Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Uzsorázásnak számít ha valaki...

Uzsorázásnak számít ha valaki tőlem 20000 forintot kér kölcsön és a drága laptopját viszem el biztosítéknak és 50% kamatot kérek?

Figyelt kérdés
2011. dec. 17. 09:52
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
51%
szerintem igen, én biztos orrba törölnélek utána meg otthagynálak egy ilyen szöveg után.
2011. dec. 17. 09:55
 2/13 anonim ***** válasza:
85%
Ha a szerződő fél a szerződés megkötésekor a másik fél helyzetének kihasználásával feltűnően aránytalan előnyt kötött ki, az az uzsora szerződés.
2011. dec. 17. 09:58
 3/13 anonim ***** válasza:
67%

Sztem ha csak jog felől nézem, meglehet hogy az.

Egy alkalom is már uzsorázásnak számít, nem kell több, nem kell üzletszerűség.

Fontos a kiszolgáltatott helyzet is.

De sok függ attól is, hogy az 50% kamat mennyi időre szól. 20ezret adsz most és 5 év múlva 30 kapsz vissza, vagy 20ezret adsz és jövő héten 30-t kérsz. Nem ugyanaz. Másodiknál már 1 évre vetítve több száz %-os kamat van ám.

2011. dec. 17. 10:02
 4/13 A kérdező kommentje:
Engem egyszer lehúztak, de megtanítottak ha valakinek a haverja kér kölcsön akiről köztudott hogy lehúzós, kérjek biztosítékot. Tegyük most fel mi a helyzet ha nem számolok fel kamatot, és csak a laptop van nálam biztosítékként. A válaszok most erre jöjjenek! Köszönöm.
2011. dec. 17. 10:07
 5/13 anonim ***** válasza:

Bár nem tudom milyen laptop, de szerinted meg van az értékarányosság?

(Lehet hogy meg van, mert van olyan laptop ami 20-at ér. De ha valóban drága laptob akkor nincs.)

2011. dec. 17. 10:18
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

A biztosítéknak (itt a laptop) semmi köze az uzsorához..

Uzsora az, ha aránytalanul magas kamatot kérek kihasználva a másik megszorult helyzetét.

Biztosítéknak adhatják akár a brit koronaékszereket is, azok a kölcsön visszafizetésekor visszajárnak, nem része az uzsorakamatnak.

2011. dec. 17. 10:24
 7/13 anonim ***** válasza:
Az vagy. A kamat is aránytalanul nagy, és a biztosíték is. Remélem mégsem tőled fog kérni.
2011. dec. 17. 10:40
 8/13 anonim ***** válasza:
A biztosíték valóban visszajár, de biztosítéknak is arányban kell lennie a kölcsön összegével. Az nem jogszerű ha adok neked egy 10000-t, cserébe elkérem az autód (pláne a koronaékszereket) biztosítéknak.
2011. dec. 17. 11:02
 9/13 anonim ***** válasza:
Nem hiszem, hogy sokan vannak drága laptoppal kiszolgáltatott helyzetben.
2011. dec. 17. 12:30
 10/13 bumbi02 ***** válasza:

hallod ha ilyen haverjai vannak embernek minek neki ellenség?

Kb bankban is jobban járna...

Amúgy a biztosítéknak nicns köze az uzsorához.. Viszont az hogy 50% kamatot kérsz, na az már közelít hozzá.. Havernak ha kölcsön adok, akkor kamat nélkül adok neki kölcsön, mert haver..

2011. dec. 17. 12:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!