúció és a szolgáltatások minősége valóban nem áll arányban egymással. Sok embertől hallottam, hogy inkább menne biztosítóba, de akkor ne kellene tb-t fizetni.
És van is benne valami. Ami szerintem iszonyatosan magas, az a munkáltatói járulékok. Munkahelyet nem a kormánynak kell teremteni (ahogy egyesek azt hiszik), hanem az emberek egymás között kell, hogy valami módon kialakítsák. De amíg nem lehet nyereségesen valakit foglalkoztatni, addig ez nem fog megtörténni.
Viszont szociális segélyekre is sokat költünk. Kár, hogy itt nincs egy részletesen lebontott ábra, persze utána lehet nézni, de pont ezekben a részletekben rejlik az ördög.
Miről van szó? Arról, hogy aki nem dolgozik, de semmi oka nincs hogy otthon maradjon (értsd: munkaképes), az ne kapjon már támogatást. Persze jó a munkanélküli segély, de ezt csak néhány hónapig kapja, amit nevezzünk munkahely-keresési időnek. Ez alatt az idő alatt legyen rá jogosult, de tovább ne.
Én nem mondtam, hogy nem lenne sokaknak nehéz, és hogy nem lehetne sok szavazatot elveszteni vele, és hogy nem lennének tiltakozások. De kicsit reálisabb gazdaságpolitikai megközelítés lehetne.
Nem megszorításról van szó, mert elvon ugyan segélyeket, de cserébe adókat is csökkent. Ezt csak redisztribúció-csökkentésnek lehet nevezni, sehogy máshogy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!