Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mi történne, ha az alapkamat...

Mi történne, ha az alapkamat alacsonyan tartásával akarnánk olcsóbb hitelekhez hozzájuttatni a hazai befektetőket, és cégeket?

Figyelt kérdés

A jobbik vetette fel burkoltan ezt a lehetőséget. Rozgonyi beszélt erről a parlamentben. Valamint a másik kérdésem pedig az lenne, miért baj, hogy maginflációval számolnak? (a videóban hangzik el amit belinkeltem) Tényleg másképpen határozzák meg az inflációt a fejlettebb nyugati országokban?

http://www.youtube.com/watch?v=0NxhVyAnw3k&context=C395fe31A..

2011. dec. 18. 16:20
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:
Egyébként köszi a választ, nagyon hasznos volt! Mármint mindenkinek köszi de főképp annak, aki nagyon részletesen kifejtette. Következő szemeszterben majd szerintem fogom tanulni ezeket az összefüggéseket makroökonómiából, de addig is szerettem volna tisztában lenni azzal, vajon Rozgonyinak igaza van e, de úgy látom még mindig nem vagyok jobbik szimpatizáns.
2011. dec. 18. 21:24
 12/18 anonim ***** válasza:

""Tehát a konkluzió: ez kizárólag rövid távon lehet hasznos, hosszútávon már károsabb jóval, így pontosan illeszkedik, a jobbikos kókler, primitív politikájába.

Te nagyon ostoba vagy.

Írsz feleslegesen oldalakat és kevered a szezont a fazonnal. Tipilus neoliberális a felfogásod, már már mintaszerűen!

1, Nem számolsz azzal a + kamat költséggel, ami az """"esetleges" inflációval szemben áll.

2, Nem számolsz azokkal a komparatív hatásokkal, amiket generálhat egy protekcionizmusna alárendelt jegybank.

3, Az infláció eredetét teljesen félre értelmezed.

Kb ezzel az észjárással jutott idáig 21 év alatt az ország. Érdekessége hogy a nyugatiak pontosan ezt mondják amit te, de valahogy soha nem tartják be, és inkább úgy reagálnak mint amit én az előbbiekben leírtam!

2011. dec. 18. 21:25
 13/18 A kérdező kommentje:
Viszont jelen esetben nem lenne szükség mondjuk több beruházásra, és ezáltal több munkahelyre?
2011. dec. 18. 21:32
 14/18 anonim ***** válasza:

Leértékelődne még jobban a forint és a hitelesek még nehezebb helyzetben lennének.

Senki nem tenné magyar bankba a pénzét, úgy meg miből adjon a bank hitelt.

stb.

2011. dec. 19. 00:12
 15/18 anonim ***** válasza:

13: de, de mint írtam, magasabb infláció magasabb kamatokat szül hosszabb távon.

Ez megy 12-nek is.

Azért mert leviszed az alapkamatot, senki nem fog neked olcsó hitelt adni, miután megnőtt az infláció. Ami viszont megnő, főképp az árfolyamcsatornán keresztül, mivel a forint gyengülne jelentősen.

Azontúl írtam, hogy az inflációban komoly szerepe van a várakozásoknak. Tehát: indokolatlan kamatcsökkentés ->magasabb infláció ->drágább hitelek + elveszett hitelesség -> magasabb várakozások -> és ezután nehezebb leküzdeni is, mivel hiteltelen a jegybank, és a várakozások önbeteljesítő jóslattá válnak.

Egyébként a jobbiknak ez a "vegyük nemzeti tulajdonba a jegybankot" propagandája nem szól másról, hogy kivegyék az EKB szabályai alól. Azok ugyanis tiltják az állampapírok elsődleges piacon történő felvásárlását.

Ha nem tiltanák, a jegybank vehetne kötvényt a jegybanktól, de ez tulajdonképp egyenlő a bankópréssel -> növekvő pénzromlás -> még drágább hitelek -> még több pénznyomda és így tovább.

Ezt már próbálta Magyarország a háború után, a történelem legnagyobb inflációja lett belőle.

És volt még ilyen sok helyen, mert a pénzt lehet nyomni, de gazdasági teljesítmény nélkül, max kitörölheted vele.

De ezt jobbikos történész/politológus/meg egyéb szabadbölcsészektől nem várható, hogy ezt felfogják.

2011. dec. 19. 01:21
 16/18 anonim ***** válasza:
De kedves 12, szívesen venném, ha a fröcsögésen kívül levezetnéd azokat a bizonyos protekcionsita komparatív előnyöket, meg az infláció eredetét...alig várom :)
2011. dec. 19. 01:25
 17/18 A kérdező kommentje:

Magyarul akkor lehetne alapkamatot csökkenteni, hogyha jól prosperálna a gazdaság, különben hatalmas infláció lenne, ami drágítana a hiteltől elkezdve az árucikkekig mindent. Ráadásul reálbér csökkenést idézne elő, ami rontaná főleg az alsó középosztály helyzetét.

Ergo Németországban az alapkamat azért 0.37 %, mert kicsit jobban áll a szénájuk mint nekünk?

2011. dec. 19. 01:30
 18/18 anonim ***** válasza:

17: Nem teljesen, de közel. Ha a fiskális politika nem expanzív (nincs túlköltekezés), kiszámítható a gazdpol, akkor a szereplők alacsonyabb kamatok mellett hajlandók a forinteszközök vásárlására, ami azt erősíti, és mivel az árfolyamcsatorna nálunk különösen erős, így hat az inflációra, ami a végső cél.

Nyugaton azért lehetett csökkenteni a válság alatt, pl eurozónában, mert a részvényárak ugyan megzuhantak, de pont a válságból fakadó kockázatkerülés miatt megnőtt a keresletek a rövid lejáratú pénzeszközökre (pl. kincstárjegyek) így azokat alacsonyabb kamatok mellett is lehetett eladni. És így az EKB a likviditás bővítésével tudott segíteni a defláció elkerülésében, mert az euroövezetben ez a veszély volt.

Ellenben a forinteszközökre már senki nem volt kíváncsi akkor, hála az előző évek sikersztorijának :), és nem is volt deflációs veszély.

Az inflációt most is 5%-ra várják.

Egyébként Rozgonyinak abban igaza van, hogy költség oldani tényezőket nem kellene figyelembe venni, de nálunk inkább a tartós forintgyengülés miatt van rá szükség.

2011. dec. 19. 01:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!