Miért hiszik sokan, hogy külföld az kb a kánaán munka szempontjából?
"Meghúztam magam, putriban laktam, nem költöttem semmire. Így elég sokat félre tudtam tenni, de hosszú távon így nem élnék."
Miért laktál putriban? Én szintén Angliában élek, a szakmámban dolgozom és egyáltalán nem putriban lakom, hanem egy normális lakást bérlek a barátnőmmel közösen. De gondolom magyaroktól bérelsz szobát, mert azok a legrosszabbak. Azt vettem észre, hogy általában azok szidják a külföldi életet, akik felkészületlenül, nyelvtudás és szakmai végzettség nélkül jönnek ki.
"Nekem nem egy ismerősöm járt úgy,hogy x hónapot ledolgozott,és a munkáltató lelépett a pénzzel."
Mármint a magyar "munkaközvetítő"? :)
Amúgy messze a külföld a Kánaántól. Azért mert Forintosítva többet keresel? A hajadra kenheted. Ha a kint alacsonynak számító életszínvonalon élsz, akkor lehet, hogy gyűlik valamennyi, amit aztán itthon elköltesz (de minek jönnél, haza a Kánaánból???). Ha pl egy normál német/angol/amerikai/ausztrál életszínvonalat akarsz, akkor meg kevés lesz a mosogatásból szerzett jövedelem, tehát ugyanúgy a csórók közé fogsz tartozni, mint itthon.
Kedves utolsó mit értesz "normál angol/német stb életszínvonalon"
Mert az egy dolog, hogy valaki mosogatással kezd, de aztán fél év alatt előléphet konyhai asszisztensé, még félév és szakács segéd lehet, közben képezheti magát. 1-2 év és máris szakács. Nem minimálbért keres. Mondjuk hazavisz 1500-2000 fontot és ugyanennyit a felesége/férje is. Nyilván nem tartoznának az angol nemesi rétegbe. De szerintem karcolják a normál életszinvonalát a helyieknek.
Hozzátenném, hogy minimálbérből is családi házat lehet bérelni, jól élni, utazgatni és még félre is tenni. (nyilván egy pár esetén)
Ami meg a hazaköltözést illeti. Én például azt tervezem, hogy 10-15 év alatt összegyűjtünk annyit itt, amiből otthon családi házat lehet venni és egy vállalkozást elindítani, mindezt hitel nélkül. Ezért megéri hazajönni. Angliában házat venni sajnos nem egyszerű a bevándorlók béréből ez tény. De 10-15 évig jól élni és utána haza menni és házat venni és szintén jól élni ez szerintem jó terv.
"Mert az egy dolog, hogy valaki mosogatással kezd, de aztán fél év alatt előléphet konyhai asszisztensé"
Igen, tízből mondjuk egyvalaki. Feljebb meg még kevesebb. Különben már többmillió konyhafőnök, sőt étteremvezető lenne Angliában.
"minimálbérből is családi házat lehet bérelni, jól élni, utazgatni és még félre is tenni. (nyilván egy pár esetén)"
Hát... Az én tapasztalatom egészen más. Különben aki kimegy, az miért jönne pár hónap után vissza? Mellesleg nem mindenki párral szándékozik kimenni. Nem egy olyan albérletről hallani, hogy mondjuk 3-4-en egy szobában. Ha ehhez képest két fizetésből már családi házra is telik, az már nem minimálbér. Márpedig kevesen lesznek helyből konyhafőnökök (bár szakácsként dolgozó ismerős pár is jött már haza).
" Én például azt tervezem, hogy 10-15 év alatt összegyűjtünk annyit itt, amiből otthon családi házat lehet venni és egy vállalkozást elindítani, mindezt hitel nélkül"
Good luck. Írj, ha sikerült...
"De 10-15 évig jól élni és utána haza menni és házat venni és szintén jól élni ez szerintem jó terv."
Fiatal pár huszonévesen kimegy 15 évre, hazajönnek közel 40 évesen, se család, semmi. Valóban megéri? Nem anyagilag, érzelmileg...
Kedves # 17/18
Első válaszomban azt írtam, hogy nelvtudás, szaktudás, bátorság és stb nélkül el se induljon senki, tehát állításaimat az olyan emberekre alapozom, akiknek meg van a képességük arra, hogy itt éljenek, dolgozzanak és fejlődjenek. Ha ez csak 10-ből 1, akkor én épp erről az 1ről írtam, a másik 9 hülye volt, hogy belevágott, mert eleve kudarcra volt ítélve, erről én nem tehetek.
Én például már nem minimálbérért fogok dolgozni, tehát az előrelépés lehetőségét első kézből tapasztalom.
Aki nem párral jön ki annak teljesen mások a prioritásai. Erről sajnos nem tudok nyilatkozni, mert párral vagyok itt. Két minimálbér 1600-1800 font között mozog, túlóra függvényében. Egy családi ház a környékemen 500 font/hó. A rezsi 100font/hó, a tax 100font/hó. Tehát a családi ház 700 font per hó. A kaja 500 fontból úgy kijön hogy csak na. Mondjuk menjen el még 100 font ruhára és 100 font szórakozásra. Az 1400font/hó, azaz minimum 200 font félretehető, de ha valaki komolyan gondolja a spórolást, akkor több (400-500). Ez szerintem jó élet. És ez csak a kezdet. 1-2 év amíg beindul a dolog, utána emelkedik a bér és többet félre lehet tenni... stb.
26 vagyok, 5 éven belül akarok gyereket. Itt egy kellemes, nyugodt életszinvonalat tudnánk neki nyújtani. Hogy megéri-e? Még jó hogy. Se család semmi? Ezt nem is értem, hisz a párom a családom... Ez anyagilag és érzelmileg is megéri. Persze bele lehet bukni, mint mindenbe, de legalább megpróbáljuk. Aki meg se próbálja az nem tudja mit hagy ki.
Azért az, hogy valakiből mosogatófiúból étteremvezető lesz elég ritka, és valószínűleg kell hozzá valamilyen vendéglátós végzettség. A legtöbbeknek a mosogatás (vagy az én esetemben például a bolti eladóság) csak az első hetek túlélését szolgálja, amíg az életrajza alapján nem kap valamilyen jobb munkalehetőséget. Persze sokan jönnek mindenféle képzettség nélkül, minimális nyelvismerettel, hogy majd itt milyen aranyélete lesz, de ők aztán akkorát koppannak, hogy még az órájukat is eladnák ahhoz, hogy hazarepüljenek.
Azt pedig erősen kétlem, hogy minimálbérből valaki családi házat béreljen és mellé még félre is tudjon rakni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!